Ambasada Romaniei din Spania are din luna octombrie o noua conducere. Ambasadorul Romaniei este Ion Vilcu, diplomat de cariera, cu o bogata experienta ca ambasador in Chile, Paraguay si Argentina. Inainte de aceasta a lucrat ca secretar II in Ambasada Romaniei din Mexic. Experienta diplomatica in America Latina este un avantaj care va conta in relatiile bilaterale dintre Romania si Spania.
La Madrid il asteapta o agenda plina de proiecte si o serie de probleme serioase de rezolvat. Doua dintre cele mai spinoase sunt restrictiile si asistenta consulara. Din iulie romanii au redevenit „imigranti”, iar serviciile consulare continua sa fie aglomerate de numarul mare de romani care le solicita. In primul interviu acordat publicatiei noastre, ambasadorul Romaniei la Madrid ne explica proiectele sale de inceput.
– Domnule ambasador, cu ce provocari incepeti acest mandat, al treilea ca ambasador din cariera dvs., intr-o tara cu o comunitate romaneasca foarte mare si pe care Romania o doreste partener strategic? Cum vedeti comunitatea, pe care ati cunoscut-o intr-o prima intalnire cu Grupul de dialog si cum apreciati relatiile cu Spania, din punct de vedere politic si economic?
– Sunt de acord cu termenul „provocare„, pentru ca postul de ambasador al Romaniei in Spania este o provocare, intr-un moment ca cel actual pe care il parcurg relatiile noastre bilaterale. Relatia intre Romania si Spania este excelenta si fac aceasta afirmatie avand in vedere evolutia relatiilor din ultimii ani in plan politic, economic si al prezentei unei comunitati importante de romani. Exista un dinamism mai important al relatiilor cu Spania, mai important decat cifrele. In plan economic, in 2010, am ajuns la un nivel al comertului consistent, de peste 2 mld. de dolari, iar cifrele pana la jumatatea anului ne arata ca aceasta tendinta de crestere va continua, in pofida contextului crizei. Bazele s-au creat si ne fac increzatori ca vom avea parte de acelasi dinamism in planul cooperarii in mai multe domenii.
Din punct de vedere politic, exista o certa fluiditate in dialogul politic la toate nivelurile, chiar daca nu sunt vizite multe. Relatiile sunt foarte bune, in dosarul european Spania este un interlocutor privilegiat, avem teme comune unde suntem de aceeasi parte cu Spania, avem experienta spaniola in absorbtia fondurilor europene. Vorbim deci despre o relatie romano-spaniola fluida.
– Cat de mult poate conta Romania pentru Spania, avand in vedere ca Spania se orienteaza mai mult spre America Latina?
– Noi nu trebuie sa percepem aceasta prioritate ca un factor limitativ al interesului pentru alte dimensiuni. Cred ca e o oportunitate, am vazut in diplomatia spaniola din America Latina o sursa de inspiratie si pot sa marturisesc ca atunci cand reprezentanti ai guvernului spaniol au venit la Bucuresti, de exemplu fostul ministru de Externe, Miguel Angel Moratinos, el a subliniat interesele comune, dosarele importante si faptul ca exista oportunitati de colaborare.
Ma intorc la comunitate si va spun ca nu este o prioritate, ci PRIORITATEA. Sensul actiunii noastre in Spania este acela de a contribui la bunastarea comunitatii romanesti. Toate actiunile noastre, de dezvoltare a cooperarii economice, a dialogului politic, cultural etc. sunt componente ale unei strategii care tinteste sa fie in beneficiul comunitatii. Cum putem face sa fim din ce in ce mai eficienti in a rezolva problemele comunitatii este, desigur, marea provocare a mandatului meu. Comunitatea romanilor de aici este cea mai mare intre strainii din Spania, dar eu cred ca este foarte importanta nu doar prin dimensiunea sa numerica, ci si sub aspect calitativ.
Cei mai multi dintre ei sunt oameni onesti, care sunt foarte bine integrati si foarte bine apreciati. Romania are foarte multe sute de mii de ambasadori aici, asa cum le-am spus la intalnirea de la Biserica ortodoxa din Madrid, pentru ca Romania este cunoscuta de spanioli prin romanii care traiesc aici. Eu sunt ambasadorul institutional, formal, dar vad in compatriotii mei de aici acei colaboratori fara de care nu putem reusi in actiunile noastre. Imi propun sa avem canale excelente de comunicare cu aceasta comunitate. Obiectivul meu imediat este ca romanii din Spania sa se simta ascultati, sa simta ca au acces in ambasada si la consulatele Romaniei. Imi propun ca pe termen foarte scurt orice roman din Spania sa poata lua legatura cu Ambasada, cu facilitate la telefon, pe mail sau cum ii e mai la indemana. Am vazut ca sunt nemultumiri si cred ca prin imbunatatirea acestei comunicari se pot rezolva aceste probleme, beneficiind de sugestii, comentarii, initiative si proiectele comunitatii. Este esential pentru strategia noastra. Am si un exemplu concret in acest sens, am marit numarul de posturi la consulat cu 2 persoane, pentru a putea da raspunsuri rapide atat la mailurile sosite la consulat, cat si la solicitarile prin telefon. Sper sa eliminam cazurile cand cetatenii romani din Spania incearca sa contacteze consulatul si nu au succes, pentru ca sunt liniile ocupate sau din orice alt motiv. Este marea mea prioritate, pe care o abordez cu optimism.
Din discutiile cu autoritatile spaniole, am simtit ca suntem apreciati si ca tara si ca reprezentanti ai comunitatii romanesti.
– Cum abordati problemele din reteaua consulara, astfel incat serviciile pentru romanii din Spania sa fie satisfacatoare, timpul de asteptare, amabilitatea personalului, ordinea?
– Am obiective pe termen scurt si foarte scurt si obiective pe termen lung. Cele pe termen scurt si foarte scurt nu depind de resurse suplimentare, pentru ca stim cu totii ca suntem intr-o perioada de austeritate, dificila, de aceea orice obiectiv pentru ameliorarea serviciilor consulare poate sa duca la o inevitabila intarziere datorita absentelor acestor resurse si poate fi si o scuza pentru noi, ca nu putem aduce imbunatatiri pentru ca nu sunt bani.
Acest lucru inseamna pentru noi ca in permanenta trebuie sa asezam angajarea de personal consular si evaluarea sa pe criterii de meritocratie, ceea ce in prezent se intampla, dar oricand e loc de mai bine. Vom incerca sa prezentam repede propuneri de a acoperi mai bine pozitii din consulat, de a avea posturi in plus unde se poate, dar de fiecare data cu selectie transparenta si riguroasa.
Vom face demersuri de a profesionaliza continuu prestatia la ghiseu, in cel mai transparent mod cu putinta. Daca in lunile urmatoare vom avea nevoie sa sporim personalul, de aceste procese de selectie comunitatea va afla din comunicarile noastre publice, astfel incat sa oferim aceasta posibilitate pentru cei mai buni.
Mai exista domeniul ameliorarii procedurilor, care nu presupune resurse suplimentare. Ordinea, programarile si alte chestiuni sunt acum in analiza, cu convingerea ca le putem imbunatati.
Alocarea de resurse suplimentare in limite rezonabile ar putea insemna, de pilda, gasirea unui sediu mai bun pentru Consulatul din Madrid, dat fiind ca actualul sediu induce niste limitari in privinta eficientei. Fluxul de servicii a crescut pe masura ce a crescut si comunitatea si este firesc ca actualul sediu sa devina insuficient.
– Situatia romanilor din Spania este dificila, din cauza somajului, care a si determinat autoritatile spaniole sa impuna, din nou, restrictii pe piata muncii. Stim ca din partea Ambasadei si a atasatului pe probleme de Munca se fac eforturi si au fost deja obtinute mai multe relaxari ale normelor de aplicare. Ce sanse sunt ca aceste restrictii sa fie ridicate inainte de finalul lui 2012, asa cum prevede decretul din 22 iulie?
– Oricine ar da un pronostic sau s-ar pronunta pe fondul acestei chestiuni, in acest moment, in campania electorala spaniola, inainte de alegerile care vor marca un ciclu nou pentru Spania, ar face aprecieri speculative. Nu exista nici cea mai mica baza care sa ne permita sa ne pronuntam asupra sanselor sau absentei sanselor ca Spania sa ridice aceste restrictii de munca pe termen scurt, la finalul lui 2012.
Pentru Ambasada, pentru autoritatile romane, obiectivul este de a prezenta autoritatilor spaniole argumente in favoarea ridicarii acestor restrictii, sa facem demersuri la viitorul guvern. O opinie acum ar fi speculativa. Exista si demersuri care nu au legatura cu contextul politic, ma refer la cele privind corecta aplicare a restrictiilor, un obiectiv foarte important, deoarece este o linie de actiune cu rezultate benefice pentru foarte multi compatrioti. Avem un grup de lucru cu ministerul Muncii de la Madrid, dialogam saptamanal, prezentam situatiile care ne sunt semnalate de romanii afectati, prin call-center, prin mailurile adresate Ambasadei, prin telefon, prin dialogul romanilor cu actori politici si institutionali. Sunt multi romani care semnaleaza problemele, pe care le au, parlamentarilor romani sau institutiilor din Romania. Suntem incurajati de atmosfera in care are loc acest dialog, partea spaniola ne asculta argumentele si avem rezultate concrete, in care propunerile Ambasadei au fost implementate cu maxima operativitate, transmise catre birourile teritoriale, unde se gestioneaza problematica accesului pe piata muncii.
– De la impunerea restrictiilor, multi romani au recapatat, prin modificarile aduse ulterior normelor de aplicare, dreptul de munca.
– Asa este si sesizarile au fost numeroase. La momentul reintroducerii acestor restrictii, guvernul Spaniei a afirmat ca aceste masuri nu vor avea efecte retroactive. Intre acest obiectiv si realitate sunt normele de aplicare si in acest dialog cu partea spaniola am reusit sa corectam multe situatii in care aveam romani afectati, pentru ca lipsea informatia si nu aveau ordine in statutul pe piata muncii. E usor sa ii spui unui roman ca nu era inscris in baza de date si ca e vina lui, dar trebuie sa avem in vedere intreg contextul. Sunt situatii in care neglijenta administrativa nu este rodul relei intentii, dar fiecare caz este specific. Ambasada are la indemana aceasta parghie de actiune, prin dialogul din cadrul grupului de lucru romano-spaniol.
– Ati vorbit deja de canalele de comunicare si am vazut ca Ambasada are o pagina pe reteaua sociala Facebook. Ce program sau proiecte aveti in colaborare cu comunitatea, cu asociatiile romanesti din Spania, atat de multe si de diverse si impartite pe tot teritoriul acestei tari?
– Preiau conducerea unei Ambasade care este foarte activa in acest domeniu, de aceea intentia mea este sa mentin si sa dezvolt toate aceste proiecte si mecanisme foarte bune care se desfasoara in prezent: proiectul de limba, cultura si civilizatie romaneasca, care permite ca in 7 comunitati autonome copiii romani sa participe, cu ajutorul a 40 de profesori romani, la aceste cursuri, datele importante ale sarbatorilor, cand Ambasada are deja obiceiul sa organizeze evenimente orientate catre comunitate, vom mentine aceste evenimente. La acest portofoliu mai putem adauga si alte proiecte, in urma dialogului cu romanii de aici, sa ne extragem idei si propuneri.
Am in vedere sa priorizez deplasarile in teritoriu, sa cunoastem comunitatea cat mai bine si sunt convins ca ne vom putea inspira pentru proiectele noastre. Vreau sa vizitez, sa cunosc in mod direct comunitatile de romani de pe tot teritoriul Spaniei, sa optimizez contactul direct cu comunitatea.
Pot sa va spun ca dupa primele 4 saptamani in Spania, din aceste prime contacte cu autoritatile spaniole si cu reprezentantii comunitatii, am ramas cu senzatia ca avem o comunitate dominata de oameni de valoare, muncitori si mi-au intarit convingerea ca la nivel oficial si al societatii spaniole perceptia este foarte buna, pozitiva.
Exista o Romanie silentioasa, care poate deveni mai vizibila in Spania, depinde si de noi, de Ambasada, si de comunitate, sa o facem din ce in ce mai vizibila, iar imaginea noastra sa fie cat mai sincronizata cu realitatea prezentei romanesti in Spania. Convingerea mi-a fost intarita de aceste contacte, sunt increzator ca provocarea este una abordabila si ca la finalul mandatului in Spania vom putea spune ca am reusit sa atingem multe din obiectivele propuse.