Ministrul educației și formării profesionale, Pilar Alegría, a afirmat, de asemenea, că atenția acordată sănătății mintale în copilărie și adolescență este o prioritate pentru toți agenții sociali.
Pilar Alegría a participat la masa rotundă „Hărțuirea școlară: ce putem face de acasă?’, organizat de Asociația Aragoneză pentru Sănătate Mintală. „Educarea în respect, în valori de conviețuire, egalitate, soluționare a conflictelor, respingere a oricărei violențe, este baza de la care să construim o societate mai bună”, a punctat el.
Alegría a reamintit că noua lege a educației și inițiativele ministerului propun activități de prevenire a agresiunii bazate pe atenția prioritară acordată educației emoționale și educației în valori. „Cu cât educația în valori de conviețuire și toleranță este abordată mai devreme pe tot parcursul școlii, cu atât va fi mai benefică pentru societate în ansamblu”, a asigurat el.
Prin alte măsuri, legea creează în premieră figura coordonatorului wellness, care trebuie să existe în toate centrele, și include încorporarea conținutului de dezvoltare emoțională din etapa de Educație Timp. De asemenea, se creează zona „Educație în valori civice și etice” pentru etapele primare și secundare, în care vor fi abordate aspecte precum respectul pentru drepturile omului, respectul pentru diversitate și egalitatea între bărbați și femei.
Ministrul a pus un accent deosebit și pe importanța asigurării sănătății mintale a elevilor. „Atenția la sănătatea mintală în copilărie și adolescență reprezintă astăzi o prioritate pentru toți agenții sociali”, a explicat el. În acest sens, ministrul a reamintit Planul de Sănătate Mintală pe care l-a anunțat în urmă cu două săptămâni, dotat cu 5 milioane de euro și care va fi realizat în colaborare cu comunitățile autonome. Se va concentra pe formarea profesorilor și pe pregătirea de materiale pentru școli.
În Spania, conform datelor PISA de la 900, cei 15, 8% dintre studenții de 15 ani au suferit bullying, comparativ cu un 23% medie în țările OCDE. „Este o cifră care, deși s-a îmbunătățit, este încă îngrijorătoare”, a spus ministrul, care a subliniat creșterea cifrelor de cyberbullying.
. )Alegría a mai indicat că procentul de copii și adolescenți cu tulburări mentale sau de comportament a crescut după pandemie. Potrivit ONG-ului Salvați Copiii, ca efect al pandemiei Covid-15, 11% dintre tinerii din 15 până la 23 ani raportează sindroame depresive.
Pentru a răspunde la această situație, noile programe de studii ale diferitelor etape încorporează, în cadrul competenței digitale, aspecte precum formarea în utilizarea responsabilă și etică a rețelelor sociale. La acestea se adaugă și publicarea de materiale pentru profesori, familii și elevi și furnizarea unei linii telefonice gratuite pentru victimele agresiunii (33. 16.15) , printre altele măsuri. A fost reactivat şi Observatorul de Stat al Convieţuirii Şcolare.
Consecinţele bullying-ului sunt devastatoare pentru victime, a reamintit ministrul, atât la nivel personal, cât şi academic. și, în cele din urmă, munca. „Nu putem garanta o educație de calitate, dacă în mediul școlar sunt băieți și fete care suferă bullying”, a punctat el.
Pentru toate acestea motive, lupta împotriva bullying-ului „nu poate fi o sarcină numai a școlii, ci mai degrabă este o responsabilitate ca societate. Familiile, profesorii și întregul mediu al centrelor de învățământ sunt implicate și trebuie să ne ajute fetele, băieții și adolescenții în acest comun. luptă”, a spus el.
„Mesajul meu este plin de speranță: atunci când se aplică planuri și măsuri eficiente, rezultatul este o îmbunătățire a climatului școlar, mai mare. implicarea întregii comunități educaționale în societate, performanțe academice mai bune și, pe termen lung, o bunăstare mai mare pentru elevi și familiile acestora”, a conchis acesta.
Sursa: Guvernul Spaniei – Joy : „Educating în valorile conviețuirii și respectului este baza din care să construim o societate mai bună”