Agenda aglomerată de educație pentru mediu pentru a întâmpina anul

Agenda aglomerată de educație pentru mediu pentru a întâmpina anul

Agenda Habitat de iarnă Madrid lansează o propunere de activități programate de la Centrele de Informare și Educație pentru Mediu (CIEA)) și Programul de Activități de Mediu al Zonei de Mediu și Mobilitate. În acesta veți găsi vizite ghidate în parcuri și situri istorice, pepiniere și centre de viață sălbatică, ateliere, expoziții și zile ecologice pentru toate vârstele. Dacă doriți să participați, nu uitați să rezervați din timp.

Ziua Mondială a Educației pentru Mediu

Începem luna ianuarie cu Ziua Mondială a Educației pentru Mediu (26 ianuarie), stabilit în calendar pentru a sensibiliza și a propune soluții la problemele actuale de mediu cauzate de activitățile umane printr-un mecanism pedagogic de schimbare a obiceiurilor noastre, încorporând acțiuni respectuoase cu mediul nostru.

Și dacă ne referim la utilizarea deșeurilor, veți ști că resturile organice pot fi recuperate. În Atelierul de compostare (26/01) susținut de către CIEA Grădina din Retiroiar în timpul vizitei la Uzina de compostare Migas Calientes (20/01, 10/02 și 15 și 8/03, 17 și 29), ei vor explica în ce constă această tehnică care folosește resturile din ceea ce mâncăm și altele din agricultură și grădinărit pentru a le trata și a accelera descompunerea lor pentru a fi folosite ca îngrășăminte.

Te-ai oprit vreodată să te gândești unde ajung șervețelele de curățare pe care le folosești în fiecare zi? Este un mister pe care nici măcar Mileniul al IV-lea nu îl va putea rezolva pentru tine. Cu toate acestea, vă oferim un indiciu: pentru a preveni transformarea lor în acei monștri îngrozitori, nu ar trebui să-i aruncați niciodată în toaletă. În cadrul webinarului „Căpcăunul canalizării: impactul șervețelelor” (27/01), în colaborare cu Platforma Ríos Limpios, ei vor explica daunele pe care le fac naturii. În plus, în CIEA Dehesa de la Villa Vă așteaptă I Conferința de Educație pentru Mediu (28/01), cu intervenții interesante ale experților care vor aborda, printre alte subiecte, Planul de Acțiuni pentru Educația de Mediu pentru Durabilitate (PAEAS), precum și perspectiva educației pentru mediu din Non -entitati cu profit.

2 februarie este sărbătorită Ziua zonelor umede. Mlaștini, mlaștini, mangrove, lacuri, râuri… sunt rezervoare care adăpostesc viață, contribuie la echilibrul în diferitele ecosisteme ale planetei și se ocupă de reglarea ciclului apei și a climei. Cu toate acestea, degradarea lor rapidă îi expune riscului de a dispare. Webinarul „Viața în iaz” (3/02) în colaborare cu Grupul de Monitorizare a Biodiversității (UCM) vă va arăta curiozități despre aceste spații magice. De la Casa de tara CIEA vă invită la un traseu de drumeție prin zonele umede ale acestui mare plămân al orașului, care vă va duce la Humedal del Ruiseñor, al cărui teren acoperit de ultimele ploi va favoriza creșterea stufului primăvara. Ca o curiozitate, se obișnuia ca churreros de pe Paseo de Extremadura să vină în acest loc pentru a lua aceste crengi pentru a înșira bastoane și churros.

Fete și femei oameni de știință la putere

La CIEA Dehesa de la Villa se pregătește un „Aperitiv cu oameni de știință”, în care femeile ocupă centrul scenei, deschizând o dezbatere interesantă pentru comemorarea Ziua Femeilor și Fetelor în Știință (11 februarie).

Vrabia este o pasăre destul de comună pe care o poți găsi în aproape orice oraș din lume, dar ai observat că sunt din ce în ce mai puține? Ziua Mondială a Vrăbiei este sărbătorită pe 20 martie și locul ei în calendar se datorează nevoii de a crește gradul de conștientizare cu privire la conservarea acestei păsări urbane drăguțe, aflată în mare declin. Itinerarele ornitologice precum „Cunoașteți păsările Dehesei” (18/03) și atelierul online „Vrabie în oraș” (18/03) sunt pe agendă. Ca punct culminant, o expoziție în CIEA Grădina din Retiro despre „Vrabia și biodiversitatea” (din ianuarie până în martie) va descoperi obiceiuri, mediul, amenințări și strategii pentru conservarea acestuia.

The Ziua Mondială a Arborelui este comemorată pe 21 martie, iar centrele de informare și educație ecologică au un program special: în Casa de Campo au organizat un webinar, „Restaurarea peisajului” (03/17) și un traseu de 11 kilometri pentru observarea „Arborilor singulari”. Dehesa de la Villa te conectează în verde cu bicicleta pentru a cunoaște copacii urbani (19/03). Ahuehuete este unul dintre copacii unici și exotici pe care îți vor arăta educatorii de mediu din Huerto del Retiro (18/03).

Piata agroecologica

Din Huerto del Retiro vă invită la Festivalul semințelor (25 martie) cu o piață agroecologică care va oferi produse locale. În acest spațiu, vei descoperi noi alternative pentru consum responsabil și alimentație sănătoasă. În plus, va avea loc un schimb de semințe între grădinari, activități pentru copii și distribuire de plante. Festivalul Semințelor este sărbătorit și la CIEA Dehesa de la Villa cu atelierul de semințe „Ne pregătim de primăvară”.

Gunoiul are o istorie lungă

Împreună cu webinarii despre calitatea aerului, consum și etichetare, eficiență energetică…, modalitatea mixtă pe net iar față în față îl găsiți la cursul „Istoria gunoiului” (18 și 19/01). De la primele servicii de colectare până la depozitele de gunoi, tratarea deșeurilor de-a lungul secolelor a reflectat întotdeauna structura socială și economică predominantă. În plus, vei implementa o bună gestionare a deșeurilor în casa ta.

În ea Parcul Juan Carlos I Ei vă învață cum să pregătiți poțiuni magice de curățare cu ingrediente simple pentru a vă face propriile produse „eco”. Astfel vei economisi bani iar familia ta si planeta iti vor multumi (29.01, 26.02 si 26.03).

Dacă vă întrebați cum puteți evita risipa alimentară, Casa de Campo vă prezintă o expoziție trimestrială pe această temă. Risipirea alimentelor presupune un impact asupra mediului și o mare pierdere a resurselor folosite pentru producerea acesteia. ONG-ul Prietenii Pământului vă invită să reflectați asupra agriculturii ecologice ca model de producție alternativ la agricultura industrială.

Itinerarii, biodiversitate, arhitectură și artă

Între povești și grădini este programul de vizite culturale care îmbină arhitectura și natura urbană într-o propunere. Cu această ocazie, vă oferă o plimbare „Pe strada Bailén”, de la Bazilica San Francisco el Grande până la grădinile Plaza de Oriente, într-unul dintre cele mai monumentale decoruri din Madrid (27/01). Sustenabilitatea și Arhitectura sunt concepte care merg din ce în ce mai mult mână în mână. Itinerarul prin zona celor cinci turnuri și parcul Caleido (25/01), va descoperi noi tehnologii în iluminatul eficient, precum și în irigarea zonelor verzi cu ajutorul apei pluviale.

Casa de Campo organizează traseul circular „Secretele lacului” (29/01), care îi va dezvălui caracteristicile fizico-chimice, biodiversitatea care locuiește în apele sale, evoluția spațiului în timp și recentul lui facelift.

Itinerariile din Dehesa de la Villa explorează Insula Biodiversității care constituie parcul (03/05), iar figura literară a Emilia Pardo Bazán este protagonista unei alte activități care leagă cultura și natura (03/12).

Parcul Juan Carlos I vă oferă „Artiști pentru Climă”, un atelier de familie care este inspirat de land artarta de a desena cu elemente naturale, încă o modalitate de a-ți exprima preocupările climatice.

Usera sărbătorește Anul Nou Chinezesc

The Centrul Cultural de Educație pentru Mediu și Maris Stella Are propria sa programare. Acesta este Anul Iepurelui și vor să-l sărbătorească cu origami, modelând figurine ale acestui simpatic animal din zodiacul chinezesc (20/01). Un atelier de grădină ecologică în sezonul de iarnă (27/01) și o expoziție despre Pactul de la Milano (în luna ianuarie) sunt alte puncte de interes în programul său încărcat.

Toate detaliile programării, cu datele și locurile de realizare a activităților, le găsiți în Agenda Habitat a activităților de mediu de iarnă 2023

Sursa: Agenda aglomerată de educație pentru mediu pentru a întâmpina anul

Despre autor

Redacția

Românul din Spania este o publicație românească independentă care a apărut în 2009. Este un proiect susținut de un colectiv de jurnaliști profesioniști și informează despre viața românilor din Spania. Dacă ai o informație de interes public contactează redacția

Publicitate

Publicitate

Renueva tus fotos de perfil con sesiones personalizadas para Linkedin y otras redes profesionales. Fotografo Madrid - Estudio Fotografico

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu