Spaniolii voteaza in 20 noiembrie pentru alegerea a 350 de deputati si 208 senatori, iar sentimentul general este nerabdarea de a vedea rezultatul acestui scrutin care ar trebui sa aduca pentru Spania o iesire cat mai rapida din criza. Romanii asteapta si ei de la viitorul guvern un semn legat de posibila ridicare a restrictiilor impuse la 22 iulie.
Deocamdata insa, problemele romanilor nu se regasesc in agenda politica a candidatilor, mai ales pentru ca la aceste alegeri voteaza doar cetatenii spanioli. De aceea, orice pronostic referitor la viitorul guvern si la posibilitatea de a scurta perioada de aplicare a restrictiilor pentru romani este destul de riscant.
Criza economica si solutiile pentru o economie afectata serios de boom-ul imobiliar au fost temele principale ale unei campanii in care conservatorii au un avantaj clar in sondaje in fata socialistilor aflati inca la guvernare.
Alegerile generale au fost convocate cu 6 luni mai devreme, inca din timpul crizei suverane care a afectat zona euro la inceputul verii. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a devansat astfel data alegerilor in perioada in care Spania era in colimatorul pietelor financiare, iar argumentul principal era acela ca noul guvern sa inceapa anul 2012 indeplinind deja toate functiunile, cu un plus de incredere din partea pietelor financiare si a Uniunii Europene.
De la noul guvern se asteapta solutii pentru 5 milioane de someri, pentru o economie care nu a crescut deloc in ultimul trimestru si pentru 50% dintre tinerii care nu au locuri de munca.
Popularii (PP) condusi de Mariano Rajoy se afla pe primul loc in sondaje, iar Partidul Socialist incearca sa salveze ce se mai poate dintr-o legislatura marcata de taieri bugetare si de reforme de austeritate. Candidatul socialist Alfredo Perez Rubalcaba mizeaza pe voturile unui public de stanga care si-a pierdut speranta in ultimii ani de criza si ameninta ca sosirea popularilor la putere ar insemna si mai multe reduceri bugetare si chiar privatizari la nivelul serviciilor publice.
De cealalta parte, PP-ul remarca faptul ca guvernul Zapatero este cel care a inceput sa taie din drepturi si ca Spania are nevoie acum de reforme care sa stimuleze economia prin reducerea impozitelor.
Campania electorala a fost marcata si de actiunile indignatilor care refuza sa crediteze partidele politice actuale, iar populatia asteapta propuneri pentru stimularea acordarii creditelor si pentru sprijinirea zecilor de mii de familii care sunt evacuate de banci pentru neplata creditelor.
Unica dezbatere televizata dintre cei doi candidati favoriti in sondaje inaintea alegerilor generale din Spania, calificata ca fiind prea rigida si cu raspunsuri deja cunoscute la intrebarile pactate de cele doua echipe de campanie, nu a reusit sa schimbe aproape nimic in tendinta de vot a spaniolilor, motiv pentru care PSOE si-a intensificat actiunile electorale din saptamana dinaintea alegerilor, cu obiectivul de a mobiliza electoratul nehotarat. Analistii prevad ca socialistii vor pierde 3 milioane de voturi si vor obtine putin peste 110 de fotolii in viitorul parlament, in timp ce PP ar castiga peste 180 de locuri.
Partidele de stanga sau nationalist regionale ar putea avea o sansa unica in aceste alegeri, pe fondul nemultumirii generale, generate de o criza profunda, la un pas de interventia UE si a FMI. Astfel, sondajele arata ca IU (Stanga Unita), de orientare comunista, ar putea forma un grup parlamentar cu cel putin 10 deputati, fata de numai 2 cat are in prezent.
Ce propun si ce spun candidatii?
Rubalcaba: impozit pentru banci si pentru bogati, precum si facilitati fiscale pentru firme pentru angajarea tinerilor si somerilor.
Rajoy: reducerea impozitelor pentru firmele care reinvestesc profitul, facilitati fiscale pentru PFA (autonomos) si plata TVA-ului pentru firme doar dupa ce acestea incaseaza facturile.
Strainii nu au aparut decat o singura data in discutiile celor doi contracandidati, atunci cand socialistul Rubalcaba a acuzat Partidul Popular din Madrid ca refuza accesul elevilor imigranti in scolile private, fapt negat ulterior de organizatia populara madrilena.
Romania a fost numita si ea la un moment dat in argumentele liderului popular, Mariano Rajoy care a criticat faptul ca doar trei tari, Letonia, Lituania si Romania depasesc Spania la capitolul inechitatii sociale.
Alegerile convocate la 20 noiembrie duc la o schimbare a guvernului din Spania, care se face astfel sub presiunea pietelor financiare. Viitorul guvern trebuie sa revitalizeze piata muncii dintr-o tara cu un somaj de aproape 22% si cu o lipsa acuta a creditelor. Si romanii spera ca viitorul guvern va reveni asupra deciziei de a reactiva moratoriul pe piata muncii, care este prevazut sa ramana in vigoare pana in decembrie anul viitor.
Pana atunci, insa, daca previziunile se adeveresc si dreapta spaniola castiga alegerile, Spania ar putea avea parte, de multe mobilizari, proteste, greve, asa cum a spus, cu doar cateva zile inainte de scrutin, secretarul PP, dna Maria Dolores de Cospedal, liderul guvernului regional din Castilla La Mancha.