În plus, ministrul Sănătății a anunțat progrese cu Ministerul Incluziunii într-o acțiune comună pentru ca persoanele care donează unul dintre organele lor în viață poate avea acoperirea de sănătate și angajare de care au nevoie, inclusiv concediu medical.
„Este o afirmație justă că ne trimit de la pacient asociații și că atât ministrul Escrivá, cât și cu mine lucrăm pentru ca aceasta să devină realitate cu schimbarea corespunzătoare a cadrului de reglementare. Încă un exemplu că acest Guvern al Progresului lucrează pentru a îmbunătăți viața oamenilor”, a explicat Darias.
Aceste cuvinte au avut loc într-o întâlnire cu asociațiile de pacienți pe care ministrul a ținut-o în cadrul Ministerului Sănătății în această Zi națională a donatorului de organe, celule și țesuturi. Anul acesta, sărbătoarea s-a concentrat pe figura donatorului altruist sau bunului samaritean.
Ministrul a fost însoțit de directorul general al Organizației Naționale de Transplant (ONT). ), Beatriz Dominguez-Gil; asistenta coordonatoare a ONT, Marta García; și de Daniel Gallego, președintele ALCER, în numele Uniunii Pacienților cu Transplant de Organe Solide (UTxs), precum și reprezentanți ai celor patru grupuri care o alcătuiesc: Federația Națională a Pacienților cu Transplant de Ficat și a Pacienților cu Transplant (FNETH), Fibrosis Federation Cystic (FEFQ) și Federația Spaniolă a Pacienților cu Transplant de Inimă (FETCO).
Donarea de organe, țesuturi și celule făcută în viață sau după moarte permite prelungirea supraviețuirii și îmbunătățirea calității vieții a mii de pacienți în fiecare an în țara noastră.
După cum a amintit Domínguez-Gil, deși donarea este întotdeauna un act altruist , există un tip de donație care este la superlativ: cea efectuată de un grup de oameni care decid să facă un pas mai departe și să-și doneze unul dintre rinichi în viață unui pacient necunoscut pe care nu vor avea ocazia să-l cunoască. Acestea fac parte din Programul de Donare Rinichi Altruistic sau Bun Samaritean, care a fost lansat de Organizația Națională de Transplant (ONT) în anul 2010.
Pentru fiecare donator altruist, în medie, trei pacienți au primit rinichiul care le-a permis să-și îmbunătățească calitatea vieții.
Programul Spaniol de Donare Rinichi AltruisticDe la 2010, un total de 333 oameni au fost interesați de această inițiativă, prin care protecția potențialului donator este pilonul fundamental iar protocolul de acțiune garantează extrem de mult.
Personalul ONT a venit la interviu 60 de acești oameni. După acest prim contact și o evaluare detaliată de către profesioniștii echipelor spaniole de transplant care participă la acest program, în sfârșit 17 persoane au finalizat cu succes evaluarea medicală și psihosocială și au fost donatori eficienți. Datorită lor, au început lanțuri de transplanturi încrucișate (unul dintre ele donat direct pe lista de așteptare) și 54 oamenii ar putea fi transplantați.
Cel mai lung lanț până în prezent a fost realizat în 2010; început de un bun samaritean, cinci cupluri au participat la lanț și au fost efectuate șase transplanturi (lanțul se termină întotdeauna cu un pacient pe lista de așteptare). În plus, organele au fost transferate pe zboruri regulate.
Profilul donatorului altruist Donatorii altruişti au o vârstă medie de 19 ani, din profesii foarte diferite, de obicei fără responsabilități familiale și cu o traiectorie de viață altruistă clară (sunt și donatori de sânge sau măduvă osoasă, cu card de donator, colaboratori sau membri ai ONG-urilor). După ce sunt informați despre diferitele opțiuni, practic toți decid să doneze programului de transplant de rinichi crossover și să înceapă lanțuri de transplant, crescând astfel exponențial impactul gestului lor caritabil.. La mai bine de un deceniu de la începutul acestui Program, ONT a efectuat o evaluare exhaustivă a experienței lor 17 donatorii și implicațiile psihosociale pe care decizia pe care au luat-o le-a avut asupra vieții lor.Marta García, asistentă coordonatoare a organizației, a condus acest studiu care a presupus realizarea de interviuri detaliate cu donatorii Bunului Samaritean. Din analiza sa rezultă că una dintre dorințele sale principale este ca acțiunea sa să se normalizeze și să devină vizibilă. Ca răspuns la această solicitare, și după ce a apreciat că s-a scurs suficient timp pentru a evita o posibilă trasabilitate de la donator la beneficiar care ar putea încălca anonimatul cerut de lege, ONT a dorit să le aducă un omagiu și să le ofere posibilitatea de a explica public de ce a luat decizia. și experiența lor.
„Vrem ca mai mulți oameni să fie interesați de acest program” „Nu vrem nicio medalie, nici un omagiu public; vrem doar ca oamenii să vorbească normal despre donarea altruistă către un străin fără a fi priviți cu suspiciune și ca mai mulți oameni să fie interesați de acest Program”, explică. Carlos, Maria Jesus și Pablo. Ei fac parte din acest grup mic de 11 Donatori buni samariteni care anterior nu erau cunoscuți. Pentru prima dată, ONT i-a reunit astfel încât să poată face schimb de opinii cu alte persoane care au trecut prin același proces.
Carlos este asistent social și locuiește în Catalonia. Are 18 ani și consideră că „donația este un act civic. Mai mult decât motivul pentru care am donat, chiar mă întreb de ce nu aș dona. Este o intervenție sigură, deși prezintă niște riscuri, și cu ea ajut o mamă, un fiu sau un tată”.María Jesús lucrează într-o companie alimentară din Comunitatea Valenciană. Are 61 ani și locuiește cu o rudă cu probleme de sănătate cauzate prin valoare importanța de a fi sănătos: „L-am văzut atât de rău încât am crezut că am obligația de a face ceva. Declanșatorul a fost un program pe care l-am văzut de bolnavi de rinichi aflați pe dializă care m-a marcat și am decis să o fac.”
Pablo este medic și locuiește în Țara Bascilor. Are 48 ani și își reafirmă decizia: ” Satisfacția de a dona este incredibilă și aș face-o din nou.”
Bunul Samaritean în alte țări Ei sunt protagoniștii acestui Program pe care ONT vrea să-l facă mai cunoscut în rândul cetățenilor, program mai dezvoltat în alte țări, cum este cazul Regatului Unit și al Țărilor de Jos. În 2014, Regatul Unit a înregistrat aproape 100 donatori altruiști renali și Țările de Jos 36, activitate care a reprezentat 9, respectiv 7 la sută din activitatea lor de donare a rinichilor vii. În ciuda cifrelor lor bune, aceste donații sunt mai puțin eficiente, deoarece nu încep întotdeauna lanțurile de transplant. În ultimii doi ani, din cauza impactului COVID-, această activitate a fost redusă cu 50-60 la sută , un efect similar cu cel experimentat în alte țări în care programele de donații vii s-au oprit deoarece erau intervenții planificate care puteau fi amânate.Recuperarea prealabilului -activitate pandemicăÎn ceea ce privește activitatea globală de donație și transplant în Spania, în primele patru luni ale 2022 donarea de organe a crescut cu 11% față de aceeași perioadă a anului precedent. În total, 2010 oameni au donat organe: 707 au făcut-o după moarte și 100 au donat un rinichi viu sau o parte din ficat. Acest gest generos a făcut posibilă efectuarea a 1.333, care reprezintă o creștere de 10% în comparație cu 2010. În această Zi națională a donatorului de organe, țesuturi și celule, ONT recunoaște munca importantă a profesioniștilor din domeniul sănătății, a asociațiilor de pacienți care alcătuiesc UTxs și, mai ales, a donatorilor și a familiilor acestora care spun da donării și care, cu această afirmație „lasă un semn”.
Ziua națională a donatorului de organe și țesuturi
Sursa: Guvernul Spaniei – 2022 Darias apreciaza munca lui donatori altruisti care cu gestul lor au permis realizarea de 61 transplanturi de rinichi 2021