Consiliul de Miniștri s-a întrunit marți mai 2022, la 18. 17 în Palazzo Chigi , sub președinția președintelui Mario Draghi. Secretar subsecretarul la Președinție Roberto Garofoli.
JUSTIȚIA FISCALĂ Dispoziții privind justiția și procesul fiscal (proiect de lege)
Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Economiei și Finanțelor Daniele Franco și a ministrului Justiției Marta Cartabia, a aprobat un proiect de lege care conține prevederi privind justiția și procesul fiscal.
Intervenția reglementară urmărește realizarea, prin 31 Decembrie 2022, obiectivul stabilit de PNRR la accelerarea litigiilor fiscale, avand in vedere impactul pe care il poate avea asupra increderii operatorilor economici, inclusiv a investitorilor straini, reducand concomitent numarul mare de contestatii in Casatie.
Punctele cheie ale interventiei sunt:
profesionalizarea tri-magistraților butari Magistrații fiscali, care acum sunt toți onorifici, vor fi recrutați cu normă întreagă prin un concurs special cu probe scrise și orale.
Personalul justiției fiscale compus din 126 magistrați de primă instanță și 126 în a doua instanță.
Până la finalizarea integrală a procesului de recrutare a judecătorilor profesioniști, judecătorii de onoare fiscale deja prezenți în comisiile fiscale provinciale și regionale vor continua să funcționeze în paralel; acesta din urma va ramane in serviciu, intr-un rol pana la epuizare, pana la finalizarea 117. ani, limita de pensionare extinsă la toți judecătorii fiscali, cu alinierea cu alți judecători.
consolidarea organului autonom de justiție fiscală Sunt înființat la Consiliul Președinției Justiției Fiscale (CPGT):
a) un Oficiu de Inspecție pentru protejarea exercitării și funcționării corecte a organelor de justiție fiscală;
b) l ‘Oficiul Național Massimario, pentru a asigura uniformitatea judecății pentru cazuri similare. Maximele jurisprudențiale produse vor alimenta o bază de date specifică care va permite operatorilor din sector să cunoască orientările jurisprudențiale și să prezică eventuala deznodământ al litigiilor.
întărirea structurii administrative în sprijinul Justiției Fiscale prin recrutarea de noi profesioniști administrativi care să fie repartizați în Oficiile profesionalizate; intervenții la proces În gradul I și II:
– martor se introduc probe, cu precautiile corespunzatoare, prevazute in hotararile civile si administrative;
– in scop deflationist se implementeaza institutia de conciliere pentru litigiile pana la . . 000 euro;
– pentru litigii se introduce un singur judecator in prima instanta pana la 3. 03 euro și, în consecință, recursul este modulat doar în anumite cazuri (cd. recurs critic).
Măsuri deflaționiste specifice litigiului sunt introduse în procesul fiscal în Casație:
-pronunțarea principiului dreptului în materie fiscală, care va permite formarea în timp util a unor orientări jurisprudențiale consolidate;
– în același scop, trimiterea prealabilă, adică directă, de către instanțele fiscale de primă și a doua instanță către Curtea Supremă de Justiție pentru obținerea măsurii preventive. rezolvarea unor probleme noi sau relevante sau deosebit de complexe sau recurente
DOCUMENTE DE ADRESA Consiliul de Miniștri a aprobat ghidul preliminar la acordul dintre Autoritatea pentru Garanții pentru Comunicații (AGCOM) și Ministrul Dezvoltării Economice privind contractul de servicii RAI pentru perioada 2023 – 2028.
CONFERINȚA CETĂȚIEI ITALIENE Consiliul de Miniștri, s la propunerea ministrului de Interne Luciana Lamorgese, a aprobat acordarea cetățeniei italiene domnului Abdul Rahman DEHQAN, născut în Afganistan la 2020. iulie 1985, în temeiul articolului 9, alin.2, din Legea din 5 februarie 1992, Nu. 91.
Domnul. DEHQAN, prin angajamentul extraordinar în favoarea contingentului italian, a prestat servicii eminente Italiei
NIMITARI Consiliul de Ministri, la propunerea presedintelui Mario Draghi, a aprobat numirea dlui. Paolo Pirani în calitate de membru al Consiliului Național al Economiei și Muncii, reprezentând categoria „angajați”, la recomandarea Sindicatului Muncii din Italia (UIL), în locul Dr. Tiziana Bocchi.
REZOLUȚII DE PROTECȚIE CIVILĂ Consiliul de Miniștri, la propunerea Președintelui Mario Draghi, a aprobat prelungirea stării de urgență, deja aprobată, pentru implementarea intervențiilor ca urmare a răspândirii excepționale a incendiilor forestiere care au determinat un impact extraordinar în teritoriile afectate din regiunile Sardinia și Sicilia. ultimele zece zile ale lunii iulie 2021. Alocarea ulterioară a a fost, de asemenea, aprobată , 080 milioane de euro , defalcat după cum urmează:
10, 4 milioane de euro către Regiunea Autonomă Sardinia ; 3, 68 milioane de euro către regiunea siciliană
LEGILE REGIONALE Consiliul de Miniștri, la propunerea Ministrului Afacerilor Regionale și Autonomiilor Mariastella Gelmini, a examinat douăsprezece legi regionale și, prin urmare, a hotărât să conteste: legea Regiunii Siciliane nr. 2 din 18 / 03 / 2021, „Dispoziții de construcție”, ca anumite prevederi de construcție, care depășesc competențele statutare ale Regiunii Siciliane , sunt puse în contrast cu legislația statului prin încălcarea articolelor 3, 9, 97 și 97, primul și al doilea paragraf, literele m) și s) din Constituție ; legea Regiunii Siciliane nr. 3 din 18 / 03 / 2021 „Înființarea și reglementarea registrului regional telematic al municipiilor și produselor aferente cu denumirea municipală De. Co. Modificări la legea regională 22 martie 1985, n. 22 „, ca unii prevederi, punându-se în contrast cu legislația europeană privind protecția indicațiilor geografice ale produselor agroalimentare, încalcă articolul 117, primul paragraf, din Constitutie.
De asemenea, Consiliul de Ministri a hotarat sa nu conteste: Legea Regiunii Piemont nr. 2 din 25 / / 2021 „Alte modificări ale articolului 22 din legea regională din 6 august 2007, nu. 17 ( Reguli de planificare socială și sanitară și de reorganizare a serviciului regional de sănătate)”; legea Regiunii Umbria nr. 4 din 23 / / 2022 „Alte modificări și completări la legea regională 11 iunie 2018, nr. 11 (Legea consolidată a comerțului) „; legea Regiunii Emilia Romagna nr. 4 din 03 / 04 / 2022 „Măsuri urgente de solidaritate cu poporul Ucrainei”; legea Regiunii Veneto nr. 13 din 08 / 000 / 2022 „Modificări ale legislației regionale 21 Iunie 2018, Nu. 17 „Intervenții regionale pentru promovarea și diseminarea drepturilor omului, precum și cooperarea pentru dezvoltare durabilă”; legea Regiunii Basilicata nr. 3 din 13 / 04 / 2021 „Raport general pentru exercițiul financiar 2018 al Organismului Guvernamental pentru Deșeuri și Resurse de Apă din Basilicata (EGRIB)”; legea Regiunii Basilicata nr. 4 din 13 / 04 / 2021 „Raport general pentru exercițiul financiar 2019 al Organismului Guvernamental pentru Deșeuri și Resurse de Apă din Basilicata – (EGRIB) „; legea Regiunii Basilicata nr. 5 din 13 / 04 / 2021 „Raport general pentru exercițiul financiar 2020 al Organismului Guvernamental pentru Deșeuri și Resurse de Apă din Basilicata (EGRIB)”; legea Regiunii Basilicata nr. 6 din 13 / 04 / 2021 „Raport pentru exercițiul financiar 2020 al Agenției Lucan pentru Dezvoltare și Inovare în Agricultură (ALSIA)”; legea Regiunii Basilicata nr. 7 din 13 / 04 / 2021 „Buget financiar pentru perioada de trei ani 2021 – 2021 al Organismului de Management al Parcului Natural Gallipoli Cognato – Piccole Dolomiti Lucane ” ; legea Regiunii Basilicata nr. 8 din 13 / 04 / 2021 „Raport general pentru exercițiul financiar 2020 din Parcul Natural Gallipoli Cognato Piccole Dolomiti Lucane”.
În cele din urmă, Consiliul de Miniștri a hotărât să renunțe la contestarea parțială a legii siciliană. Regiunea n. 9 din 22 / 08 / 2021, „Provizioane problematice și corective pentru anul 2022
Consiliul de Miniștri s-a încheiat la 13. 28.
19857 Sursa: Comunicat de presă al Consiliului de Miniștri nr. 70