Românii din regiunea oraşului Alcalá de Henares, care de mai mulţi ani sărbătoresc Învierea Domnului, în aer liber şi adesea în condiţii meteorologice dificile, se bucură acum de începerea construcţiei bisericii ortodoxe. Totul a început în urmă cu câţiva ani, când în Alcalá de Henares a fost înfiinţată prima parohie ortodoxă, odată cu stabilirea în zonă a unui număr important de români ortodocşi. De atunci până la momentul de faţă, parohia „Sfântul Gheorghe” a funcţionat în interiorul unei capele catolice de pe Paseo de la Estacion, aproape de gară.
În această bisericuţă mică şi de multe ori neîncăpătoare s-au botezat şi s-au cununat mulţi români veniţi în Spania, ca să muncească şi să trăiască aici. În fiecare an, însă, numărul celor care veneau să ia lumină de Înviere a crescut în aşa fel încât, în 2007, primarul localităţii Bartolome Gonzalez a propus să fie acordat un teren bisericii ortodoxe pentru construirea unui lăcaş de rugăciune, care să fie pe măsura comunităţii.
Proiectul complexului parohial din Alcalá de Henares este gândit să fie şi practic şi multifuncţional, pe lângă faptul că va aduce în inima Spaniei o mostră durabilă de tradiţie românească ortodoxă. De aceea, pe suprafaţa care arată ca un triunghi dreptunghic se vor ridica biserica şi două edificii, iar în unul dintre ele va funcţiona clopotniţa.
„Ne-am gândit să construim mai mult decât o biserică. De aceea, întregul complexul parohial este gândit ca să fie funcţional, pentru că avem biserica, sub ea o sală de conferinţe, apoi vom mai avea 6 săli care vor fi pentru cateheză pentru copii, pentru bibliotecă, o sală de calculatoare. Vrem să facem şi o mică cantina socială pentru că mai avem şi 2 bucătării la demisol, care va avea 1000 de metri pătraţi. Vrem să rânduim acolo şi un depozit pentru lumânări şi alte materiale„, ne-a precizat preotul paroh Adrian Pintea, în timp ce ne arăta proiectul bisericii.
Complexul parohial prevede şi construirea unui apartament parohial cu două garsoniere, precum şi a unui biroul parohial, situat în edificiul în care va fi clopotniţa.
„Garsonierele am vrea să fie nişte camere de oaspeţi, pentru că ne gândim că având o sală de conferinţe poate vom avea invitaţi, un profesor, un părinte şi să aiba unde să stea, să nu fie nevoie să mergem la hotel sau în alte părţi„, ne-a mai spus preotul Pintea care vrea să amenajeze şi un mic loc de joacă pentru copii, pentru că după cum spune el „trebuie să fim conştienţi că cei mici nu pot să stea la slujbe precum călugării, dar important este să vină la biserică şi să primească împărtăşania„.
Potrivit proiectului bisericii, care poate fi văzut în holul actualei parohii din Paseo de la Estacion, lăcaşul de rugăciune va avea 3 intrări şi, în cazul căsătoriilor, mirii se vor putea coborî din maşină chiar la intrarea în biserică.
În privinţa capacităţii, biserica va oferi posibilitatea ca la slujbe să asiste aproximativ 600 de persoane în interiorul să şi încă aproximativ 400 vor putea să participe la slujbă în spaţiul din faţa intrării şi sub edificiul de la poartă unde va fi clopotniţa.
În ceea ce priveşte confortul interior, biserica va avea o instalaţie de încălzire cu aer cald pentru iarnă şi de răcire pentru vară. „Instalaţia va încălzi incinta bisericii în câteva ore şi va fi foarte rentabilă, mai ales că la capela pe care o folosim acum trebuie să pornim căldura cu 2 zile înainte pentru ca la liturghie să avem condiţii„, mai spune părintele Adrian Pintea, care slujeşte în Alcalá de 6 ani.
Pentru că va fi centrul de legătură pentru o comunitate foarte numeroasă de ropmâni, părintele Pintea consideră ca era necesar ca proiectul să fie gândit pentru viitor. „Noi ne gândim la acest proiect şi ca la un proiect cultural, pentru că peste 10 – 15 ani, copiii români de aici poate că se vor evidenţia, unii poate că vor face universitatea şi poate unii vor scrie o carte şi atunci de ce să nu-şi lanseze cartea la parohie? Astfel ne unim, strângem un pic rândurile, pentru că avem nevoie ca oamenii să se simta acasă aici„.
Toţi credincioşii au în minte tipica biserică ortodoxă din România, înaltă şi cu turle. În cazul viitorului lăcaş de cult din Alcalá de Henares, părintele mărturiseşte că exteriorul nu este întocmai aşa cum suntem obişnuiţi din cauza faptului că norma urbanistică prevede o înâlţime maximă în această zonă de 15 metri, adică cam cât un bloc cu 4 etaje.
„Zona în care am primit terenul este al doilea centru în Alcalá, şi comercial şi administrativ, dar rigorile urbanistice ne obligă să nu depăşim 15 metri înălţime. Atunci am decis împreună cu arhitectul că decât să construim o biserică foarte joasă şi să ajungem cu un turn sau o cupulă la 15 metri, am ales să ridicăm nivelul bisericii şi cupola să atingă 15 metri, iar restul bisericii să fie undeva în medie la 11 metri. Avem un turn cu o clopotniţă la intrare în celălalt edificiu, pe sub care trec credincioşii ca să intre în biserică, dar ceea ce prima dată li s-a părut ciudat credincioşilor a fost că nu avem un turn în vârful bisericii, care să semene cu ceea ce avem acasă. Înauntru avem însă o cupolă de 15 metri cu o deschidere de 16 – 17 metri. Eu cred că este mai bine să avem o biserică în care să ai aer şi să poată să fie aerisită şi să intre lumina, decât să fie un turn şi restul edificiului sa fie coborât foarte jos, undeva la 6 – 7 metri. Mai bine să ai senzaţia de spaţiu şi de luminozitate, mai ales că aici petrecem veri foarte călduroase„, ne explică părintele Adrian Pintea, care are convingerea că toţi românii ortodocşi se vor simţi ca acasă, mai ales când vor păşi înăuntru. „Atunci când intri în biserică o să regăseşti acolo şi abside bine definite şi cupola care are o deschidere foarte mare şi va fi exact interiorul unei biserici ortodoxe. Eu cred că credincioşii o să se simtă foarte bine în biserică şi o să se regăsească ca acasă„.
Dincolo de aspectul exterior, părintele Pintea crede că viitoarea biserică va fi un punct de uniune pentru toţi românii din regiune. „Nu cred că suntem noi cei mai dezbinaţi, dar avem nevoie de simboluri. Biserica este un factor de unitate şi credinţa ne uneşte, dar în momentul în care vom avea lăcaşul nostru de rugăciuni, cu siguranţă ne vom uni în jurul său. Atunci când vei intra în curtea bisericii vei şti că eşti ca acasă„.
În ceea ce priveşte construcţia complexului parohial lucrurile sunt foarte clare. Costul proiectului este de 1 milion şi 950 de mii de euro, iar pentru început, mai ales, este nevoie de sprijinul credincioşilor.
„Să zicem că avem 25 la sută din aceşti bani. Noi am plătit din banii noştri arhitecţii şi toate taxele la primărie. Nu am primit nici un ajutor de nicăieri, decât ajutorul credincioşilor. Acum într-adevăr suntem în negociere cu banca pentru un împrumut de 600 de mii pe care-l solicităm acum şi care împreună cu banii pe care noi îi avem şi cu cei pe care nădăjduim să-i strângem, cu un 1 milion şi 100 sau 1 milion şi 200 de mii euro, să ridicăm întreg complexul, biserica şi celelalte două corpuri. Nădejdea noastră este să apucăm să tencuim biserica pe dinăuntru şi pe dinafara, să facem instalaţiile electrice, şi interioarele să le lăsăm nefinisate, urmând ca apoi odată ce slujim în biserică, cu ajutorul lui Dumnezeu, să apucăm să le terminăm„, ne mai spune preotul Adrian Pintea.
După ridicarea edificiilor, biserica şi interioarele vor fi finisate şi cu sprijinul credincioşilor, care acum pot ajuta doar cu bani în faza actuală a executării lucrării. În ciuda problemelor întâmpinate până acum, părintele paroh Adrian Pintea are credinţa că proiectul va fi finalizat cu bine. „Bineînţeles ca avem nevoie de bani, dar cine nu începe un proiect nu are cum să-l definitiveze. Trebuie să ai şi curaj, ştiind că între curaj şi inconştienţă este o diferenţă, dar eu cred că avem motive să credem că până la urmă o să-l ducem la bun sfârşit„. Viitoarea biserică se construieşte vizavi de centrul comercial Alcalá Magna de pe strada Cuesta de Teatinos, din Alcalá de Henares.