Președintele Generalității, Pere Aragonès, și vicepreședintele și ministrul politicilor digitale și teritoriale, Jordi Puigneró, s-au prezentat în această după-amiază, după ședința Consiliului Executiv, pentru a face bilanțul primului an de mandat. Un an pe care șeful executivului l-a evaluat pozitiv deoarece „, 206% din măsurile Planului de Guvernare ”. „Gradul de conformitate este satisfăcător și acest lucru ne permite să fim absolut optimiști în ceea ce privește viitorul”, a spus el. Consecințele invaziei ruse a Ucrainei.
În ciuda dificultăților din context, președintele a subliniat că în acest prim an sunt bazele transformărilor pe care ne-am asumat să le conducem ”. Și a devenit „fiind îndrăzneț, curajos, imaginativ și inovator și guvernând cu o viziune pentru viitor” , luând decizii care sunt uneori dificile și esențiale ”, dar “ mereu mă gândesc la cetățenie. ”
“ Al meu angajamentul este de a lucra pentru toată Catalonia, ca în prima zi. Sosind peste tot și incluzând pe toată lumea, fără a uita niciun teritoriu și fără a lăsa pe nimeni în urmă ”, a remarcat Aragonés. Și aceasta, a spus el, este premisa care a ghidat primul an de Guvern, „căutând în orice moment să miște pârghiile pentru a deschide o nouă etapă, să pună bazele marilor transformări și să îmbunătățească viața. a oamenilor, care, până la urmă, sunt cei care ne mută angajamentul față de țară.”
Printre aceste baze ale schimbării, a citat investiția record în ocuparea forței de muncă. politici; un buget pentru 2022 operațional de la 1 ianuarie și axat pe redresarea economică și consolidarea statului bunăstării; I2 liber și rapoarte reduse la P3; creșterea cu unu 33% din ajutoarele pentru grupurile de cercetare, impulsul tranziției energetice sau extinderea, întinerirea și feminizarea corpului Mossos d’ Esquadra.
„Așa deschidem o nouă etapă. Cu ambiție, rupând inerția, făcând lucrurile să se întâmple și luând decizii care îmbunătățesc viața de zi cu zi a cetățenilor”, a subliniat el.
. Căutarea unui mare consens
Pentru a deschide această nouă etapă de guvernare, Aragonés a subliniat că a încercat din primul minut „a trece mai departe din căutarea unui mare consens” , „depășirea viziunilor pe termen scurt pentru a face posibil acordul care deblochează situații care paralizează întreaga țară ”. „Această capacitate de a ajunge la acorduri este esențială într-o țară plurală și diversă ca a noastră. Și nu mă îndoiesc că aceasta ne unește și ne întărește ca țară ”, a spus el.
Exemple de această politică de consens sunt investitura în sine, acordul de reînnoire a diferitelor organe statutare sau acordul bugetar.
În domeniul marelui consens care ne definește ca țară, Președintele a subliniat că progresul a avut s-a făcut, de exemplu, „întărirea relațiilor cu instituțiile europene”, dar că mai existau domenii, precum apărarea modelului școlar catalan, care trăiesc într-o situație complicată. și care „ne obligă din nou să oferim tot ce este mai bun din noi înșine”. )
În acest sens, Președintele a reiterat necesitatea „să se consolideze cât mai mult posibil consensul lingvistic existent în țară” după pronunțare a Curții Superioare de Justiție a Cataloniei care, departe de a întări sistemul, îl denaturează cu abordări ideologice care în niciun caz nu răspund unei nevoi educaționale.”
Aragonese a lăudat model de imersiune lingvistică în școala catalană și a cerut păstrarea acestuia. „Parim să fim o națiune de alegere și nu de impunere. Cu limba catalană ca element unificator. O națiune plurală, diversă și incluzivă născută din voința tuturor cetățenilor de a fi și de a construi un viitor comun”, a insistat el.
Rezolvarea conflictului dintre Catalonia și Spania
Președintele s-a referit, de asemenea, la munca depusă pentru soluționarea conflictul politic cu statul ca unul dintre cele mai importante puncte pentru această legislatură. Aragonés a avertizat că „toate procesele de soluționare a conflictelor politice sunt complexe” . Totuși, el a continuat să apere negocierile cu statul „pentru a ajunge la un acord care să pună capăt represiunii și să permită cetățenilor să voteze la referendum și să decidă liber viitorul țării.” a explicat.
Aragonés a numit provocările pendinte în acest domeniu, de la . Președintele a subliniat că „persecuția continuă, cu tovarăși în exil și alții în așteptare” și a numit cazul de spionaj în masă instituții catalane și reprezentanți ai mișcării de independență, care, el avertizează, „nu face decât să accentueze neîncrederea și să agraveze blocada” . Pentru toate acestea, președintele face apel la Guvernul statului „să se miște și să arate că își dorește cu adevărat să rezolve conflictul cu Catalonia și să acționeze ca o democrație avansată.”
La rândul său, vicepreședintele, Jordi Puigneró, a subliniat că Guvernul „a făcut față provocărilor globale și, de asemenea, să reprimarea pe care suprimarea o presupune și astăzi ”. Și a dat câteva exemple precum Curtea de Conturi, cazul Pegasus, ofensiva împotriva politicienilor catalani și exilați.
„Avem o provocare mai mare care este să mergem înainte. spre soluționarea conflictului politic cu statul pentru a face din Catalonia un subiect politic recunoscut la nivel internațional „, a insistat Puigneró care a făcut și aluzie la probleme internaționale majore precum schimbările climatice și transformarea digitală.