#ComisiaEuropeana – Săptămâna trecută, sistemul pro-Kremlin de manipulare a informațiilor a fost omniprezent, reiterând insistent mai multe discursuri uzate și introducând câteva nuanțe noi. Dintre toate țintele – exceptând Ucraina, care, în general, primește cea mai mare atenție din partea Rusiei – Polonia s-a evidențiat din cauza numărului de discursuri care au încercat să o discrediteze din diferite unghiuri.
În primul rând, numeroase canale mediatice pro-Kremlin au afirmatcă Polonia, unul dintre susținătorii înverșunați ai Ucrainei și principalele voci în efortul de a impune sancțiuni dure împotriva Rusiei, formează un corp militar internațional pentru a ocupa vestul Ucrainei. Acest discurs de dezinformare despre presupusele ambiții imperiale ale Poloniei reprezintă o temă recurentă în retorica Kremlinului, menită să justifice războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Propagandiștii pro-ruși au folosit acest discurs în numeroase forme diferite și, uneori, contradictorii, inclusiv prin acuzații cum că Polonia vrea fie să creeze un stat-marionetă condus prin interpuși în vestul Ucrainei, fie să anexeze aceste teritorii sau că, de fapt, președintele Zelenski este cel care vrea să cedeze acest teritoriu.
Pe un alt front, versiunea Sputnik în limba polonă a încercat să portretizeze autoritățile poloneze ca fiind fasciste. Motivul este că, pe 29 aprilie, poliția poloneză a intrat în fosta clădire a unei școli gimnaziale gestionate de Ambasada Rusiei din Varșovia. Realitatea este că, astfel cum a hotărât o instanță poloneză, diplomații ruși nu aveau niciun drept legal de a folosi acea clădire. Pentru că într-una dintre sălile din această școală a fost instalat un bust al lui Iosef Stalin, încălcând astfel o lege care interzice propaganda totalitară în Polonia.
În concluzie, versiunea Sputnik în limba polonă a susținut că menținerea relațiilor diplomatice cu Polonia este inutilă. Mai mult, un comentator a susținut că „statul acesta nu trebuie să existe pentru Rusia atât timp cât la putere se află numai rusofobi” și că presupușii mercenari polonezi din Ucraina ar trebui „exterminați fără milă, la fel ca șobolanii împuțiți”. Ca să înțelegem contextul, acestea nu au fost spusele bizare ale redactorului versiunii Sputnik în limba polonă, ci au fost rostite de fostul președinte Medvedev, care, în prezent, este vicepreședintele Consiliului Național de Securitate al Rusiei.
Frenezia falsurilorToți observatorii Kremlinului au marcat în agendele lor ziua de 9 Mai, cunoscută în Rusia și ca Ziua Victoriei. Au procedat astfel deoarece Putin a transformat comemorarea pașnică de altă dată a victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial într-un ritual agresiv de promovare a puterii militare rusești, a voinței Kremlinului de a folosi forța militară împotriva adversarilor săi și într-o zi de proslăvire a războiului însuși cu toate atrocitățile sale.
Înaintea zilei de 9 Mai de anul acesta, am detectat un tipar al eforturilor de manipulare a informațiilor din exterior vizând Berlinul. Cel mai probabil, aceste eforturi au fost o reacție la decizia autorităților de la Berlin de a interzice însemnele sovietice în această zi. De asemenea, dintr-o perspectivă generală, Germania a sfidat așteptările rusești prin reacția sa la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Mai întâi, pe 5 mai, a fost postat un mesaj pe Telegram. Acesta includea un videoclip care susținea că prezintă hoteluri din Berlin decorate cu însemne sovietice și un text potrivit căruia un hacker a vandalizat aplicația mobilă a Booking.com, una dintre cele mai mari agenții de voiaj din lume. Între 5 și 9 mai, videoclipuri sau capturi de ecran din acesta au fost redistribuite de cel puțin opt canale de Telegram, generând peste 400 000 de vizualizări. Pe 6 mai, un articol care includea videoclipul și fotografiile a fost publicat pe fishki.net.
Apoi, pe 8 mai, un alt mesaj a fost publicat pe un alt canal de Telegram pro-Kremlin. Acesta ar fi prezentat Stindardul victoriei sovietice instalat deasupra Reichstagului din Germania. Mesajul includea două fotografii și două videoclipuri. Canalul făcea trimitere la „platforme sociale germane”, dar nicio platformă germană cunoscută nu a publicat astfel de conținut. În decurs de o oră, cel puțin 30 de canale de Telegram au postat mesaje, inclusiv aceleași fotografii și videoclipuri, generând peste 700 000 de vizualizări. După o oră, articolele care includeau videoclipurile au fost publicate pe binecunoscutele canale mediatice controlate de Kremlin Moskovskye Komsomolets, RT și News Front.
Serviciul de presă al Bundestagului a respins rapid incidentul ca fiind o născocire. De asemenea, vremea și vegetația din fotografii și videoclipuri nu corespund cu condițiile meteo din Berlin de la acea dată. Iar în unul dintre videoclipuri, pe steag sunt vizibile semnele clare ale unei imagini generate de un computer.
În sfârșit, pe 9 mai, a fost postat încă un mesaj pe un alt canal de Telegram. Acesta includea un nou videoclip care prezenta sloganuri sovietice proiectate nu numai pe Reichstagul german, ci și pe Casa Albă și pe o clădire a ONU. Postarea a fost promovată de cel puțin alte 15 canale de Telegram și a generat peste 1,4 milioane de vizualizări. A doua zi, un articol care includea videoclipul a fost publicat în ediția în limba sârbă a RT. Cel mai probabil, videoclipurile sunt false, deoarece nu sunt menționate deloc în afara ecosistemului rus de manipulare a informațiilor. Toate copiile găsite în timpul anchetei afișează sigla unui singur canal de Telegram, al cărui nume de utilizator este @breakingmash.
Cazurile prezentate mai sus evidențiază că este esențial să ne concentrăm atât asupra conținutului, cât și asupra comportamentului manipulator care duce la crearea, diseminarea și amplificarea sa. Numai după aceea vom avea o imagine generală a mediului informațional suficient de cuprinzătoare încât să putem elabora răspunsuri eficace la manipularea informațiilor și la ingerințele din exterior ale Rusiei sau ale altor adversari.
Alte cazuri de dezinformare pro-Kremlin de săptămâna trecută:Chiar discută Lituania despre crearea unei armate alcătuite din bărbați și femei înrobiți, încorporați obligatoriu, cu vârsta între 12 și 75 de ani? Nu, nu este adevărat. Este adevărat că forțele armate lituaniene se bazează pe un sistem de încorporare obligatorie, dar numai bărbații cu vârsta între 19 și 26 de ani sunt înrolați. În plus, bărbații și femeile cu vârsta între 18 și 38 de ani se pot înrola voluntar.Tsargrad, un binecunoscut canal de dezinformare având legături cu Kremlinul, a susținut că organele copiilor ucraineni dispăruți sunt vândute în Europa. Din nou, nu este adevărat. Insinuările fără temei potrivit cărora există canale pentru vânzarea în Europa a organelor provenite de la copii ucraineni răpiți sunt parte a unei campanii pro-Kremlin de dezinformare menită să discrediteze Ucraina în contextul răpirilor de copii ucraineni de către Rusia.
Sursa: Acuzarea celorlalți pentru propriile fapte reprobabile | via EUvsDisinfo