Executivul va implementa diferite măsuri în 2023 pentru a ajuta industria consumatoare de gaze să reducă costurile suplimentare derivate din creșterea prețului gazelor naturale în cursul anului 2022, ca urmare a războiului din Ucraina.
Acest lucru a fost convenit de Consiliul de Miniștri în ședința sa din 29 decembrie 2022, în care a fost aprobat și PERTE pentru decarbonizare industrială pentru a sprijini acest sector în tranziția către modele și procese mai ecologice și pentru a contribui la neutralitatea climatică obiectivă până în 2050. .
Ce este industria consumatoare de gaze?
Industria intensivă în gaze este definită ca fiind cea care consumă o cantitate mare de gaze naturale în procesele sale de producție. Câteva exemple sunt fabricarea ceramicii, sticlei, hârtiei și cartonului.
Creșterea excepțională a prețului gazelor în 2022 a avut un impact negativ asupra producției și competitivității acestui sector, care în multe cazuri recurge la ERTE pentru a menține ocuparea forței de muncă.
Ce ajutor poti primi?
Linie de garanție ICO de 500 de milioane de euro
Linia de garanții a Ucrainei administrată de Institutul de Credit Oficial (ICO), creată pentru a atenua creșterea prețurilor la energie, materiile prime sau energie electrică în companii și independenți, va avea o secțiune specifică de 500 de milioane de euro pentru industria intensivă în gaze. Companiile beneficiare vor avea credite cu o garanție de până la 90% pentru a-și atenua problemele actuale de lichiditate și pentru a avansa în decarbonizare și eficiență energetică.
Linie specifică de 450 milioane euro
Ministerul Industriei, Comertului si Turismului va articula o linie de ajutor direct dotata cu 450 de milioane de euro intr-o perioada de maxim sase luni. Instalatiile sau sectoarele industriale care le pot primi apar in aceasta lista a Decretului Regal-Lege 20/2022, din 27 decembrie:
Care sunt obiectivele PERTE pentru decarbonizarea industrială?
Cu fondurile europene din Planul de Recuperare, în 2023 va fi lansat un proiect strategic (PERTE) pentru decarbonizarea industriei, care va servi la finanțarea investițiilor necesare pentru a avansa eficiența energetică în acest sector.
E de așteptat:
O investiție publică de 3.100 milioane euro care va permite mobilizarea a până la 11.800 milioane euro din investiția totalăO creștere a competitivității sectorului cu aproximativ 10%Crearea a aproximativ 8.000 de locuri de muncăO reducere a emisiilor care ar putea ajunge la 13 milioane de tone de CO2 pe anCui se adresează PERTE pentru decarbonizare industrială?
Beneficiarii sunt sectoarele industriei prelucrătoare, printre care se remarcă fabricarea de produse minerale nemetalice (inclusiv ceramică, ciment, sticlă, printre altele), industria chimică, rafinarea petrolului, metalurgia, producția de hârtie și celuloză. La acestea se adaugă instalațiile mari de ardere din alte sectoare, cu o relevanță deosebită în industria alimentară și a băuturilor.
Mai multe informatii Decretul-lege regal 20/2022, din 27 decembrie, privind măsurile de răspuns la consecințele economice și sociale ale războiului din Ucraina și sprijinul pentru reconstrucția insulei La Palma și alte situații de vulnerabilitate (BOE) Linia de garanții a Ucrainei gestionată de Institutul de Credit Oficial (ICO) Proiect strategic de redresare și transformare economică (PERTE) a decarbonizării industriale Abonamente gratuite Renfe 2023: cum să le cumpăr și care sunt cerințele? Creșterea pensiilor 2023: cât și când cresc? Ajutor de 200 de euro pentru familiile cu mai puține resurse: cerințe și cum se solicită TVA mai mic la alimente: la ce produse se aplică și până când? Ajutoare pentru fermieri și transportatori: cine beneficiază și cum se aplică? Măsuri împotriva crizei energetice din Spania: cum mă avantajează? Limitați prețul de închiriere al caselor la 2% în 2023 Etichete: Energie Planul național de răspuns la război ajutoare Sursa: Guvernul Spaniei – Ajutor pentru industria consumatoare de gaze: în ce constă?