– Grupul de specialiști ține ultima întâlnire pentru a conveni asupra noilor evoluții care ajută companiile să reducă emisiile de CO2
Dezvoltarea tehnologiilor tehnologice îmbunătățiri care cresc eficiența pe zonă în producerea de energie electrică, captarea dioxidului de carbon sau promovarea culturilor energetice sunt câteva dintre inovațiile pe care Comitetul Strategic pentru Inovare Specializată (CEIE) în Decarbonizare le-a propus pentru a ajuta companiile din Comunitatea Valenciană să reducă emisiile lor de gaze cu efect de seră.
Echipa multidisciplinară, coordonată de profesorul Avelino Corma, a convenit, în a treia și ultima sa întâlnire de lucru, asupra principalelor provocări și soluții identificate în acest domeniu, care includ cincisprezece propuneri specifice pentru ca inovarea să avanseze în înlocuirea combustibililor fosili, îmbunătățește stocarea și eficiența energetică sau promovează reducerea și captarea CO2.
În așteptarea ca aceste inițiative să se concretizeze într-un document final de concluzii, vicepreședintele executiv al Agenției pentru Inovare din Valencia (AVI), Andrés García Reche, a promis că va încuraja dezvoltarea acesteia prin intermediul următorul apel de ajutor de la AVI.
În vederea creșterii producției de energie electrică din surse regenerabile, comitetul de inovare, format din reprezentanți ai comunității științifice, institutelor tehnologice și ai comunității de afaceri, se angajează să implementeze noi dezvoltări tehnologice care îmbunătățesc integrarea și gestionarea energiilor verzi pentru a le crește eficiența pe unitate de suprafață.
Reproiectarea proceselor și echipamentelor
Reproiectarea echipamentelor și a proceselor de fabricație în industriile consumatoare de energie consumul de energie, cum ar fi, de exemplu, ceramica sau cimentul, este una dintre modalitățile pe care ei îndeamnă să le exploreze pentru a promova eficiența energetică în țesutul productiv. În același mod, și cu scopul de a înlocui combustibilii fosili în producția de energie, specialiștii pledează, printre alte inițiative, pentru promovarea generării de hidrogen verde.
Hidrogenul este tocmai vedeta unora dintre propunerile de îmbunătățire a stocării și gestionării energiei, alături de dezvoltarea bateriilor electrice și a supercondensatorilor care îmbunătățesc tehnologiile actuale.
Printre provocările care oferă cele mai mari oportunități de inovare, comitetul apără promovarea materiilor prime alternative și a economiei circulare pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. În acest sens se propune valorificarea deșeurilor industriale și menajere pentru producția de combustibili, dezvoltarea bioplasticelor față de cele realizate cu derivați petrolieri sau producerea de hidrocarburi lichide din culturi energetice. În sfârșit, se propune și explorarea dezvoltării unor sisteme capabile să capteze CO2 generat de centrele de producție, împiedicând acumularea acestuia în atmosferă.
Specialisti de primul nivel
Coordonat de profesorul Avelino Corma, Premiul Prințesa Asturiei pentru Știință și Cercetare Tehnologie în 2014, CEIE integrează în componența sa cei trei piloni ai sistemului de inovare: știință, tehnologie și afaceri.
În acest sens, Corma a evidențiat calitatea tehnică și soliditatea comisiei, subliniind totodată contribuțiile specialiștilor care au participat la cele trei sesiuni de lucru: „Dacă în mod adecvat, noile dezvoltări propus va permite Comunității Valenciane să facă progrese decisive în reducerea emisiilor”.
De asemenea, a subliniat că aceste măsuri completează acțiunile pe care restul comitetelor AVI le-au prezentat în domeniul decarbonizării și, prin urmare, consolidează activitatea desfășurată până în prezent.
În calitate de reprezentanți ai comunității științifice, pe lângă Corma, Eliseo Monfort (Universitatea Jaume I din Castellón), Emilia Morallón (Universitatea din Alicante), María del Carmen Román (Universitatea din Alicante) participă și José Manuel Serra (ITQ UPV-CSIC). La fel, Manuel Aragonés (AIJU); José Antonio Costa (AIMPLAS), Marta García (ITE) și Gustavo Mallol (ITC) oferă cunoștințele și experiența acumulate în institutele tehnologice.
Țesătura productivă contribuie, cu avizul Confederației de afaceri din Comunitatea Valenciană (CEV) pentru caracterul său inovator, cu un total de șapte reprezentanți, care lucrează în apărarea interesului general în perioada dezvoltarea comitetului. Aceștia sunt Alberto Echavarría (ASCER), Javier Cervera (Baleària), Alicia Rubio (BP), Óscar Nasarre (CEMEX), Cecilia Berganza (CEMEX), Jesús Carretero (Quimacova) și Carlos Miguel Casas (Vectalia).
Directorul general al Tranziției Ecologice, Pedro Fresco, și directorul general al Industriei, Empar Martínez, alcătuiesc și ei acest grup, care, la rândul său, face parte din planul Generalității de a merge mai departe. în tranziția energetică. Obiectivul este ca documentul de concluzii, care va conține atât provocările și soluțiile, cât și o listă de acțiuni și stimulente care să garanteze dezvoltarea și implementarea acestora în țesutul productiv, să fie gata în săptămânile următoare.