Congresele celei de-a VI-a ediții a programului Recerkids de științe școlare revin la prezență după doi ani de pandemie celebrați în format online. Următoarele 18 aprilie și 18, 18 și 29 mai, aproape de 800 elevi dintr-un total de 30 școli din toată Catalonia vor participa la cele patru congrese ale programului de promovare a spiritului științific care va avea loc la Lleida, Barcelona, Girona și Tortosa.
Recerkids este o inițiativă a Departamentului de Cercetare și Universități destinată studenților din 5 și 6 din învățământul primar, cu scopul este să promoveze cercetarea și să facă publice activitățile de cercetare și diseminare desfășurate în universitățile și centrele de cercetare din Catalonia
cercetarea științifică în școli, care la ediția din acest an a avut participarea a peste 3. 200 studenți ai centrelor 30 din toată Catalonia și s-a învârtit în jurul biodiversității și studiului păsărilor. Școlile au apoi posibilitatea de a împărtăși rezultatele cercetării lor cu alte centre care participă la program și cu cercetătorii universitari.
Mâine vineri 206 Aprilie va fi primul dintre cele patru congrese din acest an, care va reuni 150 elevi din școlile din demarcația Lleida în Campusul ETSEA al Universității din Lleida (UdL). Întâlnirea a avut colaborarea Institutului de Științe ale Educației (ICE) și a Școlii Tehnice Superioare de Inginerie Agricolă a Universității din Lleida (ETSEA). Următoarele trei congrese vor avea loc în orașele Barcelona (Facultatea de Biologie a UB, 18 în luna mai), Girona (Parcul Științific). şi Universitatea Tehnologică a UdG, 27 în luna mai) şi Tortosa (Campusul Remolins al URV, (mai) Congresul de la Lleida va avea participarea, printre alții, a directorului general al Impactului Teritorial și Social al Cunoașterii, Xavier Quinquillà, și directorul Școlii de Inginerie Agricolă a UdL, Jordi Graell.
Cercetare în sala de clasă comună a universității
În prima fază a programului Recerkids, care a început în ianuarie și s-a încheiat în aprilie, grupele de clasă au dezvoltat una dintre cercetările propuse. Pentru a comemora ziua de naștere a lui Josep Fuset, autorul primului catalog de păsări din țara noastră, cercetarea a fost încadrată într-o temă foarte actuală și care este în concordanță cu programa de a 5-a și a 6-a: conservarea biodiversității și impactul. a acţiunii omului asupra păsărilor.
În cadrul acestei teme şi cu scopul de a facilita munca cadrelor didactice au fost propuse două cercetări. O propunere de cercetare dirijată a încurajat studenții să realizeze un studiu științific asupra diferitelor variabile care pot afecta biodiversitatea păsărilor, prin simulări pe computer. Cea de-a doua cercetare, mai deschisă, a propus realizarea unui studiu științific asupra biodiversității mediului elevilor, cu accent pe speciile de păsări care le-au fost cele mai accesibile
Profesorii participanților şcolile au primit material didactic – un caiet de cercetare pentru elevi şi un ghid didactic pentru profesori – şi sfaturi pedagogice din partea echipei de specialişti în didactica ştiinţei din Eduxarxa. Odată ce cercetarea este finalizată, fiecare grup a pregătit un poster cu rezultatele cercetării, care va fi publicat pe site-ul al programului.
Sursa: 420757 Aproape 800 18 școlile își împărtășesc cercetările științifice la al VI-lea Congres Recerkids