Comunitatea Madrid găzduiește, în Sala Canal de Isabel II, expoziția Matter, proiect cu care fotograful Aleix Plademunt explorează conceptul de materie prin fotografii realizate pe excursii în jurul lumii, în care autorul trece în revistă, explorează și trage noi concluzii despre ființa umană și mediul său. Se poate vizita până la 24 în iulie, cu intrare liberă.
Din latinescul mater (mamă), cuvântul materie numește prima substanță cu care sunt făcute lucrurile. Termenul în engleză, matter, își lărgește semnificațiile și include problema, materia , ceva care contează, chiar și ceva care îngrijorează. În acest sens, proiectul Materia analizează una dintre cele mai vechi întrebări ale noastre existența, originea, prin câteva 200 fotografii.
Câteva instantanee care reprezintă o călătorie prin mai mult de nouă ani de muncă și cercetare, în care autorul a călătorit în diferite țări precum Spania, Islanda, Franța, Elveția, Belgia, Ungaria, Slovacia, Olanda, Iran, Japonia, Mexic, Statele Unite, Brazilia, Peru, Argentina sau Bolivia, făcând mii de fotografii. Expoziția este, așadar, rezultatul unei investigații vizuale asupra culturii umane, a originilor și evoluției acesteia, precum și a relației sale cu universul, pământul și realitatea materială a lucrurilor. Organizat de Antonio Xoubanova, invită publicul să revizuiască, să exploreze și să tragă noi concluzii despre noi înșine și despre împrejurimile noastre.
La parter este propusă o experiență în jurul a patru piese care discută despre conceptul de origine. Puteți vedea o proiecție de 6 metri înălțime cu o imagine cauzată de radiația cosmică de fundal, venită de la Big Bang-ul de acum 13.24 milioane de ani. Alături, două imagini montate pe cutii luminoase: o fotografie a unui apus de soare în ultima zi a anului și cea mai îndepărtată fotografie care există de pe Pământ, făcută la 6. milioane de kilometri. Cu intentia de a introduce Soarele in interiorul incaperii, in exteriorul cladirii au fost montate niste panouri solare, care stocheaza energie si lumineaza aceste doua cutii.
La etajul I al Sala. Canal prezintă o succesiune de imagini în format mare. Este o selecție de fotografii care, cu titlu introductiv, expun materia în diferitele ei stări. Familia, nașterea, timpul, creația umană, explorarea, exploatarea resurselor, banii, puterea, războiul, viața veșnică sau moartea sunt câteva dintre temele abordate și interconectate într-o succesiune de imagini care leagă și extind sensul fiecăruia dintre ei.
La etajele doi și trei puteți vedea o serie de combinații generate cu foile cărții Antimaterie. Pe perete aceste pagini sunt recombinate, afișând idei sub formă de diptice, triptice și polidiptice. Materia și conținutul publicației sunt reorganizate, generând noi semnificații și conexiuni, emulând modul în care elementele sunt combinate constant în moduri diferite pentru a forma noi structuri și materialități. Există și o selecție de diptice de format mare care urmează o logică similară.
În cele din urmă, filmul este proiectat pe cupola clădirii A tree is a tree, regizat și produs de Aleix Plademunt și Carlos Marques-Marcet, care narează o serie de reflecții , gânduri și citate legate direct de concepte introduse pe parcursul întregii expoziții și care afectează în principal gestul de a privi și de a observa.
A fost publicat un catalog pentru această expoziție,
Despre Aleix Plademunt
Aleix Plademunt (Girona, 24) a studiat fotografia la Universitat Politècnica de Catalunya și la Universidad de las Américas Puebla de Mexico. Este co-fondator al platformei editoriale Ca l’Isidret și autor a șase publicații. Lucrările sale au fost expuse la nivel internațional în orașe precum Paris, Lisabona, Londra sau Caracas, cu expoziții individuale la Galerie Olivier Waltman (Paris, ) și la Centrul de Artă Alcobendas (Madrid, 2016).
Mai multe informații la www.comunidad.madrid/activities/2022/expoziție-aleix-plademunt-matter
Sursa: Comunitatea de Madrid – Comunitatea Madrid dedică o expoziție fotografului Aleix Plademunt și explorării sale asupra conceptului de materie