#Catalunia – Departamentul de Cultură promovează politici care garantează și dezvoltă drepturile femeilor și asigură promovarea prezenței acestora în oferta culturală, precum și realizarea egalității lor efective în creația și producția artistică și intelectuală. Odată cu venirea ministrului Culturii, Natàlia Garriga, la Departamentul Culturii, a fost creat pentru prima dată un punct de întâlnire între femeile care conduc proiecte și instituții culturale în Catalonia. Ziua „Femeile vorbesc” a devenit un spațiu de leadership cultural, comunicare și cunoaștere între femei, din diferite generații, teritorii și zone, care se află în fruntea proiectelor culturale din toată țara.
După succesul primei întâlniri, cu participarea a aproape 150 de femei directoare de proiecte culturale care au evaluat foarte pozitiv evenimentul, o a doua ediție va avea loc pe 30 martie la Esfèric de Montjuïc din Barcelona. În această a doua zi, accentul va fi pus pe drepturile culturale și pe munca depusă de femeile care lucrează în sector.
Scopul este de a continua crearea de rețele pentru a conecta femeile care fac cultură, a deschide spații de dialog între ele și a împărtăși experiențe și opinii. La cea de-a doua ediție a „Parlen les dones” vor participa aproape toți consilierii actualului Guvern și vor avea loc două mese rotunde, una dedicată accesului la cultură și drepturile culturale, cu participarea directorului Fundației Carulla, Marta. Esteve; sociolingvist Marina Massaguer; celActriță din Mallorca și membru co-fondator al companiei de teatru La Calòrica, Esther López; și directorul MACBA, Elvira Dyangani. Este programată și o a doua masă pentru a discuta despre activitatea organizațiilor culturale, cu intervențiile managerului Fira Mediterrània, Lídia Hinojo; curatoarea Sónar+D, Antònia Folguera; Meri Lane, co-fondatorul casei de discuri Luup Records; directorul La Setmana del Llibre en Catalan, Cristina Domènech.
Prima întâlnire „Parlen les dones” a avut loc la Granollers, la Roca Umbert, în februarie 2022, și a servit la stabilirea relațiilor între femeile care conduc instituțiile culturale din țară; să abordeze cum arată leadershipul feminin în cultură; împărtășesc oportunitățile și dificultățile pe care le-au întâmpinat în gestionarea proiectelor sau modul în care au aplicat o nouă perspectivă în organizarea echipamentelor.
Pentru a avea date despre prezența femeilor în cultură, Departamentul de Cultură a realizat o monografie despre „Femeile și cultura”în care puteți consulta date actualizate despre angajare, recrutare, formare, precum și să aflați despre prezența femeilor în funcții de autor, conducere și creație, precum și în managementul muzeelor, spațiilor de patrimoniu și centrelor expoziționale.
Peste 1.300 de femei artiste în muzeele catalane
De ani de zile, muzeele lucrează la revizuirea autocritică a discursurilor lor, deoarece adesea au făcut invizibile lucrările multor artiști și au relegat în depozitele lor. Sub prejudecata că femeile nu au jucat un rol activ în creația artistică, s-au consolidat o serie de povești care au transformat multe muzee în complicele unei violențe bazate pe uitare.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, cele 23 de muzee care fac parte din Rețeaua Muzeelor de Artă din Catalonia fac vizibile acțiunile desfășurate de comisia Feminisme și Identități cu scopul de a revendica rolul pe care l-au avut femeile în arta catalană.
Printr-un infografic, aceștia fac publice o serie de date care demonstrează angajamentul pe care l-au dobândit față de femeile artiste. Peste o mie de artiste femei au fost identificate în recensământul întocmit de cercetătoarea și istoricul de artă, Elina Norandi. Acest recensământ a scos din uitare un număr foarte însemnat de autori care vor fi folosiți pentru a studia și a da voce multor artiști, până acum necunoscuți sau despre care avem foarte puține informații.
Achizițiile de lucrări ale femeilor artiste sunt consolidate pe baza implementării politicii de achiziții a muzeelor din Rețea și achizițiilor de la Generalitat de Catalunya pentru a completa și îmbogăți colecțiile naționale, prin Planul cuprinzător al artelor vizuale, a Naționalului. Planul de fotografie și Comisia de benzi desenate și ilustrații.
Evaluarea făcută de muzeele de artă catalane pe această linie de lucru este foarte pozitivă, dar se subliniază necesitatea de a continua lucrul și de a continua promovarea studiului și difuzării acesteia prin programarea mai multor expoziții de artiști uitați și, mai ales, încorporarea acestora în camere permanente.
Activități la muzee și facilități culturale care coincid cu 8M
Pe parcursul lunii martie, Departamentul de Cultură organizează activități, discuții, tururi ghidate, uși deschise, cicluri de film și expoziții, în diverse muzee și amenajări culturale, pentru a face vizibilă și valorifica munca femeilor din sectorul cultural.
Muzeul Național de Artă al Cataloniei
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Muzeul Național de Artă din Catalonia organizează o serie de activități legate de artiștii din colecția sa, precum Parvine Curie, Roser Bru sau Mey Rahola. Pe 8 martie, femeile au intrarea gratuită la Muzeu.
Vizite comentate pe genPe parcursul lunii martie, vor avea loc vizite ghidate bazate pe gen pentru a demonta stereotipurile prin colecție:
– Duminică, 12 și 26 martie: Femeile care trebuia să fii.Itinerar către colecția de artă medievală.
– Duminica 5 și 19 martie: Femeile care trebuia să fii.Itinerar către colecția de artă modernă.
CinemaProiecția filmului Fete | Muzeu (Shelly Silver, 2020). Cu o prezentare a lui Júlia Llull, coordonatorul echipei de educatori a Muzeului
Marți, 7 martie, la 17:00, Filmoteca de Catalunya
Pe netItinerari virtuale pe site-ul muzeului: Artiste femei, Evolutia femeii i Femeile în artă. De la figura inventată la propriul corp
Povești mici, femei mari. Muzee cu ochi de femei
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, mai multe muzee din Barcelona și zona metropolitană sunt de acord să ofere ciclul de povestiri „Povești mici, femei mari”. Această inițiativă comună, adresată publicului familial cu copii de la 5 ani și peste, își propune să facă cunoscută printr-o povestire teatrală figura unei femei legate de patrimoniul fiecăruia dintre muzeele participante. „Povești mici, femei mari” este o activitate gratuită cu capacitate limitată care se va desfășura în weekend.
MNAC a început deja activitățile în acest weekend. Sambata, 4 martie, i-a dedicat povestea lui Roser Bru (Barcelona 15 februarie 1923 – Santiago 26 mai 2021), un pictor și gravor remarcabil născut în Catalonia și naționalizat chilian care este considerat unul dintre cei mai importanți artiști vizuali ai secolului XX din America Latină. Și s-a făcut și un visita-conversatie la expozitie Mai Rahola (1897-1959). Noul fotografcu fotograful Espe Pons, pentru a vorbi despre uitarea impusă femeilor în fotografie și recuperarea memoriei lor.
Pe tot parcursul anului, lucrările artiștilor au o prezență proeminentă în programul MNAC, care lucrează activ pentru a-și încorpora lucrările în colecție, a-și expune și a studia lucrările și a-i oferi vizibilitate. În lunile următoare, cu expoziția dedicată Josefei Tolrà și Madge Gill, Mâna călăuzitoarecu instalarea site specific care va fi realizată de Laia Estruch pentru Sala Oval, sau cu intervențiile asupra colecției de Marta Cartú, Raquel Friera, Núria Güell, Cristina Lucas și Pia Sommers.
Muzeul de Arheologie al Cataloniei
Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) se alătură Zilei Internaționale a Femeii oferind o zi a porților deschise tuturor femeilor care îl vizitează pe 8 martie, iar nouă activități tematice pe femei au fost programate pe parcursul lunii:
MAC Barcelona
Povești mici, femei mariPovestea dedicată lui Jeanne Baret, botanist francez și prima femeie care a înconjurat oceanele. Deghizată în bărbat, a reușit să-și realizeze acest vis. I-au trebuit 10 ani pentru a finaliza călătoria, între 1766 și 1776. S-a născut în La Comelle, un mic oraș francez, unde a lucrat mai întâi la ferma familiei și apoi ca lăcătuș. A început să studieze botanica cu Philibert Commerson. În 1765, Commerson a fost chemat să participe la prima expediție franceză de înconjurare a lumii. Activitatea a avut loc ieri, duminică, 5 martie.
Femei și pirațiPirateria a fost legată în mod tradițional de bărbați, dar de-a lungul istoriei știm de existența unor femei care au jucat un rol proeminent în atacurile asupra navelor și orașelor de coastă.În cele mai vechi timpuri avem exemple de femei care conduceau flote cu scopul de a fi prădători, altele. căutând răzbunare și avem chiar și femei pirați în Caraibe.
Și în Catalonia? Avem puține informații istorice, dar legendele de coastă ne oferă câteva indicii.
miercuri, 8 martie. 19:00. Vorbi. Activitate gratuită. Capacitate limitată. Este esențial să faceți o rezervare în avans macvisites.acdpc@gencat.cat
50% absentTur ghidat despre rolul actual al femeii în arheologie. Ne revizuim istoria dintr-un punct de vedere critic, un nou punct de vedere care deschide o dezbatere personală despre ceea ce credem că știm despre istorie. Turul ne va duce prin absențele, eufemismele, tăcerile și denaturarile care au făcut ca jumătate din populație să dispară în istoria noastră.
Duminică 12 martie. 11 dimineata. Activitate inclusa in pretul biletului. Este necesară rezervarea prealabilă macvisites.acdpc@gencat.cat
Preistoria femeilorCe rol au jucat femeile în preistorie? Este timpul să distrugem miturile și să descoperim contribuția esențială a celor mai vechi strămoși ai noștri.
Prezentarea cărții de către Margarita Garcia Romero, profesor de preistorie, publicist și prorector pentru egalitate, incluziune și durabilitate la Universitatea din Granada. Principalul ei interes ca cercetător este de a revendica importanța rolului femeii și al copilăriei în societățile preistorice.
joi 23 martie. 19:00 Activitate liberă. Capacitate limitată. macvisites.acdpc@gencat.cat
MAC Empúries
Empúries: a fi femeie în lumea clasicăItinerar ghidat de site pentru a te plimba prin cele mai proeminente spații ale orașelor grecești și romane și pentru a pătrunde în viața de zi cu zi din antichitate și pentru a descoperi cum era viața femeilor și ce rol au jucat acestea în societatea clasică. Dansatoarea Laia Puigvert va însoți vizita cu piese de dans în diferite zone ale sitului.
Data: duminica 12 martie
Orele: 11.30. Pret: Activitate gratuita (include intrarea in site). Rezervare prealabilă esențială: reserveempuries@gencat.cat
MAC Girona
Cu ochii unui arheologMAC Girona propune o vizită în care, prin vestigiile arheologice și interpretarea lor, se dorește să arate și să reflecte asupra modului în care viziunea arheologică majoritară, inevitabil patriarhală, a contribuit la asumarea unei relatări a societăților din trecut care uneori este părtinitoare . Pe baza unor studii științifice, vom reflecta asupra chestiunii genului și povestea acestuia în societățile preistorice. 12 martie, ora 11, tur ghidat
Ce dovezi arheologice există pentru o diviziune a muncii? Ce dovezi există cu privire la importanța socială a d unele sarcini sau altele? Cum și ce arheologie abordează aceste studii?
Gratuit. Rezervări: macgironagalligants.cultura@gencat.cat-
MAC Olérdola
Ermegodo, o femeie din secolul al X-leaIeri, duminică, 5 martie, a fost organizat un tur ghidat pentru a pătrunde în lumea lui Ermegodo, o femeie din secolul 10. Oamenii care o vizitează vor ști cum era viața de zi cu zi a unei femei bogate în oraș a Olèrdolei de o mie de ani. în urmă. Cum erau casele lor? Ce bunuri avea? Și relația sa cu Sunifred, unul dintre principalii proprietari de terenuri din zonă. Pentru a completa percepția asupra lumii feminine din Olèrdola și din Catalonia medievală timpurie, vom folosi datele furnizate de antropologie și arheologia funerară, precum și documentația scrisă.
MAC Ullastret
O privire asupra femeii iberice
Sâmbătă, 4 martie, a avut loc un tur ghidat pentru a afla și a valorifica rolul important al femeilor în societatea iberică, atât în viața privată, cât și în cea publică. O arată știrile autorilor clasici precum Strabon, Polybius, Salust sau Titus Liviu, reprezentările feminine care au ajuns în zilele noastre precum Doamna din Elche sau Doamna din Baza, precum și informațiile oferite de cercetările arheologice. .
Ea spune povești pentru a le prezenta celor mici lumea arheologiei și rolul femeii în acest domeniu științific. Mireia Peña (Tramoia Cultura) va trece în revistă povestea lui Honor Frost, un iubitor de desen, un arheolog subacvatic și un mare aventurier. A fost un scafandru excelent și pentru ea „timpul petrecut în afara apei este timpul pierdut”.
Duminică 12 martie. ora 12.
Muzeul de Știință și Tehnologie din Catalonia (MNACTEC)
Blogul femeilor:Industrie, știință și tehnologie. Incidența și importanța muncii femeilor în lumea industrială, tehnică și științifică. Videoclip „Oameni de știință și tehnologi”. De ce invențiile femeilor nu au ajuns la noi de-a lungul istoriei științei și tehnologiei? Ce este așa-numitul „efect Matilda”? În acest raport redescoperim figurile unor oameni de știință și ingineri remarcabili pe care istoria i-a făcut invizibili și reflectăm asupra modului de promovare a vocațiilor feminine în domeniul științific și tehnologic. Vorbim despre vizibilitatea și prezența femeilor în disciplinele STEM cu Núria Salán, profesor UPC-Terrassa și președinte al Societății Catalane de Tehnologie, și Sònia Estradé, profesor asociat la Departamentul de Inginerie Electronică și Biomedicală a Facultății de Fizică din UB și președinte AMIT-CAT.Muzeul de Artă din Girona
Md’A în cheia femeilorO vizită ghidată la colecția permanentă a Muzeului din punct de vedere al genului, care își propune să evidențieze și să răspândească rolul femeii de-a lungul timpului și modul în care arta a fost o reflectare a acestuia. Pe acest traseu vom descoperi femeile care, în fața sau în spatele lucrărilor, sunt prezente în Muzeu și le vom revendica poveștile.
Duminică, 12 martie, ora 11:30
Preț: 6 €. Prietenii md’A: 4 €.
Nouă expoziție temporară: Izbucniri de o clipă, anii 70. Contribuția artiștilor la fondul de artă al ziarului AvuiÎn 1975, a început procesul de creare a ziarului Astăzi, el primer diari en llengua catalana que es publicaria des de la Guerra Civil espanyola. Pentru a majora capitalul fondator, compania de jurnalism Premsa Catalana, SA a facut un apel catre artistii tarii sa doneze o lucrare de-a lor. Mulți au fost cei care au răspuns solicitării, împărtășind climatul de entuziasm generat de o publicație în limba catalană și iluziile nesfârșite pe care acest fapt le-a stârnit. Când, în cele din urmă, în 1976Astăzi scoase la vânzare, fusese adunată o colecție de aproape patru sute de lucrări.
Tot acest fond de artă, și cel care a fost încorporat în 1994 după un al doilea apel al ziarului, a fost achiziționat de Generalitat de Catalunya în 2011, când firma Premsa Catalana, SA a intrat în faliment și a fost depusă la Muzeul de Artă din Girona. În 2019, Muzeul a început să investigheze acest fond și a prezentat o primă expoziție dedicată diferitelor lecturi pe care le poate genera varietatea și bogăția colecției. Această a doua expoziție a fost propusă dintr-o perspectivă de gen.
Această expoziție analizează participarea femeilor artiste la acest fond de artă și, în special, a celor care și-au dat opera în timpul primei colecții, în anii 1970, și care a coincis cu o puternică mobilizare a femeilor pentru a revendica drepturile pe care regimul franquista le-a interzis. . Numeroși artiști și-au donat lucrările în concordanță cu convingerile lor politice, dar postularea a fost și o oportunitate importantă de a se face cunoscute – într-un domeniu artistic încă foarte defavorabil intervenției femeilor – și de a face parte dintr-o colecție care, era deja ghicit, ar fi important.
Inaugurare: sâmbătă 11 martie, ora 12.00
datele: Din 25 februarie 2023 până în 28 ianuarie 2024
comisariat: Elina Norandi
Arhiva Națională a Cataloniei
Arhivele Naționale publică astăzi, luni 6, un articol intitulat „Universitați care au deschis calea (1847-1899)”,pe baza prezentării a 243 de dosare care corespund, în principal, moașelor legate de Facultatea de Medicină a Universității din Barcelona în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe baza documentației Arhivei Istorice a UB depusă luna trecută a lunii noiembrie. în Arhiva Naţională.
În plus, 8-M va fi publicat în rubrica „Arhive online” din descrierea fondului Asociația Femeilor din 36 | ANC1-1097organizație de memorie activă între 1997 și 2007, creată de un grup de femei care au supraviețuit războiului, cu scopul de a face cunoscută acea perioadă societății, în special noilor generații, prin ochii femeilor care apărau libertatea și democrația, a trăit războiul din front sau din spate, au suferit internare în lagăre de concentrare sau închisori sau au fost răzbunați în timpul regimului lui Franco pentru lupta lor subterană.
Muzeul de Istorie a Cataloniei
Ediția I a Dones a Contracorrent
Muzeul de Istorie al Cataloniei prezintă cea de-a I-a ediție „Femei contra curentului!”, pentru a pune accentul pe femeile care, într-un fel sau altul, fie lucrează, fie promovează, sunt implicate în locuri de muncă din sectorul primar. Trei femei dedicate pescuitului, agriculturii și creșterii animalelor vor explica avantajele și dezavantajele de a se dedica acestei lumi a muncii, meserii care sunt deja vechi și au fost în general conduse de bărbați de-a lungul istoriei. Participanții sunt Cristina Caparrós (pescuit), CEO și fondator al Fundației „Cap a Mar” și absolventă în Chimie și doctorat în Biotehnologie și nanomateriale; Maria Costa Ferrer (agricultură), co-fondatoare „L’Escairador”, cu studii în Administrarea și Managementul Afacerilor, cu diferite studii pe audiovizual, film și televiziune; și Merlès Martínez (zotele), șef al fermei Can Mimó, inginerie agricolă și master în etologie clinică și comportament animal.
Marți, 7 martie, ora 18.00. Activitate gratuită.
https://www.youtube.com/@MuseudHistoriadeCatalunya (youtube) i https://www.twitch.tv/mhistoriacat (twitch) Înregistrare: în prealabil completând următoarele formă.
Povești de vrăjitoare, femei înțelepte, modeste și curajoase!
Ieri, duminică, 5 martie, s-a desfășurat activitatea „Povești cu vrăjitoare, femei înțelepte, modeste și curajoase”, povești cu femei cu o viziune diferită față de basmele tradiționale: Dacă vrăjitoarea din poveste ar fi fost o femeie înțeleaptă și generoasă, cine vindecă pe alții cu cunoștințele ei? Și prințesa… ce se întâmplă dacă, pe lângă faptul că este îngrijorată de rochiile și dansurile ei, ar fi o mare aventurieră care călătorește în jumătatea lumii? Dacă surioara mai mică, în loc să fie un ticălos, ar fi fost eroina care și-a salvat toți frații din ghearele monstrului?
Santa Monica
Santa Mònica găzduiește până pe 12 martie, „Macho Man”, o instalație de teatru documentar de Àlex Rigola, Alba Alfageme, Irene Vicente și Alba Pujol, de la compania Heartbreak Hotel, care oferă spectatorului o experiență interactivă cu scopul de a oferi vizibilitate bărbaților. violența și ajutând la empatizare cu potențialele sale victime.
Marți 7, la ora 19, are loc o masă rotundă cu psihologul expert în cazuri de violență de genAlba Alfageme, jurnalista Natza Farré și dramaturga Irene Vicente: „Cultura, un instrument de combatere a violenței sexiste„.
Filmoteca Cataloniei
Filmoteca de Catalunya programează pe tot parcursul anului o serie de filme, care revendică scenaristele femei ca fiind tânăra industrie cinematografică de la Hollywood a anilor 1920. La mijlocul anilor 1920, două treimi din publicul filmului american erau femei. Pentru a face filme după bunul lor plac – business is business – studiourile de la Hollywood au angajat numeroși scenariști – o treime din statul de plată al acestei profesii – care au dat „tușa feminină” corespunzătoare unei perspective de obicei masculine.
Ciclul conduce după titlu „Femei scenariste în Hollywood tăcut” și este dedicat în acest martie uneia dintre cele mai prolifice și care a fost și regizor, Frances Marion. Este cea mai importantă scenaristă de film mut, cea mai inovatoare și sensibilă, o femeie modernă cu un dar deosebit pentru formarea vedetelor, a scris peste 200 de filme și unele dintre cele mai cunoscute titluri din istorie. La începutul anilor 1930, Frances Marion era unul dintre cei mai bine plătiți oameni din industrie, câștigând 17.000 de dolari pe săptămână.
A fost unul dintre puținii scenariști care au trecut fără probleme de la cinematografia mut la cinema sonor și a câștigat două premii Oscar la rând pentru cel mai bun scenariu pentru filme sonore. Marion a venit dintr-o lungă carieră la Hollywood tăcut. A lucrat pentru toate vedetele vremii: Douglas Fairbanks, Norma Talmadge, Rodolfo Valentino, Greta Garbo, Lillian Gish… și regizori precum Victor Sjöström sau Frank Borzage, ale căror filme pot fi văzute în luna martie. Lazybones (Sezlongul1925. La începutul carierei a făcut și câteva incursiuni în regie, dintre care una, Chiar după colț (1921), este, de asemenea, parte a programului.
Teatru cu perspectivă de gen
Direcția Generală pentru Promovarea Culturii și Bibliotecilor planifică, împreună cu ICEC, o formare specifică privind perspectiva de gen în lumea teatrului pentru zilele de 13 și 17 aprilie: https://sde.cultura.gencat.cat/cultura/perspectiva-de-genere-en-el-mon-del-teatre_ad_5469_index.html
Cultura populară cu perspectivă feministă
Direcția Generală de Cultură Populară organizează sesiuni de formare destinate entităților de cultură populară pentru a lucra din punct de vedere feminist și a introduce perspectiva de gen în activitatea și funcționarea lor. Scopul este de a oferi instrumente și instrumente de autodiagnosticare și de a însoți dezvoltarea planurilor și protocoalelor de egalitate împotriva violenței.
Antrenamentele se vor desfășura pe întreg teritoriul și se vor desfășura în perioada aprilie – iunie. Câteva dintre aspectele care vor fi discutate sunt:
Concepte de bază, construcție socială a genului și stereotipuri.Instrumente pentru egalitate (autodiagnosticare; prezentarea instrumentelor, resurselor și indicatorilor).Participare și leadership cu o perspectivă de gen, cum să includeți o perspectivă de gen într-un proiect.Comunicare incluzivă și non-sexistă.Violența sexistă și protocoale de prevenire împotriva hărțuirii.Sesiuni despre limbaj si incluzivă și non-sexistă
Consorțiul pentru Standardizare Lingvistică (CPNL) oferă mai multe sesiuni de formare pe limbajul incluziv și non-sexist. Este o formare în care sunt analizate și rezolvate situații de limbaj discriminatoriu în texte scrise și orale. În plus, este invitat să reflecteze asupra capacității pe care o are limba de a modifica societatea și invers.
CNL din Barcelona
23 martie: Sesiune lingvistică incluzivă și nediscriminatorie (Oraș nou)
6 martie: Sesiune de limbaj incluziv și non-sexist (Gràcia și Sarrià-Sant Gervasi)
7 martie: Sesiune lingvistică incluzivă și nediscriminatorie (Orașul vechi)-7 martie: Sesiune de limbaj incluziv și non-sexist (Extensie)
7 martie: Sesiune lingvistică nediscriminatorie (sfinți)
Unele centre de standardizare lingvistică programează evenimente în jurul a 8M:
CNL din Sabadell
8 Martie: Lectură publică a textelor scrise de femei (Sabadell)
CNL Vallès Occidental 3
6 martie: Club de lectură ușoară în catalană despre „Trampa de foc”, de Núria Martí, în Badia del Vallès
15 martie: Clubul de lectură ușoară al lui Cerdanyola dedică o sesiune vorbirii despre 8M
17 martie: Atelier de limba catalană despre jocul „We can play” în Barberà del Vallès