Participarea la evenimente, târguri și expoziții de importanță internațională sunt acțiuni subvenționate în această linie de ajutor Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a solicitat ajutor pentru promovarea vinului în țările terțe, corespunzător campaniei 2023-2024. Scopul acestor granturi este de a îmbunătăți competitivitatea vinurilor catalane, ceea ce include deschiderea și diversificarea piețelor de vinuri. Finanțarea acestuia este suportată integral de Fondul European de Garantare Agricolă (FEAGA) și poate ajunge la 50% din cheltuielile eligibile.
Aceste granturi se adresează companiilor producătoare sau de comercializare a vinului, organizațiilor și asociațiilor organizațiilor de producători de vin, organizațiilor interprofesionale agroalimentare, organizațiilor profesionale cu activitate majoritară în sectorul vitivinicol, organelor de conducere și reprezentare ale IGP-urilor, DO-urilor, asociațiilor temporare sau permanente a două. sau mai mulți producători, cooperative care comercializează vinuri produse pentru cooperative sau pentru asociații acestora, entități asociative non-profit participate exclusiv de companii din sectorul vitivinicol și organisme publice cu competență să desfășoare acțiuni de promovare a produselor și piețelor din țări terțe.
Acțiunile subvenționate în această linie de ajutor sunt acțiuni de promovare, publicitate sau relații publice care evidențiază în special regulile riguroase ale produselor Uniunii Europene; participarea la evenimente, târguri și expoziții de importanță internațională; campanii de informare, în special cu privire la sistemele denumirilor comunitare de origine; indicații geografice și producție ecologică; studii de piețe noi sau piețe existente necesare pentru căutarea și consolidarea de noi debușeuri comerciale; studii de evaluare a rezultatelor programelor de promovare și informare, întocmirea dosarelor tehnice, inclusiv teste și evaluări de laborator, referitoare la practicile oenologice, standardele fitosanitare și igienice, precum și cerințele țărilor terțe privind importul de produse din sectorul vitivinicol pentru a permite accesul la piețele țărilor terțe sau împiedică restricționarea acestui acces.
Pot face obiectul promovării produsele destinate consumului direct, vinurile protejate prin DOP sau IGP și vinurile în care sunt indicate soiul sau soiurile de struguri de vinificație. Ajutoarele destinate plecărilor comerciale se vor referi numai la vinurile cu denumire de origine și indicație geografică protejată și toate țările terțe sunt considerate eligibile pentru promovare.
Persoanele interesate le pot prezenta pe ale lor cererea și documentația corespunzătoare către Direcția Generală Companii Agroalimentare, Calitate și Gastronomie a Departamentului Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală înainte de 15 ianuarie 2023. Acțiunile și programele de promovare se vor derula în perioada 1 mai – 31 decembrie 2023, ambele incluse.
Acest apel presupune adaptarea la noul Plan strategic al politicii agricole comune (PEPAC) a liniei de ajutor pentru promovarea vinului în țările terțe care a fost lansată în 2009 și a avut, de-a lungul acestor 13 ani, o mare primire de către companii și asociatii din sectorul vitivinicol. În unele campanii, s-au strâns peste 10.000.000 de euro din ajutoare pentru a finanța investiții ale companiilor și asociațiilor catalane de peste 20.000.000 de euro, ceea ce a dus la un impuls fundamental pentru internaționalizarea sectorului vitivinicol catalan și creșterea exporturilor acestuia către terți. piețele de țară.