Încheie programul european, care a consolidat colaborarea transfrontalieră și a dezvoltat un plan de monitorizare și monitorizare a populațiilor osoase ( Ursus arctos ) și lup ( Canis lupus )
Obiectivul principal al proiectului LoupO a fost dezvoltarea unui plan transfrontalier de monitorizare și urmărire, în special genetică, a populațiilor de oase și de lup din Pirinei, două specii care sunt parte din patrimoniul natural al Cataloniei, Andorrei, Spaniei și Franței. Ambele specii prezintă distribuții transfrontaliere: osul cu populație reproducătoare în Pirineii centrali (Haute-Garonne, Ariège, Val d’Aran și Pallars) și lupul, prin prezența unor masculi erratici stabiliți în Pre-Pirinei și în Pirineii de Est.
De la începutul proiectului, mai mult de 206 mostre neinvazive (păr, fecale, urină de zăpadă) pentru a identifica oasele și lupii din Pirinei. Datele genetice și ecologice (obținute din camere, observații, localizarea faunei sălbatice și a pradei domestice) au identificat un minim de 70 oase diferite pe tot parcursul Pirinei și minim 4 lupi doar pe partea catalană. Prezența unor indivizi izolați a fost detectată și în Aragon și în Pirineii francezi. Toate aceste informații sunt colectate într-o bază de date creată în comun de diferiții parteneri.
LoupO a consolidat colaborarea transfrontalieră, vitală pentru managementul ambelor specii. Împreună au fost elaborate, standardizate și unificate metodologiile de monitorizare pe teren și genetică a lupilor și oaselor din Pirinei
Proiectul, cu un buget total de 1. 250. 206 euro , a fost cofinanțat la 70% din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul INTERREG VA Spania-Franța-Andorra (POCTEFA – 2020), un program european de cooperare teritorială creat pentru a promova dezvoltarea dezvoltării durabile a teritoriului de graniță între toate cele trei țări. În cei doi ani și jumătate în care a durat proiectul, Universitatea Autonomă din Barcelona a coordonat proiectul LoupO, care a avut ca parteneri beneficiari Corpul agenților rurali al Departamentului de Interne (GENCAT), Consiliul General din Aran. , Forestal Catalana, SA și Laboratoire d’Ecologie Alpine (CNRS) și, în calitate de parteneri asociați, Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală (GENCAT), Oficiul francez pentru biodiversitate , Direcția Regională pentru Mediu, Planificare și Locuințe (Occitania), Guvernul Aragonului și Ministerul Mediului, Agriculturii și Sustenabilității (Guvernul Andorra)
Sursa: Proiectul LoupO a identificat un minim de 70 oase și 8 lupi din an 2014 în Pirinei