Artesania Catalunya din Consorțiul de Comerț, Artizanat și Modă (CCAM) al Generalitati promovează economia circulară în sectorul textil artizan cu seminarul „Incomoda’t”, destinat tinerilor profesionisti si care are loc in zilele de 8 si . 9 iulie la Barcelona, ​​​​la Escola Massana și Ateneu de Fabricació de Gràcia .

Directorul CCAM, Agnès Russiñol i Amat, a inaugurat astăzi Seminarul, care își propune să conștientizeze aplicarea tehnologiilor pe țesăturile tradiționale, în speță lâna, pentru a le transforma în textile inteligente și creați o îmbrăcăminte gata de comercializare. Seminarul reunește două sectoare, modă și tehnologie pentru a oferi tinerilor artizani noi oportunități de angajare în cadrul economiei circulare. Vorbitorii ai seminarului sunt cercetătoarea Elisabeth Lorenzi și designerul de modă Júlia G Escribà . În acest context, Russiñol a subliniat importanța „ introducerii tinerilor artizani în noi modele de afaceri și producție, bazate pe circularitate cu acțiuni care vizează promovarea consumului și producției durabile. modele ”. În acest sens, a reamintit că Generalitat a lansat, în cadrul Planului anual de granturi al CCAM, programe de ajutor pentru încurajarea digitalizării. în sectorul meșteșugăresc și modă, sporindu-și astfel competitivitatea. Potrivit directorului, „acesta trebuie să fie spiritul seminarului: angajamentul pentru o producție mai durabilă și mai responsabilă cu planeta ”. „ Legătura meșteșugurilor cu tehnologia ne ajută să fim mai eficienți, mai durabili și ne permite să integrăm inovația în meserii mai tradiționale ”, a spus Russiñol. Această inițiativă face parte din Programul #Talent_tineri 2022 – 2025 promovat de Artesania Catalunya cu scopul de a oferi instrumente grupului și care include diferite acțiuni de promovare a talentului emergent și a preluării generaționale în meșteșug. În prezent, în Catalonia există 1 664 artizani care lucrează într-unul dintre 25 meserii potențial legate de textile

Incomoda’t a avut colaborarea cu Escola Massana, care a participat la proiectarea programului, și Ateneu de Fabricació de Gràcia al Consiliului Municipal din Barcelona, ​​un spațiu de referință care reunește meșteșugurile și tehnologia din Barcelona. Acesta este un seminar de două zile, în care tinerii profesioniști pot atinge și experimenta, explorând granițele disciplinare pentru a găsi un limbaj comun între meșteșug și tehnologie.

A prima zi, care are loc astăzi la Escola Massana , va arăta cum pot fi tratate proprietățile lânii în proiecte de electronică textilă folosind tehnici aplicate de pâslă uscată cu ac, broderie și filare. . În a doua zi, care va avea loc mâine la Ateneu de Fabricació de Gràcia , vom vedea cum să aplicăm această țesătură electronică unei piese de design vestimentar, si se vor face cunoscute posibilitatile in materie de culori, forme, impact asupra mediului si tehnologii aplicate.

Seminarul se adreseaza tinerilor sub . ani cu interes pentru moda, accesorii sau textile, artisti creativi si tineri si profesionisti dedicati meseriilor textile. Printre participanți se numără o mare varietate de profiluri dedicate modei de îmbrăcăminte și accesorii de natură durabilă, precum și tineri care lucrează în reciclarea deșeurilor textile sau la experimentarea de noi țesături, coloranți și noi forme de producție. . în țesături tradiționale. Țesături inteligente

Cercetarea și fabricarea țesăturilor electronice revoluționează lumea modei artizanale, unde apar noi oportunități la nivel creativ și de afaceri dedicat mediului. În fața acestui viitor, Artesania Catalunya a dorit să concentreze seminarul pe transformarea materialelor tradiționale în țesături inteligente. În prezent se consideră că există trei tipuri de țesături inteligente. : Pasive , care au capacitatea de a detecta unii stimuli, dar fără niciun răspuns, activi , care pot capta și primi stimuli, reacționând la aceștia, și ultra-inteligentă , capabilă să perceapă un stimul, să răspundă la acesta și, în plus, să se adapteze la condițiile mediului sau mediului instantaneu și automat.

Sursa: