Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală s-a alăturat asociației Biodiversa+. Aderarea a fost făcută publică marți, după întâlnirea susținută de delegația Departamentului, care în aceste zile se află la Conferința Națiunilor Unite pentru Diversitatea Biologică (COP15), la Montreal, cu directorul general al asociației, Claire Blery.
Biodiversa+ este o platformă europeană recent creată care oferă sprijin în domeniul cercetării biodiversităţii cu impact direct asupra politicilor publice şi asupra societăţii în general. Acesta a fost dezvoltat în comun de BiodivERsA și Comisia Europeană ca parte a strategiei de biodiversitate a Uniunii Europene 2030, iar 74 de parteneri fac parte din aceasta (în principal, ministerele mediului și domeniul cercetării și inovării, agențiile și fundațiile pentru protecția mediului) din peste treizeci de țări.
Asociația lucrează pentru a stabili o rețea de programe armonizate pentru a îmbunătăți monitorizarea biodiversității și a serviciilor ecosistemice în întreaga Europă. De asemenea, oferă sprijin pentru cercetare și inovare în biodiversitate prin apeluri comune anuale pentru proiecte de cercetare și contribuie la consolidarea relevanței și impactului cercetării europene asupra biodiversității într-un context global.
Secretarul pentru Climate Action, Anna Barnadas, a subliniat „importanța de a face parte dintr-o asociație cu aceste caracteristici pentru a consolida alinierea politicilor și inițiativelor catalane în domeniul biodiversității cu cele promovate. în spaţiul european”. „Unul dintre obiectivele BiodiversA+ este de a contribui la cunoștințe la nivel înalt pentru a implementa soluții bazate pe natură și, tocmai, aceasta este o linie pe care o promovăm și dorim să o promovăm și mai mult de la Departament”a spus Barnadas.
Secretarul pentru Climate Action a explicat, de asemenea, că instrumente precum nou creat Observatorul Patrimoniului Natural și Biodiversității fac parte din această linie și poate fi consolidat prin alianțe ca acestea. „Din Departament ne dorim să continuăm consolidarea bazei de cunoștințe a strategiei mediu de biodiversitate și de aceea este esențial să construim în comun, cu nivelul administrativ de stat și european, o implementare mai solidă a strategiile noastre și politici publice de conservare a naturii, care vizează inversarea pierderii biodiversității în contextul transformării mediului în care suntem cufundați în prezent”a spus Barnadas.