Dezbaterea celor 4 coduri (Civil, de Procedură Civilă, Penal şi de Procedură Penală) a încins zeci de discuţii şi a provocat întocmirea a sute de amendamente şi de comentarii. Asta pentru că au atât de multe scăpări, încât nici autorii ei nu mai sunt în stare să le recunoască.
Presa din România a criticat această intenţie, dar Ministerul Justiţiei a replicat că incestul nu poate fi oprit prin „sancţiuni penale, ci prin măsuri medicale şi sociale, deoarece incestul are la bază factori patologici”. Deşi mai mulţi lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile cred că incestul ar trebui pedepsit, deoarece doar sancţiunile pot înlătura disfuncţionalităţile de comportament, Ministerul Justiţiei susţine că această modificare ar apropia mai mult sistemul juridic al ţării de cele din alte state membre ale Uniunii Europene: „Nu tot ce este imoral trebuie să fie şi ilegal. Nu îi putem ajuta pe aceşti oameni transformându-i în criminali şi pedepsindu-i”, a declarat expertul juridic al Ministerului de Justiţie Valerian Cioclei.
În acelaşi timp, unii parlamentari sunt de părere că în Codul Civil, la prevederile referitoare la instituţia familiei, noţiunea de soţi trebuie completată cu „un bărbat şi o femeie”, pentru a nu se legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex. În forma în care a intrat în comisii, codul încearcă interzicerea avortului, prin folosirea noţiunii de „copil viabil” şi nu a celei de „copil viu”, ori viabilitatea se referă la calitatea fătului, ori ar trebui dat dreptul familiei sau medicului de a decide asupra acestui aspect, altfel, de ce s+au inventat investigaţiile medicale amănunţite pe perioada sarcinii?
Senatorul PDL Orest Onofrei consideră că se reglementează „extrem de vag şi periculos” incestul şi prostituţia, la aceasta din urmă fiind pedepsit doar proxenetismul: „Înseamnă o legalizare subtilă a prostituţiei. Dacă Parlamentul îşi asumă legalizarea, să o facă pe faţă”, a declarat pedelistul. El mai crede de asemenea că în articolul 185 din proiectul de Cod Penal trebuie definită foarte clar noţiunea de „avort terapeutic”, cu precizarea cazurilor când o întrerupere de sarcină se poate justifica terapeutic, pentru a se evita abuzuri sau influenţa familiei asupra medicului. „Se deschide o poartă spre abuz şi atentat la viaţă”, a spus senatorul, citat de MEDIAFAX.
Proiectul privind Codul Civil a fost aprobat de Guvern, după ce cu două săptămâni înainte au fost avizate de către Executiv Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Civilă.