Agenția Catalană de Apă (ACA) alocă mai mult de 440. euro într-un proiect comandat de Centrul pentru Știința și Tehnologia Pădurilor din Catalonia (CTFC) cu scopul de a studia și dezvolta instrumente integrate de management forestier și resurse de apă în zona bazinelor interioare ale Cataloniei.
Cu acest proiect, care va dura 4 ani (2021 – 2024), ACA dorește să aibă un instrument de management pentru a evalua impactul diferitelor modele de management forestier asupra resurselor de apă, precum și asupra efectelor evenimentelor extreme , într-un scenariu de schimbări climatice globale. De aici, și în funcție de rezultatele acestui instrument, vor fi propuse propuneri de măsuri concrete de management în diferite bazine ale Cataloniei
L Interesul ACA și CTFC, care are ca una dintre principalele linii de cercetare relația apă-pădure, se concentrează pe dezvoltarea unui proiect care să studieze relația spațială și cantitativă dintre diferitele modele de management al pădurilor și generarea de resurse de apă – apă albastră – și debite. – în cazul episoadelor de inundații – și astfel să se poată defini măsuri care să permită optimizarea planificării hidrologice și furnizarea altor servicii ecosistemice (cum ar fi fixarea CO 2 sau biodiversitate), prin aplicarea sa la politicile forestiere.
Proiectul are în vedere dezvoltarea unui sistem de eco-simulare, inclusiv dinamica pădurilor, bilanțul apei forestiere și hidrologia unui bazin țintă.
Mărește scorul apă albastră În urma unor studii recente efectuate de CTFC în Catalonia (Ameztegui et al., 2022 ), este evident că în parcelele de pin roșu în condiții de secetă și negestionate (2. 200 picioare/ha) va atinge în următoarele decenii niveluri de stres periculos în ceea ce privește mortalitatea din cauza secetei (tot din cauza bolilor, dăunătorilor), și că va fi necesar să se aplice o intensitate de iluminare a . % (reduceți la 1. 440 / ha) pentru ca stresul să scadă sub aceste niveluri periculoase . Acest nivel de defrișare, pe lângă asigurarea unei stări mai bune a pădurilor, va duce la beneficiul suplimentar al exportului mai multor ape (apa care merge în sistemele fluviale, apă potabilă). Mai exact, primele prognoze indică faptul că odată cu clarificarea 25% am trece de la o scurgere a . % în % din precipitații anual . Pădurea rezultată din aceste sarcini de management va fi, de asemenea, mai rezistentă la foc. Proiectul urmărește extinderea acestui caz specific la întreaga Catalonie
Peste 3,2 MEUR în planificare hidrologică În planificarea hidrologică pentru următorii șase ani (2022 – 420021), l ‘ACA se așteaptă să aloce peste 3,2 milioane de euro în acțiuni pentru managementul pădurilor legate de recuperarea apei albastre. Aceste acțiuni includ colaborări tehnice și economice în intervenții silvice care vizează recuperarea apei albastre, precum și studii de adaptare la schimbările climatice, printre altele.