#AlcaladeHenares – Primarul orașului Alcalá, Judith Piquet, a participat, în numele Grupului Orașelor Patrimoniului Mondial din Spania, la Festivalul Orașelor Patrimoniului Mondial mexican.
Primarul Complutensei a declarat în timpul discursului său că „este o onoare pentru mine să am ocazia să reprezint Grupul Orașelor din Patrimoniul Mondial al Spaniei în acest frumos și primitor oraș Durango, pe care îl simțim al nostru. Și sunt și mai onorat să pot face acest lucru în acest forum unde moștenirile istorice și culturale ale orașelor și locurilor din Mexic și din alte țări invitate sunt împărtășite și promovate, cum ar fi Spania, care are atât de multe legături cu acest pământ minunat. ”.
Piquet, care a amintit de înfrățirea pe care orașul nostru o are cu Guanajuato, marele oraș Cervantes din Mexic și una dintre cele mai importante enclave culturale din America Latină, recunoscută de UNESCO ca Patrimoniu Mondial în 1988, a indicat că „nu trebuie să pierdem din vedere momentul. importanța unică a valorii universale excepționale pe care UNESCO ne-a acordat-o prin declarația sa, semn de identitate și distincție pentru orașele noastre, ca comori care fac parte din patrimoniul și memoria comună a întregii omeniri.
De asemenea, el a felicitat „munca valoroasă pe care Asociația Mexicană a Orașelor din Patrimoniul Mondial o desfășoară din 1996, generând bune practici și producând cele mai bune sinergii în ceea ce privește întreținerea, protecția, diseminarea și punerea în valoare a centrelor istorice ale orașelor lor”.
În plus, primarul orașului Alcalá a explicat că „Grupul nostru de orașe din patrimoniul mondial constituie un spațiu de întâlnire, susținere și cereri comune” și a explicat diferitele programe pe care le dezvoltă pentru protecția și îmbunătățirea orașelor lor, cum ar fi „conservarea patrimoniului istoric. centre, conservarea mediului, degradate în multe cazuri de intervenții moderne agresive sau neadecvate, reabilitarea și rentabilitatea unor suprafețe mari de patrimoniu construit cu caracter monumental; și toate acele dereglări și dificultăți care decurg din faptul de a face o configurație urbană și aranjare a trecutului să coexiste cu nevoile vieții actuale.
„Este o comunitate de „orașe surori” în care ne simțim pe deplin înțeleși, însoțiți și sprijiniți în căutarea de experiențe, alternative și remedii pentru dificultățile și nevoile comune”, a adăugat el.
„Sunt convins – a spus Piquet – că toate aceste scopuri și obiective vă sunt foarte familiare și vă simțiți pe deplin identificat cu ele, deoarece nu vor fi foarte diferite de cele pe care le proiectați și ambiționați pentru centrele voastre istorice în cadrul Asociației Mexicane. Orașe din patrimoniul mondial și, în general, pentru bunăstarea poporului mexican.”
Primarul din Complutense a explicat că a fost o vizită „îmbogățitoare” pentru a afla despre experiențele altor orașe surori, cum ar fi munca de a face turismul mai incluziv pentru persoanele cu diferite dizabilități dezvoltate din San Luis Potosí în zona accesibilității, care ne preocupă atât de mult și privește ambele asociații. „A fost o vizită care ne-a ajutat pe toți să împărtășim experiențe și că ambele grupuri pot împărtăși obiectivele, provocările și nevoile orașelor noastre”, a adăugat el.
Din toate aceste motive, primarul și-a încheiat discursul propunând un toast „pentru un viitor de pace, dialog și prosperitate pentru sănătatea orașelor noastre, a vecinilor noștri și a întregii umanități”.