#AlcaladeHenares – Festivalul Ibero-American al Epocii de Aur din Comunitatea Madrid. Clasico-urile din Alcalá, organizate de Comunitatea Madrid și Consiliul Municipal Alcalá de Henares, revin pe 9 iunie pentru a profita la maximum de
clasice cu un program care include peste 30 de spectacole, 7 dintre ele internaționale și 27 naționale, inclusiv 23 de propuneri scenice din Comunitatea Madrid și 14 dintre ele cu eticheta Creación Alcalá.
Cea de-a XXII-a ediție a festivalului, care inaugurează sezonul estival al festivalurilor de arte spectacolului cu tematică clasică, se va desfășura în perioada 9 iunie – 2 iulie 2023 într-o duzină de spații pitorești și monumentale interioare și exterioare din Alcalá de Henares, cu un program suculent care va transforma acest oraș al Patrimoniului Mondial
Umanitatea pe o scenă grozavă unde poți profita la maximum de clasici.
Columbia, Argentina, Statele Unite și Chile vor fi țările care, alături de ale noastre, își vor prezenta în această ediție lucrările lor scenice bazate pe texte de Fernando de Rojas, Miguel de Cervantes, Lope de Vega, Calderón de la Barca, Rojas Zorrilla. , San Juan de la Cruz, Santa Teresa de Jesús, Tirso de Molina, Bartolomé Cairasco de Figueroa, Luis de Góngora, Lope de Rueda sau Francisco de Quevedo, care, împreună cu alte texte contemporane ale lui José Luis Alonso de Santos, José Ramón Fernández , Juan Carlos Puerta, sau columbianul Pedro Gómez Valderrama, conduc un program clasic de excelență și pentru toate publicurile.
Festivalul, care își consolidează legătura cu America Latină în această ediție din 2023, va oferi în total peste cincizeci de activități, inclusiv spectacole, conferințe academice, mese rotunde, prezentări de cărți, concerte și expoziții.
Al XXII-lea Festival Ibero-American al Epocii de Aur al Comunităţii Madrid. Clásicos din Alcalá a fost prezentat în această dimineață la Sala Retorică a Paradorului de Alcalá de Henares cu un act care a inclus intervenții ale lui Marta Rivera de la Cruz, ministrul Culturii, Turismului și Sportului din Comunitatea Madrid; Javier Rodríguez Palacios, primarul orașului Alcalá de Henares, și Mariano de Paco Serrano, directorul acesteia.
Prezentarea, care a culminat cu interpretarea unor versuri din La vida es sueño, de Calderón de la Barca, de către actorul José Manuel Seda, acompaniat la vioară de Carlos Ocaña, directorul Orchestrei MDC, a fost prezentă și de o amplă prezentare. reprezentare a artiștilor care vor participa la această mare petrecere a Epocii de Aur, pentru care directorul festivalului le-a cerut aplauze, drept omagiu pentru că au fost „protagoniștii evenimentului”.
„Acesta este un eveniment cultural care propune în motto-ul său, Strângeți clasicii!, să trăiți explozia poeticului și umanului, a senzorialului și a intelectualului, prin cele mai universale versuri ale noastre”, a comentat Mariano de Paco Serrano la prezentarea acestui eveniment. dimineaţă.
Directorul evenimentului a subliniat modul în care Festivalul Ibero-American al Epocii de Aur din Comunitatea Madrid. Clásicos din Alcalá „explodează la cea de-a 22-a ediție, care se va desfășura între 9 iunie și 2 iulie 2023, storcând roadele noii sale identități, care a dat deja roade, legând indisolubil Epoca noastră de Aur de America Latină, ca teritorii ale unei limba comună, spaniola.
În acest fel, „clasicii, ca fructele coapte și apetisante, care se împletesc pentru a forma un adevărat trompe-l’oeil simbolic în spatele căruia se ascunde realitatea fertilă a moștenirii noastre culturale”, a spus directorul festivalului.
La prezentare a participat și Marta Rivera de la Cruz, ministrul Culturii, Turismului și Sportului din Comunitatea Madrid, care a subliniat „calitatea unui eveniment esențial pentru iubitorii de teatru clasic, care face din Alcalá de Henares o cultură punte a literelor. între Spania şi Ibero-America.
Primarul orașului Alcalá, Javier Rodríguez Palacios, a subliniat că Epoca de Aur a început cu două evenimente legate de Alcalá de Henares, descoperirea Americii și publicarea Gramaticii Castiliane și că „puține orașe pot oferi o moștenire istorică atât de bogată și complex ca Alcalá de Henares, deoarece, de la înființarea Universității sale de către cardinalul Cisneros, a devenit un spațiu privilegiat pentru cultură”.
„Prin străzile și piețele sale, mulți dintre autorii spectacolelor la care vom putea asista din 9 iunie până pe 2 iulie într-o duzină de spații din oraș s-au plimbat sau poate și-au scris textele. Din acest motiv și din multe motive, Alcalá este singurul oraș din Patrimoniul Mondial din Comunitatea Madrid”, a subliniat Rodríguez Palacios.
4 premiere comandate de festival
Festivalul se va deschide pe 9 iunie cu premiera mondială a unei opere contemporane pentru orchestră baroc produsă în colaborare cu Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo din Bogotá și Chapelle Harmonique, La vida es sueño, cu muzică de Juan Pablo Carreño și libret. de Iván Olano Duque, regie muzicală de Valentín Tournet și regie de scenă de veteranul Alejandro Chacón.
În cadrul acestui program de comisii, Festivalul Ibero-American va prezenta și în premieră Fuenteovejuna, o tragedie greacă?, în regia lui Juan Polanco, în acest caz cu marca companie chiliană La Calderona, de la Pontificia Universidad Católica de Chile.
Tot în secțiunea de comisii internaționale, în colaborare cu Fundarte (Miami, SUA), Celestina, pusă în scenă de Carlos Díaz, va prezenta în premieră o versiune de Norge Espinosa pe textul lui Fernando de Rojas.
Alături de toate cele de mai sus, festivalul inaugurează Mentor Áureo, un proiect de colaborare cu companii emergente dedicat cercetării și punerii în scenă a textelor din Epoca de Aur, cu spectacolul Los prodigios, al companiei Evogía, comandat de festival pentru a se baza pe The Three. Greatest Wonders, de Calderón de la Barca, regia tânără regizoare Noelia Pérez.
Vocație ibero-americană
Programul internațional al festivalului este completat cu prezentarea I am Don Quijote de la Mancha, de José Ramón Fernández, o producție a companiei argentiniene Tejido Abierto Teatro, în regia lui Jorge Eines; Romance del Baco y la Vaca, de Gonzalo de María, de la compania tot argentiniană El Baco-Mac; Fuenteovejuna, de Lope de Vega, de compania Teatrului Círculo din New York, și Segismundos, din
din La vida es sueño, de Calderón de la Barca, o producție MAPAS Fest regizată de columbianul Manuel Orjuela.
creaţii naţionale
José Luis Alonso de Santos va prezenta în premieră ultima sa lucrare, A Thousand Dawns, produsă de Teatro del Temple și regizat de Carlos Martín la Festivalul Ibero-American. Premiera va fi însoțită, ca un omagiu adus producției artistice a autorului La estanquera de Vallecas și Bajar al moro, cu prezentări premergătoare spectacolelor despre metafora scenică a lui Calderón pentru Alonso de Santos.
Festivalul Ibero-American al Epocii de Aur din Comunitatea Madrid. Clásicos en Alcalá are premiera, în colaborare cu Compania EscénaTe, La casa de los celos y selvas de Ardenia, o comedie rar reprezentată de Cervantes, în regia lui Ernesto Arias, în cadrul inițiativei Fundației Juan March Dramaturg invitat, cu colaborarea acestei instituții. și Festivalul Veranos de la Villa.
Compania Națională de Teatru Clasic va pune în scenă La discreta enamora, de Lope de Vega, o producție a Joven Compañía de Teatro Clásico, în regia lui Lluís Homar; Euroscena se angajează în premiera pe peninsula a filmului Comedia bun venitului, de Bartolomé Cairasco de Figueroa, în regia lui Rafael Rodríguez, iar Teatro Xtremo va prezenta în premieră opera de cameră Lazarillo, cu muzică de David del Puerto și text de Martín Llade,
cu regie muzicală de Lara Diloy și regie de Ricardo Campelo.
Secvența 3 va pune în scenă La Celestina, de Fernando de Rojas, cu Anabel Alonso în rol principal și regizat de Antonio C. Guijosa; Raúl Losánez prezintă recitalul Me trataste con olvido (Clasici în absență), în regia lui Ana Contreras, iar Noviembre teatro va prezenta punerea în scenă a lui Abre el ojo, de Rojas Zorrilla, în regia lui Eduardo Vasco.
Ensemble Producciones va prezenta în premieră spectacolul său captivant bazat pe La vida es sueño, de Calderón de la Barca, intitulat LIVES, în regia lui Hugo Nieto; Factoría Teatro va reprezenta La española inglesa, unul dintre romanele exemplare ale lui Miguel de Cervantes, regizat de Gonzala Martín Scherman la Casa Nașterii lui Cervantes; Laila Ripoll regizează Mañanas de abril y mayo, de Calderón de la Barca, produs de Teatro de Malta, iar Paula Rodríguez și Arthur Astier prezintă Auric: Songs of the Golden Age, un concert inspirat din texte din Epoca de Aur, la emblematica Casa. de la interviu.
creaţie alcala
Pentru a oferi vizibilitate și sprijin creației scenice înrădăcinate în oraș, festivalul celebrează cea de-a doua ediție a ciclului Creation Alcalá, dedicat cu această ocazie lui Miguel de Cervantes. În cadrul acestei secțiuni, Teatro La Jara prezintă Los habladores; Compania Legolas, Retabloul Împăratului; La Cubería, Colocviul său al câinilor; Teatrul Independiente Alcalaíno, El curio impertinente și La Locandiera Teatro pune
pe scenă aperitivele sale itinerante. Diagoras Producciones pune în scenă En una lugar de las indias, de scriitorul columbian Pedro Gómez Valderrama; Farflay va prezenta Rompedores, bazat pe texte de Cervantes,
Lope de Vega, Góngora și Quevedo; Duelos y Quebrantos, împreună cu Marujasp, interpretează o versiune a Pașilor, de Lope de Rueda; Generación Artes, pune în scenă Iubirea, cu atât mai multă lumină, bazată pe texte ale Sfintei Tereza a lui Isus și ale Sfântului Ioan al Crucii, iar dramaturgul și regizorul Juan Carlos Puerta prezintă, alături de compania Sol y Tábanos, spectacolul său Iartă greșelile, în locul de naștere al lui Cervantes.
La secțiunea muzicală, Formația Simfonică Complutense va interpreta o antologie de zarzuele la Auditoriul Paco de Lucía; Orchestra MDC va prezenta în premieră Concertul Don Quijote pentru trombon nr. 2 al lui Jan Sandström în Patio de Santo Tomás de Villanueva de la Universitatea din Alcalá; Orchestra Ciudad de Alcalá va oferi un program de cântec ibero-american în același spațiu, iar Schola Cantorum va susține un concert
de American Spiritual în Casa Interviului.
Zilele teatrului spaniol al Epocii de Aur
Ca pilon fundamental al noului său caracter, festivalul va celebra și cea de-a treia ediție a Zilelor Teatrului Spaniol al Epocii de Aur, cu titlul Reprezentare dramatică în Epoca de Aur, în regia profesorului Luciano García Lorenzo. La sesiuni vor participa reprezentanți de seamă ai lumii academice naționale și internaționale, precum José Antonio Pérez Tapias (Universitatea din Granada), Héctor Brioso (Universitatea din Alcalá), Bernardo García García (Universitatea Complutense), Ignacio Arellano (Universitatea din Navarra). ), Francisco Domínguez Matito (Universitatea din La Rioja), Lola Josa (Universitatea din Barcelona), Teresa Ferrer Valls (Universitatea din Valencia), Carmen Márquez Montes (Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria), Carmen Sanz Ayán (Academia Regală de Istorie ), Javier Huerta Calvo (Universitatea Complutense), María Luisa Lobato (Universitatea din Burgos), Lillian van der Walde (Universitatea Autonomă Metropolitană, Mexic) și José Antonio Rodríguez Garrido (Universitatea Pontificală Catolică din Peru).
alte priviri
Pentru al doilea an consecutiv, festivalul își va concentra atenția asupra perspectivei feminine cu întâlnirea Other Views: Epoca de aur văzută de femeile de astăzi, care în ediția precedentă a reunit voci creative cu autoritate precum Ainhoa Amestoy, Natalia. Menéndez, Laila Ripoll, Yolanda Pallín, Ana Contreras, Marifé Santiago, Ana Zamora, Carolina Calema și actrița și regizoarea mexicană Emma Dib.
Sala Internațională a Epocii de Aur
Festivalul își inaugurează anul acesta Golden Age International Classroom, activitate care se adresează de preferință tinerilor internaționali interesați să studieze și să reprezinte Epoca de Aur. Coordonat de Ignacio Rodulfo Hazen, va avea participarea lui Fernando Bouza Álvarez (UCM), Juan Ignacio Pulido Serrano (UAH), Adrián J. Sáez García (Ca’ Foscari), Pilar Ponce Leiva (UCM), Felipe B. Pedraza Jiménez (UCLM) și
componente ale companiei For the Fun of It.
AnaQronías: femeile lui Don Quijote, în imagini Exteriorul Muzeului Casa Natal de Cervantes din Comunitatea Madrid va expune expoziția AnaQronías în timpul festivalului, cu fotografii de Juan Cerón cu personaje feminine din Don Quijote.
Și mult mai mult…