#Madrid –

La 26 aprilie 2023, Consiliul Școlar al Comunității Madrid a organizat Reuniunea Familie-Școală 2023, intitulată „Părinții 4.0: răspuns la noile provocări, înfruntând problemele tradiționale”. Anul acesta am dorit să ne concentrăm asupra noilor provocări cu care se confruntă părinții, precum știrile false și cum să ne ajutăm copiii să dezvolte gândirea critică, cererea de sine care se observă în familii de a educa, reconcilia, de a fi buni profesioniști etc. , și, de asemenea, despre probleme obișnuite care uneori rămân fără răspuns, precum tulburările de comportament alimentar, care, deși nu se află în știrile „de top”, este totuși o problemă complexă care necesită atenția noastră.

Consiliul Școlar al Comunității Madrid a dedicat Reuniunea Familie-Școală 2023, intitulată „Părinți 4.0: răspunderea la noile provocări, confruntarea cu întrebări vechi”, să reflectăm asupra noilor provocări pe care le au familiile și care se adaugă problemelor obișnuite și care sunt abordate în fiecare zi, atât acasă, cât și la școală. Evenimentul a fost organizat cu colaborarea principalei asociații de familii prezente în Consiliul Școlar, FAPA Giner de los Ríos, și la care au participat diverși experți care au ajutat „să fii tată și să nu mori încercând”, după cum se spunea subtitlul informal al aceasta Intalnire.

Întâlnirea Familie-Școală din 2023 a început cu povestea „Hoțul de vis”, povestită de doamna Lola Azcona Navarro, povestitor și student al Universității pentru Persoane Vârstnice a UCM Lola a transmis reflecția despre importanța visării și a sprijinirii celor mici în visele lor ca parte a educației. În plus, figura lui Lola Azconanumindu-l „bunica consiliului școlarreprezentând toate acele bunici și bunici implicați în educația nepoților și care fac parte și din comunitatea educațională.

Directorul general al Învățământului Infantil, Primar și Special al Comunității Madrid, domnul José Ignacio Martín Blascoa salutat întâlnirea, afirmând complexitatea procesului de educare, aceasta „necesită un echilibru permanent între libertate și voință”. Martin Blasco El a evidențiat modul în care însoțirea poate îmbunătăți dezvoltarea maturității celor mici, școala fiind un reper în acest sens. La fel, directorul general a concluzionat susținând că educația emoțională este și ar trebui să fie foarte importantă pentru copiii noștri, ocupând un loc relevant în școală și în familie, deoarece „încurajează dialogul, îmbunătățește praxia educațională și facilitează înțelegerea diferitelor comportamente. ”.

În discursul său, Președintele Consiliului Școlar, doamna Pilar Ponce Velasco, a susținut că parenting-ul are o parte de intuiție, invocând că „manualul de instrucțiuni al copiilor este scris în ADN”, dar în același timp există și o altă parte de sfaturi și ajutor, exemple și sprijin care sunt necesare pentru o bună dezvoltare a copiilor. Președintele Consiliului Școlar a adăugat că tema acestui eveniment „a luat naștere din preocupările pe care le observăm la profesori și familii că ne aflăm într-o lume complexă și în schimbare”.

Printre alte noutăți, această Întâlnire a inclus și o secțiune de „EducaConsejos”, realizată de videoclipuri pe care unii tați și mame le-au înregistrat în care explică experiențele lor cu copiii lor. Le mulțumim tuturor pentru colaborare și, într-un mod cu totul special, FAPA Giner de los Ríos care a ajutat la organizarea acestui spațiu, Delegației FAPA din Fuenlabrada, AMPA a CEIP Navas de Tolosa (Madrid), AMPA din Salesianos. de Atocha College și acei voluntari care, depășindu-și rușinea, și-au împărtășit experiențele tuturor.

Ulterior, domnul José Antonio Luengo LatorreDecanul Colegiului de Psihologie din Madrid, și-a prezentat cartea Durerea adolescentului. El a explicat că este un text scris cu cea mai mare sensibilitate pentru întreaga comunitate educațională și a afirmat că este o carte care expune suferința și durerea adolescenților noștri, dar reflectă speranța de a se îmbunătăți. Luengo a subliniat că, din cauza noilor progrese tehnologice și a digitalizării, „nu suntem conștienți de faptul că ființele umane sunt în pericol”, deoarece această tehnologie lasă deoparte persoanele vulnerabile. Educarea într-o societate care fuge înainte este o sarcină riscantă, iar sistemul educațional nu trebuie doar să compenseze, ci și să învețe cum să trăiești în afara academice: „să te simți iubit și însoțit”, a adăugat el. S-a încheiat cu necesitatea formării profesorilor pentru a reconfigura ideea comunității educaționale ca element substanțial pentru ca elevii noștri să se dezvolte corespunzător.

Principalele prezentări ale Întâlnirii au fost susținute de Doamna Amaya de Miguel Sanzspeaker internațional, autor și fondator al școlii online pentru mame și tați „Relajate y educa” și a doamna Mar Faya Barriosșef al Secției de psihiatrie infantilă a Spitalului Niño Jesús.

doamna Amaya a oferit trei chei pentru a fi mamă sau tată și pentru a nu muri încercând. Prima este importanța îngrijirii propriei persoane, a îngrijitorului și a locului pe care supraviețuirea îl ocupă în rutina familiei. A doua cheie are de-a face cu o schimbare de mentalitate, „copiii noștri nu sunt o problemă, ci mai degrabă au o anumită dificultate la un moment dat” și ceea ce trebuie să facem este să rezolvăm acea dificultate prin Disciplina jucausa, concept pe care ea însăși l-a dezvoltat, de a aborda situațiile dificile din joc, creând emoții pozitive și evitând tensiunea. Iar a treia are de-a face cu legătura cu copiii noștri, adaugă el: „toată atenția noastră este concentrată pe comportamentul lor, dar trebuie să relaționăm într-un mod real prin legătura afectivă și urmărindu-le interesele”.

Doctorul Sea Faya, un etalon de referință în tulburările de comportament alimentar (TCA) cu o experiență vastă, a explicat modul de detectare a acestor tulburări în copilărie și adolescență. Și-a concentrat expunerea pe semnele de avertizare pentru a afla acele atitudini care duc la o tulburare de alimentație, precum căutarea de scuze pentru a nu împărți mâncarea cu familia, irascibilitate crescută sau chiar mai mare dăruire față de rețelele de socializare. Și a încheiat spunând că acțiunea asupra mediului familial, școlar și comunitar trebuie îmbunătățită, „făcând din centrul educațional un loc privilegiat pentru prevenirea și depistarea precoce a problemelor de sănătate mintală” și insistând, pentru aceasta, asupra importanței muncii în comun. a profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi educaţiei.

Aceasta a fost urmată de o masă rotundă moderată de doamna Cristina Sanchez, jurnalist, director Alfa y Omega, pentru a răspunde la întrebări precum care sunt principalele preocupări ale părinților? Se adaptează la principalele probleme ale copiilor? De ce sfaturi au nevoie familiile astăzi? unde ar trebui să se concentreze? La acest moment de conversație a participat domnul Fernando Jáuregui Campuzanojurnalist și coautor al cărții Periodismo 2023, doamna Marina Criado Jiménezpsiholog și expert în educație, doamna Paloma Blanc Muro de ZaroAutor a 7 perechi de katiuskas, și doamna Raquel Yévenes Retuertodin Echipa de Sprijin Social-Emoțional a Unității de Coexistență a Comunității Madrid.

domnul Fernando Jáuregui Campuzano El a afirmat că există lacune în specialitatea umaniste și este necesar să o recuperăm pentru ca tinerii să cunoască critic și să fie conștienți de lumea care ne înconjoară. De asemenea, el a indicat importanța valorilor de a coexista în societate. El a subliniat, de asemenea, ponderea pe care o are singurătatea în vremurile noastre, o singurătate care îi afectează pe toată lumea, de la tineri, după cum s-a văzut ziua, până la bătrâni. El a susținut crearea unui Minister al Singurătății.

doamna Marina Criado Jiménez El s-a referit la importanța pe care căutarea propriei identități o are pentru adolescenții noștri și a stabilit astfel trei idei de bază care ajută la dezvoltarea acestora, precum autonomia, comunicarea și gândirea de sine. În același mod, ne-a oferit o serie de sfaturi pentru a încuraja ascultarea și a ne îmbunătăți stilul de comunicare, printre care se numără conectarea și petrecerea timpului cu familiile, împărtășirea spațiilor care construiesc încredere și ajută tinerii în dezvoltarea lor.

doamna Paloma Blanc Muro de Zaro El a insistat asupra importanței opririi „roatei hamsterului”, a coborî din ea și a urmări copiii, a fi alături de ei și a-i asculta pentru a nu lăsa preocupările noastre să meargă în diferite moduri și să ne distanțeze de realitatea lor.

doamna Raquel Yévenes Retuerto Ne-a povestit cum bullying-ul este un fenomen social, nu doar școlar; „Prin urmare, se ajunge la legăturile de familie”, ne-a spus el. De asemenea, ne-a explicat protocolul prescriptiv pentru prevenirea sinuciderii în sălile de clasă desfășurat de Unitatea de Coexistență a Comunității Madrid. De asemenea, a pus accent pe ascultarea activă și empatia, punându-ne în locul tinerilor.

Printre alte aspecte, Întâlnirea a repetat cu insistență importanța coerenței și a exemplului adulților, rolul esențial pe care îl joacă coordonarea dintre centrele de învățământ și familii, căutarea armoniei între profesori și familii, coborând ritmul zilnic și oferind spații sigure, de încredere și conectate pentru copiii și tinerii, pentru ca aceștia să asculte și să se deschidă atunci când au probleme.

VIDEO ȘI INFORMAȚIILE CONFERINȚEI

SITE-UL CONSILIULUI ȘCOLAR AL COMUNITĂȚII MADRID

Sursa: Comunitatea Madrid – Angajamentul necesar al tuturor ca element cheie pentru educația și creșterea copiilor și adolescenților