Expoziția virtuală, care aruncă o privire asupra istoriei contemporane a corpului Mossos d’Esquadra din anul 1985, care este prima dată când femeile au acces la el, poate fi văzut de pe un site web comemorativ Două mese rotunde pe tema egalității ”și” Trecut, prezent și viitorul femeilor din Poliția Generalitati – Mossos d’Esquadra ”au fost centrul zilei închise de ministrul de Interne, Joan Ignasi Elena În cadrul Zilei „Trecut, Prezent și Viitor” cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, în această dimineață 30 este aniversarea accesului femeilor la Poliția Generalitati – Mossos d’Esquadra cu prezentarea unei expoziții virtuale care arată trecutul, prezentul și viitorul femeilor în corp. Evenimentul a avut loc în această dimineață la Complexul Central unde au fost organizate și două mese rotunde pe tema „Politici de egalitate” și „Trecut, prezent și viitor al femeilor din PG-ME.”
Expoziția comemorează această aniversare atât de relevantă pentru organizația polițienească și protagoniștii ei, amintindu-și totodată prima 43 femei în corp, publicând rolul agenților de-a lungul acestor 35 ani de istorie și povestea experienței femeilor care au fost pioniere printr-o colecție de fotografii, videoclipuri și articole de presă.
Expoziția virtuală, care poate fi vizitat prin web https: //www.mosses 30 aniversari.cat/ face un tur al acestora 35 ani de istorie a femeilor în Mossos d’Esquadra și arată experiența și reperele atinse de femei în cadrul organizației, în d diferite specialități și categorii profesionale. Este o modalitate vizuală și dinamică de a face cunoscută evoluția femeii în corp, de a arăta modul în care organizația s-a adaptat la încorporarea femeilor și de a indica care sunt încă provocările de atins în viitor.
Închiderea Conferinței a fost dată de ministrul de Interne, Joan Ignasi Elena i Garcia, care a mulțumit „ curajul în 40 femei din promoția a doua a corpului Mossos d’Esquadra care într-o zi au decis să fii polițist pentru a sparge primul tavan de sticlă”. „Peste mai mult de 30 ani mai târziu, ești încă aici „, a subliniat el.
În acest sens, Elena a adăugat că ) „Cei care consideră că măsuri precum rezervarea locurilor sunt o discriminare, trebuie să-i întrebăm care este discriminarea care a făcut doar 2% dintre femei în organism de ani de zile.” „Discriminam pozitiv sau restabilim o situație injustă?” , a declarat el.
Elena a reiterat încă o dată că „poliția trebuie să semene cu societatea pe care o reprezintă”. „Numai atunci o vom putea sluji mai bine” , a spus el, asigurând că nu vor sau vor fi „ niciodată agenți pasivi ”.
La rândul său, comisarul șef al Mossos d’ Esquadra, Josep Maria Estela, a deschis conferința subliniind importanța prezenței femeilor în organism din trecut, prin prezent dar mai ales privind spre viitor și trecând în revistă principalele provocări cu care se confruntă organismul pentru a realiza egalitatea efectivă între bărbați și femeilor, care este reprezentativă pentru societatea actuală, iar comisarul șef a reamintit că ”și a subliniat” importanța muncii depuse de Unitatea Egalitate și Echitate, creată în noiembrie 2019, loc de muncă care trebuie să se dezvolte în continuare datorită importanței sale în viitorul PG-ME . ”În parlamentul său, Josep Mari Estela a vrut să arunce o privire asupra trecutului și și-a amintit de 80 fetele pioniere din a doua promoția anului 1997, căreia i-a mulțumit că a făcut parte din istoria
Primul tabel a analizat PG- Planul de șanse egale ME și politicile de Egalitate ale Ministerului de Interne. Moderat de purtătorul de cuvânt al organismului, inspectorul Montserrat Escudé, la care au participat Alba Alfageme, Consilier pentru Politică de Securitate și Perspectivă de Gen, Esperança Cartiel Director General Adjunct Resurse Umane, și Caporalul Vanesa Casanovas, membru al Unității Egalitate și Echitate.
Consilierul pe politici de securitate și perspectivă de gen, Alba Algafeme, a dat detalii despre Planul de feminizare pentru Securitate și Situații de Urgență , un plan care răspunde angajamentului comun cu Departamentul de Interne de a promova egalitatea între femei și bărbați și care se angajează într-o securitate puternică. și sistemul de urgență, în concordanță cu provocările pe care societatea actuală le solicită și prin promovarea politicilor care favorizează încorporarea femeilor în serviciile de securitate și urgență. În acest sens, se remarcă ca măsură recent aprobată autorizarea care va permite, în următoarele apeluri de acces sau promovare, efectuarea unei rezervări de locuri între . % si 40% în favoarea genului cel mai puțin reprezentat: femei.
La rândul ei, caporalul Vanesa Casanovas a explicat că aprobarea Planului Egalitatea de șanse între femei și bărbați din PG-ME , este rezultatul acestui angajament și urmărește realizarea egalității de tratament și șanse între femei și bărbați, precum și eliminarea discriminării în ceea ce privește motive de sex. Planul este structurat în șase obiective generale care alcătuiesc și inspiră 25 puncte mai specifice, care se traduc în 158 acțiuni care trebuie să contribuie la îmbunătățirea vieții profesionale și personale a persoanelor care fac parte din aceasta. Printre măsurile aprobate în Plan, implementarea unui sistem de promovare internă care să permită opțiunea de a concura doar pentru acele locuri care prezintă interes pentru candidat, stabilirea unui plan de întreținere fizică care să permită suprimarea probelor fizice ale anunțurilor. de ascensiune sau de pregătire în materie de egalitate și perspectivă de gen a întregului personal al PG-ME
Elaborarea acesteia, după cum a explicat directorul general adjunct de Resurse Umane, Esperança Cartiel, a fost realizat de Comitetul de Negociere al Planului de Egalitate al PG-ME, care a fost înființat la 8 iulie 2021 în scopul elaborării propunerii de Plan de egalitate între femei și bărbați al PG-ME. Propunerea Planului de Egalitate a fost aprobată în final pe 21 decembrie 2021 și s-a conectat 25 Ianuarie a acestui an, după șase luni de lucru de către Comisie
Al doilea tabel, care a fost moderat de primarul Rosa Bosch, din Prefectura PG-ME, au fost prezente femei din diferite specialități ale corpului, care au vorbit despre trecutul, prezentul și viitorul femeilor din Poliția Generalitati – Mossos d’Esquadra. Această dezbatere a servit la evidențierea celor peste 35 de prezență a femeilor în Mossos d’Esquadra și integrarea lor în diferitele specialități de poliție. 80 femei pioniere în istoria Mossos d’Esquadra
În prezent, femeile reprezintă 25, % din membrii Poliției Generalitati – Mossos d’Esquadra și, în ciuda cărora este forța de poliție cu cea mai mare numărul de femei în toată Spania, mai este un drum lung de parcurs pentru a ajunge la o reprezentare egală.
Apoi a drumului început de 43 fete din a doua promoție din an 1985), în anii următori femeile s-au înscris treptat în diferitele specialități și categorii profesionale. Primii caporali și sergenți au urcat în anul 206. Zece ani mai târziu, în anul 1998 pentru prima dată o femeie a ajuns la gradul de subinspector și a devenit prima femeie șef al unei zone de bază de poliție. Cele 1997 și 2009 au fost anii în care femeile au accesat prima dată la categoriile de inspector, respectiv de intendenți, și anul 2019 la categoria de curator pentru primul.
Accesul femeilor la diferite specialități și familii profesionale a avut loc, de asemenea, treptat în acești ani, pe măsură ce corpul Mossos d’Esquadra a dobândit noi competențe și a finalizat desfășurarea pe întreg teritoriul. Zona de escorte pe 1987 sau Zona de brigadă mobilă pe 1998 au fost câteva dintre specialitățile în care femeile s-au înscris la ani de la crearea acestor servicii.
Pe 2019 a fost creată Unitatea de Egalitate și Echitate a corpului Mossos d’Esquadra și , în 2020, a fost creată comisia pentru egalitatea de gen a Direcției Generale de Poliție și a Unității Centrale de Agresiuni Sexuale (UCASS) în cadrul Zonei Centrale de Cercetare a Persoanelor. La data de 2020 a fost numită prima femeie șefă a Regiunii Metropolitane Barcelona și primele menajere au fost admise în Unitatea Air Media.