De la 1 octombrie a intrat în vigoare reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, dar cum salariile pentru această lună se plătesc în noiembrie, reducerea efectivă a CAS, de la 20,8% la 15,8% din fondul de salarii realizate, se va aplica începând cu veniturile aferente lunii următoare intrării în vigoare a legii, adică din 1 noiembrie.
Legea care reglementează această măsură aduce o gaură în veniturile la buget în jur de 1,12 miliarde lei în acest an, iar pentru 2015 una de aproximativ 6,48 miliarde lei. Banii vor proveni din creşterea încasărilor din accize, din reducerea evaziunii fiscale şi din banii recuperaţi de la firmele aflate în insolvenţă, a precizat, în nenumărate rânduri, premierul Victor Ponta.
“Aplicarea acestei măsuri va contribui la atragerea investiţiilor şi la stimularea muncii în România. Reducerea poverii fiscale asupra forţei de muncă va susţine crearea de noi locuri de muncă, generând efecte economice pozitive atât pentru companii, cât şi pentru salariaţi”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul de Finanţe.
România ajunge astfel pe locul 2 în regiune în topul ţărilor cu cele mai mici costuri cu asigurările sociale, după Slovacia (unde în prezent contribuţia angajatorilor pentru pensii se ridică la 14).
{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}