Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale a prezentat astăzi Comisiei de Studiu privind Protecția Deltei Ebrului a Parlamentului principalele linii ale Strategiei Deltei Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà i Roura, a prezentat astăzi în Parlament, în cadrul Comisiei de Studiu pentru Protecția Deltei Ebrului, liniile principale ale Strategiei Deltei. Ministrul a explicat că Strategia se dorește să fie un model de coeziune bazat pe durabilitate. „Aceasta este o strategie care îmbină cunoștințele și managementul pentru a preveni regresul Deltei și tasarea cu soluții bazate pe natură” , a spus Jordà. Ministrul a declarat că este conștientă că sunt necesare măsuri urgente în deltă, „dar este și adevărat că trebuie să ne uităm mai îndeaproape îndelung dacă dorim efective soluții și de aceea această strategie are trei scale de timp, pe termen scurt, mediu și lung ”. Totodată, Strategia prevede trei linii de lucru bazate pe guvernare, cu participarea actorilor publici și privați cu competențe în deltă, management și comunicare și transparență.
Pe termen scurt, până în anul 2024, Jordà a explicat că „vom stabili o colaborare cu Ministerul Tranziției Ecologice și Provocarii Demografice să promoveze acțiuni comune cu crearea unei mese de lucru cu maximum și 12 membri unde vrem Departamentul, Ministerul, Consiliul de Consens Delta și entitățile de mediu ”. În luna mai 18 va avea loc prima ședință tehnică pentru a începe lucrările la constituirea acestui tablou. Ministrul a explicat și detaliile cheltuielilor alocate Deltei pe termen scurt și estimate la 6 milioane de euro pe an, conform așteptărilor Parlament. Astfel, în acest an se preconizează începerea execuției străzilor de iaz, precum și închiderea anteproiectului Fangarului și a studiilor de licitație a malurilor disponibile, printre alte acțiuni. Privind anul 2023, vom începe a doua fază a Camino de Guarda, vom întoarce proiectul preliminar Fangar într-un proiect executiv anul acesta și dorim să facem două proiecte preliminare după modelul olandez de gestionare a nisipului în Trabucador și Insula Buddha ”, a spus Jordà
2024 intenționează să desfășoare acțiunile Golfului Fangar și să părăsească proiectele Trabucador și Insula lui Buddha. „Toate acestea sunt proiecte care au continuitate de la un an la altul astfel încât să fie soluții eficiente, de durată și nepunctual ”, a subliniat ministrul, în același timp cu explicarea că există ” sac de proiect de rezervă ” în cazul oricărei eveniment neprevăzut și execuția oricăreia dintre acțiunile planificate și îndeplinirea sarcinii Parlamentului Cataloniei. Jordà a insistat, de asemenea, asupra necesității de a clarifica concurența și termenele limită. „Aproape nicio administrație nu poate lua măsuri pentru protejarea Deltei fără nicio altă administrație implicată, nici măcar fără propriul teritoriu. Prin urmare, fără nicio îndoială, trebuie să lucrăm împreună, dar știind cine ce face, competențe clarificate între Generalitat și Minister și unde nu avem competențe de a negocia soluții „, a spus
Acțiuni pe termen mediu și lung
Pentru perioada 2025 – 2028, Ministrul a explicat acea lucrare se va face pentru finalizarea Planului de Protecție a Mediului Natural și a Peisajului, ale cărui lucrări se preconizează să înceapă în lunile următoare, odată ce Parcul Natural își va reafirma voința de a-l realiza.
Ministrul a explicat că trebuie avut în vedere faptul că un plan de această natură necesită „un proces juridic îndelungat, în care cel puțin doi ani, să la care trebuie adăugat un element de participare care, dacă este pe deplin garantat, necesită timp ”. „Ne dorim un Plan de Protecție ambițios, așadar, fără să ne oprim să apăsăm pe accelerator, ne vom lua timpul necesar și, astfel, avem un plan integrator care să lucreze în transformarea sectoarelor primare către biodiversitate. conservare ”, a spus Jordà.
În această perioadă, se preconizează și promovarea regresului și a tasării din natură solutii bazate pe -. Ministrul a explicat că „asta înseamnă, pe de o parte, că vom lucra mână în mână cu comunitățile de irigatori, cu experții internaționali și cu actorii necesari pentru a întocmi Planul de conservare a sistemului deltaic cu Nature-Based Systems, pe de altă parte, vom executa proiectele Fangar, Trabucador și Buda Island, care au fost întocmite și licitate în perioada anterioară ”. Jordà este convins că toate acestea ar trebui să ne ajute să avem un proiect structurat de participare co-condus de Generalitat pe care noi „permitem să consolideze un model de management în care Generalitat conduce acolo unde poate și conduce revendicarea acolo unde nu poate și, în plus, implicând sectorul productiv și conservaționist într-un mod integrat”. Pe termen lung, ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, a declarat că „ne dorim să avem un model de guvernare” . „Ne dorim să menținem canalele de comunicare cu teritoriul, adaptând problemele de abordat și numărul de reprezentanți atunci când ne-am îndeplinit ca Guvern și, în același timp, trebuie să realizăm un model integrator care să mențină în echilibru conservarea naturii și a activităților umane „, a spus Jordà.
Departamentul se angajează într-un management adaptativ a spațiului care permite cunoașterea în detaliu a contribuțiilor de sedimente necesare pentru evitarea regresiei și, în al doilea rând, monitorizarea evoluției acțiunilor soft de conservare a Deltei pentru a avea o idee precisă a evoluției acesteia și necesită întreținere. Jordà a insistat că pentru a aplica acest management al sedimentelor și soluțiilor bazate pe natură nu numai „este necesar să se negocieze cu guvernul de stat modele inovatoare de management care să permită aportul de sedimente necesare, dar și să se negocieze buget.pentru mentinerea acestor masuri pentru supravietuirea Deltei ”.
Comisia pentru Protecția Deltei Ebrului
În timpul apariției sale, Jordà a anunțat și reactivarea Comisiei pentru Protecție a Deltei Ebrului. Comisia va fi un organism consultativ, consultativ și de conciliere. Vor fi implicate administrații, agenții, corporații, entități și sectoare ale societății civile.
Această comisie, precum și Strategia Potrivit consilierului Jordà, va contribui la „crearea de noi spații de lucru și căutarea consensului transversal al tuturor agenților implicați pentru a aborda o provocare majoră, precum conservarea Deltei, într-un mod global” . Sursa: Jordà: „Strategia Deltei combină cunoștințele și managementul pentru a preveni regresia și subsidența cu soluții bazate pe natură”