Departamentul pentru Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a anunțat joi ca parte a primei zile de sărbătoare a Ziua Internațională a Geodiversității lucrările de diagnosticare a stării de conservare a locurilor incluse în Inventarul Zonelor de Interes Geologic din Catalonia (IEIGC ). Acest catalog reunește o selecție de locații cu o relevanță deosebită care mărturisesc evoluția geologică a teritoriului catalan și care trebuie păstrate ca patrimoniu geologic, parte integrantă și inseparabilă a patrimoniului natural.
Directorul Politici de Mediu și Mediu Natural, Marc Vilahur, a subliniat în cursul zilei că acest studiu va servi pentru a „puteți avea informații actualizate și exacte cu privire la starea de conservare a patrimoniului nostru geologic, precum și evaluarea dacă luăm efectiv măsurile necesare pentru conservarea acestuia”. Diagnosticul a fost efectuat în 158 localitățile care fac parte din Inventarul, pentru a avea informații la zi cu privire la starea lor de conservare și pentru a colecta informații privind impacturile și posibilele amenințări asupra acestor locuri . De asemenea, studiul încorporează recomandări de management pentru conservarea și utilizarea publică a acestor spații. Studiul concluzionează că 38% din spațiile analizate mențin starea de conservare descrisă în lucrările anterioare de analiză efectuate în anii 2004 și 2022. La fel, au fost identificate 16 localități care arată o situație care necesită o atenție specială, deoarece sunt supuse unor impacturi sau amenințări relevante. In general insa nu prezinta, cel putin deocamdata, un risc decisiv sau iminent pentru conservarea lor, cu exceptia unor spatii in care ar trebui programate preferential actiuni de conservare.
. ) Diagnosticul relevă că majoritatea impacturilor indicate au fost produse de activitatea umană. În acest sens, studiul evidențiază că cele mai frecvente condiții se întâlnesc în lucrările căilor de comunicație, întrucât generarea de taluzuri poate fi foarte distructivă și, în multe cazuri, măsurile aplicate în stabilizarea acestora nu țin cont de aflorimentele geologice și ascunde-le definitiv. De asemenea, sunt evidențiate impacturile legate de frecventare (cum ar fi graffiti, gunoi sau jaf) care, deși foarte frecvente, de obicei nu înseamnă un efect grav asupra spațiului (cu excepția jafurilor, care este foarte distructivă, deși mai puțin frecventă) și cele legate la prezența deșeurilor de tot felul, în special moloz. Avansarea în conservarea și folosirea publică a spațiului geologic patrimoniuDiagnoza confirmă, de asemenea, necesitatea de a continua progresul în conservarea și utilizarea patrimoniului geologic public. Considerarea față de moștenirea geologică a crescut semnificativ în ultimii ani, dar este încă necesar să se lucreze în continuare pentru ca infrastructura de uz public să fie bogată în conținut geologic. Astfel, s-a adunat că într-un 22 % din spații, se promovează o utilizare adecvată a cunoașterii acestui patrimoniu Măsurile propuse prezintă un spectru larg de acțiuni, dar se concentrează în principal pe domeniu de prevenire. În acest sens, acele măsuri care vizează anticiparea intervențiilor antropice sunt substanțial relevante pentru a preveni dispariția caracteristicilor de patrimoniu. „Geodiversitatea este esențială pentru țara noastră și a o conserva înseamnă a conserva țara”, a spus Marc Vilahur.
202210062022100620221006 Sursa: 20221006Acțiunea Climatică analizează starea de conservare a patrimoniului geologic catalan