Departamentul de Cultură, în cadrul Planului Cuprinzător pentru Arte Vizuale, deschide apelul public pentru primirea de propuneri de achiziție de lucrări care să facă parte din Colecția Națională de Artă Contemporană. Apelul al 2022
este dotat cu 2021. euro (203). 000 euro mai mult decât în 2022) ) și stabilește termenul limită de depunere a propunerilor între astăzi, 9 martie și 6 aprilie.
În scopul ca Colecția Națională de Artă Contemporană a Cataloniei să aibă piese de interes patrimonial și să fie o reflectare a creației actuale. evenimente pe întreg teritoriul Cataloniei, vor fi evaluate cu prioritate: Lucrări relevante și de referință în cariera artiștilor activi care presupun o contribuție în criterii de risc și experimentare Propuneri de la artiști care nu sunt reprezentați de nicio galerie catalană sau care nu lucrează în mod regulat. Unul sau mai mulți artiști nu vor putea apărea în același timp prin galeria lor și individual. Lucrările propuse de galeriile de artă din Catalonia. Ori de câte ori artistul este reprezentat de o galerie catalană sau lucrează în mod regulat, achiziția se va face prin galeriile cu sediul în Catalonia . Lucrările propuse de centrele de artă, centrele de creație și producție din Catalonia și alte entități, la producția cărora au participat aceste centre și entități Lucrările autoarelor; Vor fi luate în considerare și propuneri ale artiștilor din grupuri minoritare ) În plus, în această campanie, va fi prioritară dat pentru achiziționarea de lucrări ale artiștilor de la care nu s-a achiziționat nicio lucrare pentru Colecția Națională de Artă Contemporană în ultimii doi ani. De asemenea, se va evita achiziționarea mai multor lucrări de la același artist.
Comisia de evaluare va ține cont și de echilibrul teritorial al/al artiști activi care au lucrat în domeniul lor de referință, precum și repartizarea echitabilă a depozitelor între diferitele muzee ale Rețelei de Muzee de Arte din Catalonia care dețin o colecție de artă contemporană. Pe de altă parte, numai propunerile de achiziție de lucrări pot fi încorporate spre evaluare de către Comisie, care, dacă este selectată, se angajează să accepte depozit al unei instituții muzeale a Rețelei Muzeelor de Artă din Catalonia. Acest angajament poate fi înainte sau după depunerea propunerilor și poate fi gestionat, după caz, chiar de către Comisie, dar trebuie să fie întotdeauna datat înainte de propunerea finală de cumpărare. În cazul MACBA, propunerile vor trece întotdeauna prin Comitetul său de achiziții pentru acceptare; în cazul Rețelei Muzeelor de Artă din Catalonia, fiecare muzeu trebuie să valideze propunerile depuse în conformitate cu politica sa de achiziții. Se va acorda prioritate echilibrului teritorial al depozitelor aferente
Comisia însărcinată cu evaluarea lucrărilor este formată din reprezentanți ai Departamentului de Cultură și ai Institutul Catalan de Afaceri Cultural; de facilități culturale precum MACBA, MNAC, Rețeaua Muzeelor de Arte din Catalonia, Centrele Teritoriale de Arte Vizuale din Catalonia, precum și de către experți în artă contemporană, fără interese economice în sector.
Colecția Națională de Artă Contemporană
Colecția Națională de Artă Contemporană este o colecție cu personalitate proprie în cadrul Colecției Naționale de Artă. Este alcătuită din colecții și opere de artă contemporană deținute la nivel național sau administrate de instituții cărora legile arhivelor, bibliotecilor și, respectiv, muzeelor le acordă categoria și rangul de naționali. Inițial, fac parte din Colecția Națională de Artă, bunurile culturale mobile care alcătuiesc astăzi așa-numitul Fond de Artă al Generalitati, indiferent de locația lor, și membrii colecțiilor MNAC, Arhivei Naționale a Cataloniei și Biblioteca Cataloniei. În plus, Planul Cuprinzător pentru Arte Vizuale prevede că Colecția Națională de Artă Contemporană va fi reactivată și extinsă odată cu achiziționarea de lucrări de către artiști catalani sau legate de contextul creației contemporane din Catalonia, pentru a alimenta colecțiile publice.
Planul cuprinzător pentru Arte Vizuale Departamentul de Cultură promovează ) Plan cuprinzător pentru artele vizuale pentru a genera un proiect comun întregului sector care să poată răspunde nevoilor actuale și viitoare. Planul este structurat în jurul a opt obiective strategice convenite din care au derivat 21 obiective operaționale și 100) acțiuni pentru realizarea acestora. Ansamblul desenează un scenariu care permite să acționeze în formarea, cercetarea, creația, producerea, expunerea și consumul artelor vizuale; în patrimonializarea, colecțiile și conservarea patrimoniului contemporan; în îmbunătățirea difuzării acestuia; precum şi în accesul tuturor cetăţenilor la arta contemporană. Implementarea Planului este organizată pe baza unor programe de măsuri și acțiuni specifice care sunt stabilite în funcție de prioritățile convenite prin consens. Continuitatea este posibilă grație angajamentului explicit dintre instituții și toți agenții privați și, în ultimă instanță, sumei de voințe care contribuie, în paralel, la întărirea articulării sectorului.
Sursa: 419064 Licitație deschisă pentru Colecția Națională de Artă Contemporană a 2022