Ministrul Justiției, Pilar Llop „Prin această măsură facilităm accesul la aceste profesii juridice pentru cei care au capacitatea necesară de a le accesa, indiferent de situația lor socioeconomică”, a punctat Llop în cadrul ceremoniei de prezentare, care a avut loc la Centrul de Studii Juridice (CEJ) pentru ca acești profesioniști și familiile lor să scoată opoziția, din acest motiv, ca principal criteriu de acordare a fost introdus cel mai mic venit familial. „Democratizarea accesului la aceste organisme înseamnă a oferi sistemului nostru o calitate superioară”, a asigurat Llop. Șefa Justiției și-a arătat satisfacția față de acest program de burse pentru că crede „ferm” în egalitatea de șanse, iar un guvern progresist „trebuie să se gândească, mai presus de orice, la oameni, iar noi așa facem; este o problemă socială și de justiție”, a declarat el. Llop s-a referit și la transformarea digitală în care este cufundată Administrația de Justiție, care permite, după cum a explicat el, ca această pregătire să poată fi predată pe bază mixtă, reducerea decalajului teritorial.
Angajamentul față de egalitate
La conferința de Justiție au intervenit și Secretarul General pentru Inovare și Calitate al Serviciului Public, Manuel Olmedo, și directorul CEJ, Abigail Fernández.
„Credem că este necesar să luăm Să efectueze o reflecție profundă asupra mecanismelor de acces la funcția publică pentru a le adapta la societatea actuală, care s-a schimbat profund în ultimele decenii”, a declarat secretarul general. Olmedo a asigurat că, pentru Ministerul Justiției, acest proiect este o prioritate pentru îmbunătățirea sistemului de acces la profesiile publice de Justiție. În plus, acest program de burse demonstrează angajamentul „clar” al acestui Minister și al Guvernului față de egalitatea de șanse, „pentru că talentul nu poate fi restricționat din motive socioeconomice”, a spus el. La rândul ei, directorul CEJ a explicat cum a fost procesul de proiectare și înființare a acestui program, în care au lucrat „paralel și simultan” în trei domenii de acțiune: reglementare, digital și resurse umane, „ținând întotdeauna cont de cele mai bune practici”.
Fernández a subliniat importanța pe care în acest proces a avut colaborarea, atât între unități. din cadrul Ministerului Justiției, precum și cu alte ministere și organisme care au oferit îndrumări și ajutor, precum Ministerul Educației și Formării Profesionale, sau Secretariatul General al Administrației Digitale.
În acest sens, în cadrul conferinței, a avut loc o masă rotundă pe tema Colaborare instituțională în conceperea programului de burse, cu intervenția reprezentanților CEJ, ai Direcției Generale Transformare Digitală a Administrației Justiției, ai Ministerului Educației și Formării Profesionale, și ai Ministerului Afacerilor Economice și Transformării Digitale.
Pe scurt, potrivit directorului CEJ, acest program de burse „este rodul angajamentului social și democratic al CEJ cu cetățenii și societate ca centru de formare pentru funcționarii justiției”.
Program de burse
Programul include un total de 245 burse, cu o dotare globală de 1,6 milioane de euro. Dintre aceștia, 611 se vor dedica pregătirii pentru justiție și cariere de procuror, 60 pentru corpul avocaților al Administrației Justiției și a celor 12 rămași burse destinate pregătirii opoziţiilor pentru corpul avocaţilor statului. Fiecare bursă este dotată cu un total de 6.611 euro pe anul .
Aceste burse, care vor fi anunțate anual, cu posibilitatea de a fi reînnoite de până la alte trei ori, vor consta în ajutor financiar direct beneficiarilor să acopere cheltuielile aferente pregătirii opoziţiei. Va fi necesară studierea sub conducerea unui centru de specialitate sau prin tutori privați, atâta timp cât nu sunt rude ale solicitantului și sunt membri ai carierelor sau organismelor menționate, ori juriști cu carieră profesională dovedită.
Mai multe informații Site-ul Centrului de Studii Juridice (CEJ) Llop: „Democratizarea accesului la profesiile juridice înseamnă a oferi sistemului nostru o calitate superioară”