Muncitorii de la trei firme subcontractate de o multinationala producătoare de carne se află pe punctul de a rămâne fără slujbe. Companiile lucrează cu angajați români, care constituie majoritatea personalului, de mai mulți ani de zile și se pregătesc să intre în faliment.
„Este vorba de trei producători de carne la care românii sunt angajați ca măcelari și se închid pentru că nu sunt bani. Am anunțat ambasada de acum o lună cu privire la această situație, dar până acum nu am primit nici un răspuns în scris. Numai vorbe”, ne-a declarat, la Madrid, Ion Bălan, președintele Federației Asociațiilor pentru Apărarea Drepturilor Imigranților din Europa – FIADDIE.
Președintele FIADDIE, Ion Bălan, a semnalat situația românilor de la Burgos și la o întâlnire cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, la ambasada României de la Madrid.
Rețea de firme care a folosit ani de zile măcelari români
Fabricile cu angajati romani sunt furnizori pentru multinationala Campofrio, iar contractele se incheie astăzi la una dintre ele, Europrodcom. O parte dintre românii afectați s-au unit și au denunțat Carnes Selectas, firma pentru care lucra Europrodcom, pentru presupusă „cesiune” ilegală de muncitori.
Avocatul muncitorilor afectați, Ignacio Arznavarreta, a explicat la un post local de radio că aproximativ 300 de angajați de la Carnes Selectas vor ajunge să fie concediați până în ianuarie. Aznavarreta denunță faptul că firma intră în insolvență și astfel ar putea să evite total plata indemnizațiilor.
„Carnes Selectas a anulat contractul cu una dintre firmele subcontractate, dar va face acest lucru cu trei, în total. 214 muncitori vor fi concediați în 31 octombrie, 60 în 30 noiembrie și 40 la sfârșitul lunii ianuarie”, a precizat avocatul spaniol la Radio Arlanzțon, citat de Burgos Noticias.
Avocatul semnalează faptul că cele trei firme aparțin unui grup cu aceeași proprietari și nici una dintre ele nu are proprietăți.
Mulți români sunt specialiști aduși din România
Românii sunt șocați de această lipsă de protecție din partea statului și vor să continue protestele.
„Mulți dintre acești români sunt specialiști luați din abatoarele din România. Au făcut școli speciale, pentru că în general spanioli, în domeniul acesta nu au aici școli. Iar meseriașii noștri au venit aici cu niște contracte, și/au mutat viața aici cu copii, au cumpărat mașini, case… E un haos total în momentul de față. Trebuie să lași tot sau să schimbi valorile și să fim ca nomazii, să plecăm în altă parte”, ne-a declarat Rodica Dănciulescu, una dintre româncele afectate de concedierile de la Europrodcom și care anunță că vor fi noi concedieri masive la alte două firme care lucrează cu români.
Protestul in Burgos continuă
Posted by Rodica Magdalena Danciulescu on Friday, October 30, 2015
Firmele se pregatesc sa se declare in insolventa, iar indemnizatiile ar putea sa fie reduse astfel la 40%, dacă vor fi câștigate în instanță. Conducerea firmelor nu vrea sa ofere nici o solutie pentru muncitorii care vor ramane pe drumuri, iar ambasada nu le poate oferi decât informații.
Ambasada României de la Madrid este neputincioasă
Ambasada României de la Madrid știa despre situația românilor de la Burgos, dar s-a limitat doar la a transmite informația mai departe la București sau la instituțiile spaniole abilitate.
„Românilor li s-a pus la dispoziție lista de avocați care există la Secția Consulară de la Madrid care oferă consultanță gratuită cetățenilor români. Au fost contactate autoritățile spaniole competente, respectiv Inspecția Muncii pentru a se semnala aspectele care constituiau posibile nereguli, cu specificarea că ancheta poate să dureze până la 90 de zile. Au fost contactați reprezentanții angajatorului și sindicatele din care fac parte acești lucrători, respectiv Comisiones Obreras și Union General de los Trabajadores. Au fost găsite o serie de soluții alternative, dar să vedem în se măsură se vor concretiza. Una ar putea fi dacă vor fi de acord, eventual, acești lucrători să constituie o cooperativă care să fie direct contractată de către Carnes Selectas pentru furnizare de servicii sau depinde ce alte soluții alternative vor putea fi găsite”, precizează Cristina Florea, atașatul Ministerului Muncii în cadrul Ambasadei României din Spania.
Legislația spaniolă nu oferă acum nici o soluție rapidă pentru muncitorii care sunt concediați, mai ales după ce guvernul lui Mariano Rajoy a reformat piața muncii în 2012, oferind o libertate totală angajatorilor ca să concedieze, oricând, fără să fie obligați să plătească indemnizații.
Citește și: