Ministrul Sănătății, Josep Maria Argimon, a încheiat primul Congres al Urgențelor Medicale Transfrontaliere desfășurat ieri și astăzi la Alp și la care au participat mai mult de 500 asistenți. În cadrul ceremoniei de închidere, ministrul a subliniat necesitatea depășirii barierelor legale și administrative pentru a se îndrepta către sănătatea europeană. „Oamenii nu înțeleg granițele sau sistemele de sănătate diferite”, a adăugat el.
La Congres au participat și directorul Serviciului de Sănătate Catalan, Gemma Craywinckel, alte autorități de sănătate și manageri din Catalonia, Navarra , Franța și Andorra.
Pe parcursul celor două zile au fost împărtășite rezultatele obținute în cei peste 3 ani de dezvoltare a proiectului transfrontalier, precum și experiențele de lucru împreună în viziunea urgențelor care a permis să se pună în practică, în premieră, colaborarea dintre echipele sanitare din diferite teritorii.
În cadrul prezentării Congresului, Jaume Estany, managerul SEM a subliniat că „proiectul Egalurg a pus bazele cooperării în domeniul sănătății între teritoriile de pe ambele maluri ale Pirineilor și a arătat calea de depășire a barierelor geografice și administrative care condiționează acțiunea organismelor emergente.
Pe lângă rezultatele proiectului Egalurg, Congresul Alp a făcut posibilă împărtășirea punctelor comune ale diferitelor metodologii de răspuns la urgențe medicale, în special cu privire la posibilitatea aplicării protocoalelor efectuate din La Cerdanya, precum și provocările în așteptare privind integrarea transfrontalieră. Totodată, experiențele altor proiecte de cooperare teritorială în domeniul urgențelor medicale precum Spitalul de la Cerdanya și proiecte de cooperare operațională în domeniul urgențelor precum proiectul Cooperem și proiectul Helinet.
Congresul a avut participarea celor 4 promotori ai proiectului care sunt, pe lângă Sistemul de Urgență Medicală din Catalonia (SEM), Centrul Spitalului Toulouse, Spitalul Centru al Coastei Bascilor și Centrul de Cercetare Biomedicală Navarrabiomed
Reprezentanți ai Spitalului Nostra Sra. al lui Meritxell din Andorra, al Spitalului de la Cerdanya, al Spitalului Arnau din Vilanova de Lleida, al Centrului Spital din Perpinyà, al Spitalului Fundației din Seu d’Urgell, al SAMU și SEM din Puigcerdà, al Serviciului Aranès de la Salut (AranSalut), SAMU de Perpinyà, SAMU d’Astúries
Mese rotunde, ateliere de formare și expozanți cu viziune de rețea
Rețeaua Asistența medicală ca un întreg este unul dintre elementele cheie în succesul cooperării între teritorii. Din acest motiv, pe lângă cooperarea în afara spitalului, întâlnirea de astăzi a tratat și cooperarea serviciilor de urgență cu centrele de sănătate, într-un tabel care a fost moderat de directorul Serviciului Catalan de Sănătate, Gemma Craywinckel.
În cadrul mesei moderate de Felip Benavent, managerul Regiunii Sanitare Înalții Pirinei și Aran, s-a vorbit despre planuri de urgență, ca instrument de planificare a răspunsului la
Unul dintre principalele obiective ale proiectului Egalurg sunt formarea profesioniștilor din diferite teritorii pentru ca, atunci când va veni momentul, să poată lucra împreună. Din acest motiv, în zilele de ieri și de azi, au fost organizate expozanți și ateliere de lucru pentru simularea și implementarea protocoalelor de management atât clinic, cât și de incident și înregistrare cu victime multiple, cu pacienți traumatizați și cu pacienți critici. .
În acest sens, astăzi, vineri, a fost posibilă împărtășirea rezultatelor și învățărilor derivate din exercițiul de simulare a sănătății cu multiple victime care a fost efectuat în trecut . în aprilie la Llívia și la care au participat, în premieră, echipe de sănătate din Catalonia, Franța și Andorra. Training-ul a inclus și un workshop privind noua platformă informatică GA-IMA dezvoltată de SEM ca instrument de comunicare între cei implicați într-un Incident de această natură, precum și managementul și
În perioada exerciții practice, a fost realizată desfășurarea UMPEO (Unitatea mobilă multifuncțională Europa-Occitania). de Spitalul Universitar din Toulouse, o unitate mobilă unică în Europa, capabilă să se desfășoare în 18 minute și poate găzdui până la 21 pacienți în interior.
Proiectul EGALURG
EGALURG este o inițiativă de cooperare transfrontalieră condusă de 4 teritorii: Centrul Spitalului Toulouse – care conduce proiectul -, Centrul Medical Sistemul de Urgență al Cataloniei (SEM), Centrul Spital al Coastei Bascilor și Centrul de Cercetare Biomedicală Navarrabiomed și are participarea a mai mult de 17) entități asociate care includ în principal spitale, dar și centre de cercetare și formare
EGALURG își propune să răspundă situațiilor de urgență care pot apărea de-a lungul 700 km care reprezintă prelungirea nord-pireneană a peninsulei. Pe lângă Franța, Catalonia și Navarra, rețeaua operațională include și teritoriile Aragonului și Andorra. Implementarea sa trebuie să consolideze echitatea în accesul la serviciile de urgență pentru persoanele de ambele părți ale graniței, precum și să optimizeze atât resursele umane, cât și cele materiale.
Rețeaua EGALURG are un buget total de 2. 343. 192 euro cofinanțat, într-un 93%, de Fondul FEDER. Propunerea Trans-Pirinei face parte din programul POCTEFA (Programul Interregional Spania-Franța-Andorra), care are ca scop consolidarea integrării economice și sociale a zonei de frontieră Spania-Franța-Andorra, prin implementarea de activități și strategii comune pentru o dezvoltare durabilă. dezvoltare teritorială.
Pentru a descărca fotografiile proiectului EGALURG, faceți clic pe aici
Pentru a descărca videoclipurile proiectului EGALURG, faceți clic pe aici
Pentru mai multe informații sau interviuri, contactați comunicacio.sem@gencat.cat sau sunați 93 65 11