#Arganda – Primarul din Arganda del Rey, Alberto Escribanoîntâlnit marți cu Jorge S. Varela și Daniel Domingodoi localnici care se numără printre elita științei din Europa și din lume.
Jorge are un doctorat și o diplomă de licență în chimie și un master în chimie organică, iar Daniel este doctor în medicină și absolvent în chimie. Ambii au petrecut ani de zile antrenându-se în afara Spaniei cu diferite experiențe profesionale în universități din întreaga lume: Japonia, Strasbourg, Paris, Irlanda, Polonia… O carieră de succes care le-a permis să urmeze un Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA-PF) grant de cercetare), cel mai prestigios din lumea științei.
Bursele Marie Curie, finanţat de Uniunea Europeanăsunt unul dintre cele mai prestigioase și competitive programe la nivel internațional. Acestea se adresează cercetătorilor postdoctorali din diferite discipline, cum ar fi biomedicina sau chimia, și urmăresc să promoveze mobilitatea, dezvoltarea carierei și excelența în cercetare.
În această ultimă ediție au fost peste 1.200 de solicitanți pentru această bursă la nivel european, doar în domeniul chimiei, dintre care mai puțin de 180 au obținut, odată analizate cererile, un loc. Printre ei, doi oameni de știință Arganda care poartă numele Arganda în întreaga lume.
Datorită acestor burse Marie Curie, cei doi din Arganda pot cerceta pe unul, Jorge, căutând aplicații ale chimiei supramoleculare și autoasamblarii moleculare la dezvoltarea polimerilor auto-vindecători – proiect LightHeal–; și un altul, Daniel, cum să dezvolți un pancreas bioartificial pentru a schimba modul în care este tratat diabetul de tip 1 – proiect ROSCURE-O2–.
„Este o sursă de mândrie că doi Arandeños au realizat ceea ce visează mii de europeni. Au muncit foarte mult pentru a ajunge unde sunt astăzi și trebuie să prețuim atât de multă muncă care nu este aproape niciodată în centrul atenției și care este esențială pentru ca societățile să continue să avanseze”, a spus Alberto Escribano, primarul din Arganda, după discuția cu oamenii de știință.
Reveni