#Catalunia – ·Astăzi, la ședința Consiliului de Cogestionare a Iepurilor de la Plana de Lleida, a prezentat noile măsuri și a trecut în revistă rezultatele celor care sunt activate
·Echipe dedicate exclusiv prinderii iepurilor, noi plase de captare și declararea urgenței cinegetice printre cele mai proeminente acțiuni
Este timpul pentru întâlnirea de astăzi a Taula de Conill din Plana de LleidaDepartamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a activat un nou pachet de măsuri cu caracter urgent și aplicare imediată pentru controlul suprapopulării de iepuri din Plana de Lleida. Aceste noi acțiuni ar trebui să permită reducerea numărului de exemplare care, conform rezultatelor ultimului recensământ efectuat în octombrie, crescuse cu 34% într-un an.
Toate aceste acțiuni au fost prezentate ca parte a Masei de cogestionare a iepurilor din Plana de Lleida, care a avut loc astăzi la sediul Departamentului din Lleida. La întâlnire au participat Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, secretarul Agendei Rurale, Oriol Anson i Fradera, directorul general al Ecosistemelor Forestiere și Managementul Mediului, Anna Sanitjas i Olea și directorul Serviciilor Teritoriale din Lleida. , Ferran de Noguera. Întâlnirea a servit, de asemenea, la trecerea în revistă a măsurilor care au fost implementate și la care au participat Uniunea Fermierilor, JARC, Federația Cooperativelor Agricole din Catalonia, Reprezentanța Teritorială din Lleida a Federației Catalane de Caça, președinții celor șase consilii județene. ai judeţelor afectate şi reprezentanţi ai Corpului Agenţilor Rurali.
Secretarul Agendei Rurale, Oriol Anson, a explicat că „aceasta este o situație prioritară pentru Direcție și tocmai din acest motiv explicăm astăzi măsurile extrem de urgente care vor fi puse în aplicare imediat și care le vor completa pe cele care sunt deja activate de luni de zile”. El a adăugat că „suntem foarte conștienți de impactul pe care ciuma iepurilor îl are asupra teritoriului și activăm toate măsurile pe care le avem la dispoziție pentru ca fermierii să se dedice ceea ce știu ei, cultivând pământul, și ca nimeni este să considerăm că nu merită făcut”.
Secretarul a precizat foarte clar că va continua să lucreze cot la cot cu teritoriul (fermieri, proprietari de terenuri, zone de vânătoare…) pentru că o situație de urgență excepțională ca aceasta necesită un răspuns comun din partea tuturor agenților implicați.
La rândul ei, directorul general Ecosisteme Forestiere și Managementul Mediului, Anna Sanitjas i Olea, a afirmat că aceasta „Nu este o situație care are o soluție simplă și de aceea lucrăm de luni de zile la depășirea obstacolelor administrative care fac uneori acțiunile să nu fie atât de rapide pe cât cere creșterea populației de iepuri și de aceea activăm această nouă baterie. de măsuri pe care le propunem astăzi la Taula del Conill”.
Echipament propriu pentru a captura iepuri, vânătoare de urgență și capcane noi
·Echipamente proprii si specializate la sol. Departamentul va pune 4 echipe de teren care vor lucra exclusiv la diferite acțiuni precum capturi nocturne sau amplasarea mai multor capcane pentru reducerea populațiilor de iepuri.
·Declarație de urgență la vânătoare. Departamentul a demarat deja procedurile de declarare a stării de urgență la vânătoare din cauza suprapopulării de iepuri. Această cifră legislativă își propune să reducă populațiile și pagubele de iepuri înainte de luna septembrie și să atingă o densitate de 50 de exemplare pentru fiecare km.2. Zona acoperă toate districtele din Plana de Lleida, 75 de municipii și 1.498 km.2.
În cazul în care în perioada de la începutul sezonului (septembrie 2022) până la data de 15 aprilie nu sunt atinse țintele de captură stabilite de 213.750, Administrația însăși va decide cine trebuie să depună și cum este managementul cinegetic în această zonă a vegueria Lleida cu cea mai mare densitate de iepuri. Aceste cifre sunt supuse revizuirii conform recensămintelor de monitorizare care se efectuează periodic, deși prognoza este să se fi capturat 285.000 de exemplare din septembrie 2022 până în septembrie 2023. În acest fel se va face o monitorizare mai precisă a acțiunilor de vânătoare și acestea vor să fie concentrate acolo unde este cea mai mare nevoie și, dacă împrejurările o vor impune, Administrația și-ar asuma direct.
·Test pilot al capcanelor noi. Acestea sunt plase adaptate pentru a captura iepuri care sunt plasați între câmpul fermei și bârlog. Acesta este un sistem foarte nou și va trebui să înceapă testarea eficienței sale la sfârșitul aceleiași luni din februarie.
Alte măsuri complementare de sprijin:
·Schimb de vânători S-a convenit cu Federația Catalană de Vânătoare să existe un Burs de Vânători specializat în captura de iepuri în toată Catalonia, pentru a oferi companiilor care solicită colaborare și să poată opera în zona afectată de pagubele din Plana de Lleida.
·Cipare gratuită a dihorilor. Vânătoarea de iepuri cu un dihor este metoda care s-a dovedit a fi cea mai eficientă. Conform Legii privind protecția animalelor, dihorii trebuie să fie ciobiți și, prin urmare, Departamentul va suporta costul identificării acestor animale deținute de vânători.
·Fosfur de aluminiu. În prezent, acest produs poate fi utilizat în infrastructură. Totodată, Departamentul a solicitat ministerelor Agriculturii, Pescuitului și Alimentației și Sănătății să autorizeze un test pilot de utilizare a fosfurei de aluminiu pe terenuri agricole (interzise în prezent de legislația în vigoare) într-o zonă din Lleida.
Populație de iepuri, noi recensăminte în februarie
Problema cauzată de pagubele aduse agriculturii cauzate de iepurele sălbatic (Oryctolagus cuniculus) în mai multe zone de vânătoare private (APC) din regiunile Urgell, Pla d’Urgell, Segrià, Segarra, Noguera și Garrigues a motivat autorizarea excepțională, an de an, a vânătorii de iepuri în aceste zone.
Din punct de vedere al pagubelor, predomină cerealele de iarnă (orz și grâu), cerealele de vară (porumb), culturile pomicole cu fructe dulci, furajele, nuci și plantațiile de măslini și deteriorarea infrastructurilor.
Acestea sunt pagube repetate în timp, dar nu în toată întinderea delimitată și circumscrise acestor zone și presupun necesitatea efectuării unor acțiuni continue și preventive așa cum s-au făcut pentru a încerca menținerea populațiilor de iepuri în echilibru și evitarea supraabundenței care provoacă conflicte. cu producţia agricolă.
Ultimele recensăminte efectuate de Direcție cu colaborarea Corpului Agenților Rurali arată o creștere de 34% față de toamna anului 2021. Astfel, în medie, în octombrie 2022 erau 123 de iepuri pe km.2în timp ce anul precedent a fost 92. În luna februarie vom avea noi date de la recensăminte care ne vor permite să facem o radiografie actuală a situației.