#Spania – Femeie cu fiul ei.
Distribuie pe Din analiză, care se bazează pe date de la Eurostat și Institutul Național de Statistică, reiese clar că aceste rate au o tendință clar descendentă începând cu 2021 și că sărăcia și excluziunea socială în Spania ar fi mult mai grave dacă nu ar avea rolul protector al statului.
Analiza efectuată de Secretariatul General de Incluziune coincide în concluziile sale cu raportul prezentat luni în Senat de către Rețeaua Europeană de Combatere a Sărăciei în Spania (EAPN-ES), care evidențiază că acțiunea protectoare a ajutorului și beneficiilor de stat, împreună cu promovarea ocupării forței de muncă, au plasat aceste rate la cele mai scăzute din seria temporală.
„Măsurile pe care Guvernul le-a implementat de la pandemie – Venitul Minim de Viață, creșterea salariului minim, reducerea TVA-ului, plafonarea facturilor la electricitate și gaz sau reevaluarea pensiilor – au prevenit ca 10, 8 milioane de oameni să cadă în sărăcie.”a explicat ministrul Elma Saiz, conform datelor din raportul EAPN. „Adică dacă familiile ar fi avut doar venitul real, fără ajutor de la stat, rata sărăciei ar fi de 42,6%; dar datorită tuturor transferurilor, inclusiv pensiilor, această rată este de 20,2%”.
Rata riscului de sărăcie a trecut de la 21,7 puncte procentuale în 2021 la 20,2 în 2023, care este cea mai scăzută rată din 2015. „Noile obiective dezvoltate în Agenda 2030 evidențiază importanța acestei rate ca indicator specific”a adăugat ministrul. În ceea ce privește rata riscului de sărăcie severă, aceasta a trecut de la 10,2 puncte procentuale în 2021 la 8,3 puncte în același 2023, de asemenea cea mai scăzută rată din 2015.
„Aceste date arată că foaia de parcurs a Guvernului progresist este adecvată, dar acțiunea noastră nu s-a încheiat și suntem foarte conștienți de acest lucru. noi nu ne aşezăm”a spus Saiz. „Lupta împotriva inegalității și sărăciei trebuie să fie o luptă comună în care statul și comunitățile autonome se angajează în mod egal”a adăugat Saiz.
În acest sens, Venitul Minim de Viață, o politică lansată în 2020 de Guvern, a reprezentat umbrela necesară pentru desfășurarea unei acțiuni de protecție omogenă în toată țara. Cu toate acestea, „Ea a fost concepută pentru a fi complementară veniturilor minime autonome, care ar putea profita de impulsul IMV de a-și mări cuantumul sau de a extinde ajutorul altor grupuri, iar 12 dintre cele 17, inclusiv cele două orașe autonome, au ales să le reducă. . Trebuie să fim uniți în acest scop al țării”a continuat Saiz. Singurele care nu și-au redus veniturile minime sunt Catalonia, Navarra, Țara Bascilor, Comunitatea Valenciană și Insulele Canare.
Venitul minim de trai a avut un efect acolo unde era cel mai necesar de când a fost lansat în 2020, reducând sărăcia severă cu între 5 și 20%. În Andaluzia, Extremadura sau Murcia, de exemplu, IMV ajunge la aproximativ 8% din populație.
Cuantumul Venitului Minim de Viață a fost reevaluat cu peste 30% din 2020, evidențiind creșterea de 15% în 2022 pentru a face față inflației.
Alți indicatoriOameni care traversează o stradă.
Potrivit raportului prezentat de Rețeaua Europeană de Combatere a Sărăciei în Spania (EAPN), între 2013 și 2018, transferurile de la stat către gospodării au scăzut brusc. În ultimii ani, dimpotrivă, acțiunea protectoare a Statului nu a încetat să crească.
În 2021, sărăcia a fost redusă cu 3,1 puncte procentuale față de anul precedent, atribuită doar măsurilor de scut social, precum ERTE și IMV, „care a împiedicat 1,5 milioane de oameni să cadă în sărăcie”.
EAPN evidențiază și rolul pensiilor publice, reevaluate prin lege conform IPC, care reduc riscul sărăciei cu 16,4 puncte procentuale, adică cu circa 7,8 milioane de persoane. Dintre aceștia, 2 milioane de persoane nu primesc beneficiul în mod direct, dar beneficiază de impactul asupra rețelelor lor de suport, „de unde efectul multiplicator al investiţiei sociale în pensii”spune ministrul. În ultimii cinci ani, pensia medie a crescut cu 27%.
În ceea ce privește indicele GINI, care măsoară inegalitatea, acesta a înregistrat o tendință descendentă din 2014 (cu excepția anului pandemiei) și atinge minimul istoric în 2023 (31,5 puncte). Este una dintre ratele care a scăzut cel mai mult în rândul principalelor economii europene, precum Germania, Franța, Marea Britanie și Portugalia.
Sărăcia copiilorCopil afectat de sărăcia copiilor.
După analizarea veniturilor sub formă de ajutor pentru locuință, pentru nașterea sau îngrijirea persoanelor în vârstă, precum și ajutoarele de asistență socială, cum ar fi IMV și veniturile minime regionale, Rețeaua Europeană de Combatere a Sărăciei în Spania (EAPN) estimează că în 2023, 18,2 % dintre persoanele din gospodăriile cu minori au primit o parte din acest ajutor, care este cea mai mare cifră din serie. În acest fel, amploarea acestui ajutor a crescut cu 82,4% după patru ani consecutivi de creștere.
În acest sens, persoanele din gospodăriile vulnerabile cu minori au câștigat în medie 4.207 euro pe an, adică cu 1.112 euro mai mult decât în 2021.
Una dintre cele mai relevante măsuri în lupta împotriva sărăciei copiilor este Venitul Minim de Viață și suplimentul de ajutor asociat acestuia. Minorii locuiesc în majoritatea locuințelor acoperite de IMV, 67%. Mai exact, 816.000 de minori sunt protejați de acest beneficiu.
În ceea ce privește suplimentul de ajutor pentru copii, în 2024 acesta va ajunge la 455.000 de familii. „Niciodată până acum nu s-a depus atât de mult efort luptei împotriva sărăciei copiilor”explică ministrul Saiz. „Cheltuielile pentru asta s-au dublat de patru ori, dar, din nou, nu suntem mulțumiți. O democrație deplină este aceea care garantează toate oportunitățile noilor generații”.
Mai multe informații Raport prezentat de Rețeaua Europeană de Combatere a Sărăciei în Spania (EAPN) Mai multe noutăți Venitul minim vital (IMV): ce este și cum îl pot solicita? Statul de salariu cu venitul minim de trai ajunge la 661.640 de gospodării în septembrie în care… Etichete: SIDA Guvernul Spaniei Drepturi sociale statul bunăstării Venitul minim vital Sărăcia copiilor Sursa: Guvernul Spaniei – Acțiunea de protecție a Guvernului reușește să reducă rata sărăciei cu peste jumătate, cea mai scăzută din ultimii 10 ani