Comunitatea Madrid a aplicat un tratament inovator în cancerul pancreatic local avansat, care are mai puține efecte secundare în comparație cu alte terapii și are ca scop reducerea dimensiunii tumorii, astfel încât ca, pe termen mediu, este posibila indepartarea lui chirurgicala. Pacientul a tolerat administrarea acestui nou izotop radioactiv fără complicații.
Inițiativa a fost dezvoltată în Spitalul Public Fuenlabrada și a fost administrată pentru prima dată în contextul registrului international Osprey, o baza de date care colecteaza persoanele diagnosticate cu acest tip de boala și unde participă centre selectate din diferite țări.
Aprobat de Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate – AEMPS– și disponibil pentru Sistemul Național de Sănătate –SNS–, este un tratament de brahiterapie cu radiofarmaceutice, tehnică de iradiere internă în care, printr-o endoscopie ghidată cu ultrasunete, ingredientul activ este injectat în a tumorii cu radiații foarte controlate, astfel încât dozele mari să fie administrate cu toxicitate minimă, după cum a explicat șeful Serviciului de Chirurgie Generală și Sistem Digestiv de la Spitalul Universitar din Fuenlabrada, Fernando Pereira, investigator principal al registrului Osprey în acest centru de sănătate publică din regiune.
Aplicarea acestuia necesită o coordonare semnificativă între diferitele zone ale spitalului, care includ serviciile de Oncologie Medicală, Radiofizică, Aparatul Digestiv, Asistenta medicală, Medicină nucleară și Radiologie. Alți profesioniști implicați în activitatea desfășurată în acest domeniu sunt șeful Serviciului de radiofizică, Alfonso López; oncologi Ignacio Juez și David Gutiérrez; endoscopistii Andrea Bermejo, Antonio Guardiola si Iván Guerra; Medicii în Medicină Nucleară Virginia Peiró, Pilar Boya și Esther Llorente; și radiologii Teresa Martín și Covadonga del Riego. „Am fost primii la nivel mondial din registrul Osprey care l-a aplicat și este foarte important pentru întreaga echipă datorită sincronizării pe care o cere întregul Comitet de Tumori Digestive”, a subliniat Virginia Peiró, medic Medicină Nucleară Spitalul Fuenlabrada.
Beneficii pentru pacienți
Noul tratament este rezultatul a două studii pivot – investigații anterioare solicitării de autorizare a principiului activ utilizat în această tehnică – desfășurate în ultimii doi ani și în care s-au obținut rezultate foarte încurajatoare în ceea ce privește aducerea oamenilor la nivel local. cancerul pancreatic avansat poate fi supus unei intervenții chirurgicale pentru rezecția tumorii, ceea ce ar fi o cale de vindecare.
În acest sens, faptul că radioizotopul injectat – în special Fosfor
– emit radiații beta este foarte im Acest lucru este important deoarece efectele secundare sunt minore și leziunea tumorală va primi această radiație milimetrică controlată timp de câteva luni. „Este important de subliniat că efectele secundare vor fi mici pe baza celor descrise în primele studii și de reținut că această terapie se efectuează în Spitalul de Zi, astfel încât pacientul să nu necesite internare în spital și să poată merge. apoi acasă”, a adăugat Virginia Peiró.
Ulterior, se efectuează urmăriri periodice de către Serviciul de Oncologie Medicală. Persoanele care au urmat această nouă tehnică trebuie să continue cu tratamentul de chimioterapie indicat anterior, întrucât ambele sunt complementare. Este cazul primei persoane care a primit-o la Spitalul Fuenlabrada, care a tolerat-o fără complicații și continuă cu chimioterapia obișnuită.
Procentul 30 de cancer pancreatic, local avansat
Cancerul pancreatic este unul dintre cancerele cu cel mai prost prognostic; de fapt, jumătate din cazurile depistate sunt metastatice și doar susceptibile la tratament paliativ. „% din cazurile diagnosticate pot fi îndepărtate chirurgical, care este opțiunea ideală și singura curativă, în timp ce aceasta 28% corespund a ceea ce se numesc avansat local si in care exista in prezent mai multe linii de cercetare care sa le reduca si sa se poata operați-le”, a detaliat Fernando Pereira.
Multe eforturi de cercetare sunt concentrate în acest punct, dezvoltând noi linii de chimioterapie sau tehnici speciale precum cea care se desfășoară din registru Osprey și care prevede participarea spitalelor din mai mult de 20 țări.