#AlcaladeHenares – Festivitatea locală pentru aniversarea botezului lui Miguel de Cervantes a avut ca finală, încă o dată, ceremonia de decernare a Premiilor Ciudad de Alcalá, unde jurnalista și prezentatoarea de televiziune Ana Rosa Quintana a strălucit cu lumină proprie, decernând Premiul pentru Arte și Litere.
Într-un Teatrul Salón Cervantes plin, ceremonia de premiere a fost prezidată de primarul, Judith Piquet, însoțită de directorul general al Patrimoniului Cultural al Comunității Madrid, Bartolomé González; directorul pentru Arte și Cultură al Universității din Alcalá, José Raúl Fernández del Castillo; consilierul pentru cultură, Santiago Alonso; și fiul lui Arsenio Lope Huerta, Iván Lope. Au fost prezenți aproape toată echipa Guvernului și reprezentanți ai grupurilor politice municipale.
Pe scena Colosseumului de pe strada Cervantes, înconjurată de restul câștigătorilor acestei ediții a 55-a a Premiilor Ciudad de Alcalá, Quintana a primit premiul de la primar, în semn de recunoaștere a carierei sale de succes ca „jurnalist rasial, profesionist de pionierat. și personalitate genială în lumea comunicării din Spania”, în cuvintele lui Piquet.
Comunicatoarea a spus că se simte foarte onorată „de a face parte din marea familie de arte și litere a orașului Alcalá de Henares”, deși a recunoscut că se consideră mai degrabă „un menestrel în secolul XXI, deoarece obligația de a „Jurnalismul de astăzi este critic și se joacă cu ironia.”
Quintana a mărturisit, de asemenea, că „am făcut greșeli și nu am avut întotdeauna dreptate”, dar „am fost clar cu privire la angajamentul meu față de cei mai dezavantajați și cei mai nevoiași și am făcut-o cu libertate absolută și căutând adevărul pe tot parcursul vieții. întreaga mea carieră”.
O traiectorie pe care primarul a trecut în revistă în discursul său, amintind că „mai întâi și-a făcut un spațiu în acele spații și conținut media care până atunci se credea concepute doar pentru bărbați. Și mai târziu a condus programe și sloturi în care un jurnalist nu mai exercitase niciodată conducerea.” „Și toate acestea”, a adăugat Piquet, „cu un stil simplu, clar și empatic; cu o sensibilitate deosebită pentru problemele sociale și cu un angajament unic față de pluralism.”
„Este, așadar, o imensă onoare să mă alătur numelui premiilor Ciudad de Alcalá unui jurnalist curajos ca tine, în slujba unei societăți mai echitabile, mai întreprinzătoare, mai critică, mai umană și mai liberă”, a adăugat primarul, care a ținut să evidențieze, de asemenea, istoria îndelungată a Premiilor Ciudad de Alcalá, ca fiind cel mai bun exemplu al „devotamentului și sensibilității cu care locuitorii din Alcalá au promovat aceste recunoașteri pentru talentul în creația artistică, cercetare, comunicare, protecția patrimoniului istoric. sau civilitate.”
Într-o gală găzduită de jurnalistul și prezentatorul Televiziunii Spaniole, Moisés Rodríguez, care a avut și muzică live a cântăreței Pilar Astudillo acompaniată de Carlitos Chacal la pian, tabloul de onoare al acestei ediții a 55-a a Ciudad de Alcalá a fost completat cu următoarele nume: Alvaro Carbonell Cerdá a primit premiul ca câștigător la Poezie; Sergio Marrodán Montielîn Narațiune; Isabel Ojeda și Ramiro Picosîn Jurnalism; Jorge Islaîn Arte vizuale; Mauro Curtiîn Fotografie; Congregația MM Escolapias (provincia Paula Montal) și arhitectul Carlos Clementela Arhitectură; iar cel Adunarea Regională a Crucii Roșiiîn Valori civice. Toată lumea a primit trofeul de acreditare a premiului, un design exclusiv al sculptorului de la Alcalá Jorge Varas.
Literatură premiată
Capitolul literar include cele mai prestigioase premii din cadrul Ciudad de Alcalá. Poetul Álvaro Carbonell (Alicante, 1990) a câștigat premiul cu colecția sa de poezii Lucruri care nu au mers nicăieridintre care juriul a apreciat „temele sale foarte originale și variate, inclusiv teme politice, experiențe personale și amintiri”.
De Sub soarele de la miezul nopțiiromanul cu care Sergio Marrodán, un scriitor stabilit în La Rioja, a câștigat premiul Narativ, juriul și-a evidențiat „simțul ritmului, gustul literar și marele respect față de viețile individuale care sunt copleșite de greutatea istoriei”. Pe fundalul izbucnirii Războiului Civil, lucrarea povestește aventurile iubitoare, vitale și, în ciuda lui, eroice ale unui adolescent.
Pentru că este „un reportaj asupra cercetării literare la nivel înalt care evidențiază moștenirea noastră culturală”, juriul Premiului de Jurnalism „Manuel Azaña” a acordat recunoașterea jurnalistei Isabel Ojeda și regizorului Ramiro Picos de la Televiziunea Spaniolă pentru „Lo que Lope still”. se ascunde’, piesă difuzată în ajunul zilei de 23 aprilie, Ziua Cărții, în prestigiosul program informativ ‘Informe Semanal’.
Directorul său, José Carlos Gallardo, i-a însoțit la gală pe autorii reportajului premiat, care arată cum tehnicile de investigație criminalistică și inteligența artificială pot fi cruciale pentru autentificarea operelor literare cu nume mari din literatura noastră, cum este cazul lui Lope de Vega. Reportajul, care a avut peste 2 milioane de telespectatori, a fost înregistrat parțial la Corral de Comedias de Alcalá, deoarece este singurul spațiu scenic care a supraviețuit până în prezent în care există dovezi că lucrările lui Fénix de the Ingenuities.
Gallardo i-a mulțumit pentru premiu și a profitat de ocazie pentru a cere, „în aceste vremuri de informații lichide și exces de zgomot”, jurnalism „calm, contextual și dedicat serviciului public”.
Pictură și fotografie
La blocul de arte plastice și grafice, Jorge Isla (Huesca, 1992) a câștigat premiul pentru arte vizuale cu lucrarea sa „La reflet”. „Singularitatea și originalitatea” au fost lăudate în opera acestui artist, aflat în prezent în Bilbao, care dintr-un colaj de ecrane mobile sparte și crăpate expune și, în același timp, provoacă privitorul cu privire la lipsa de comunicare și gaura neagră digitală care există în spatele supraabundenței de ecrane. O lucrare care, potrivit artistului, a presupus multă reciclare a materialelor, astfel încât să servească și „la conștientizare pentru a profita de deșeuri, pentru că ele pot servi chiar și la generarea unui discurs artistic ca în acest caz”.
În fotografie, câștigătorul a fost fotoreporterul italian Mauro Curti, cu seria sa „Riturné”. În ea își documentează grafic întoarcerea în patria sa din provincia Cuneo, aparținând regiunii Piemont, după câțiva ani de absență din cauza muncii sale și a șederii în Argentina și alte țări europene. Locuri, conateni, meserii și credințe defilează în această impresionantă galerie de fotografie documentară.
premii alcalaíno
Pentru încă o ediție, Ciudad de Alcalá a avut, de asemenea, proeminență locală. Astfel, premiul de Arhitectură a fost acordat Școlii Calasanz pentru reabilitarea scării Jean Laurent, una dintre ultimele bijuterii ale patrimoniului Alcala încorporate în resursele culturale și turistice ale orașului.
Superiora provincială a provinciei Paula Montal, Amelia Ramírez, și arhitectul responsabil de lucrare, Carlos Clemente, au adunat premiul, care distinge atât munca de recuperare arhitecturală, dezvoltată datorită unei campanii de crowdfunding, cât și diseminarea acesteia cu vizite ghidate. pentru toate publicurile.
Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, această scară monumentală primește acest nume deoarece se află în palatul baroc în care a locuit celebrul fotograf francez Jean Laurent între 1863 și 1882, care poate fi vizitată acum datorită ideii că „este o moștenire care „Se dorește să fie pentru toată lumea”, în cuvintele directorului școlii.
Și cu iz emoționant local, premiul Valori civice, numit după amintitul primar Arsenio Lope Huerta, a fost de asemenea înmânat Adunării Regionale a Crucii Roșii pentru aniversarea a 150 de ani de la prezența sa și serviciul său social neîntrerupt în orașul nostru.
Iván Lope, în numele familiei Lope Huerta, a fost însărcinat cu înmânarea premiului lui Oscar Godoy Franco, președintele Adunării Regionale Henares Norte Corredor a Crucii Roșii, care a mulțumit tuturor voluntarilor, partenerilor și colaboratorilor « pentru că au crezut în misiune și pentru că nu a încetat să lupte pentru o lume mai bună și mai umană.”
Sursa: Ana Rosa Quintana, mare protagonistă a galei Premiilor Ciudad de Alcalá