Prima expoziţie din Spania a celor doi artişti români este deschisă publicului larg între 15 octombrie şi 26 decembrie, în Castellon, la El Espai d’Art Contemporani de Castelló. Dan Perjovschi a devenit foarte cunoscut în România în anul 1991, prin desenele politice pe care le-a realizat pentru „Revista 22”. Astăzi, arta sa este recunoscută în întreaga lume prin caracteristicile unice –desene la scară mare, care tratează cu mult umor socialul, politicul şi culturalul.
Multe dintre lucrările sale sunt realizate pe pereţi, cu cărbune, la dimensiuni mari. Dan Perjovschi a realizat numeroase expoziţii şi proiecte în întreaga lume, în 2010 fiind prezent la Universitatea din Kansas, la Bucureşti, la San Francisco, Novi Sad sau Toronto, în luna octombrie fiind invitat la Castellon pentru a expune alături de soţia sa, Lia Perjovschi.
Intitulată „Time Specific & Knowledge Museum„, expoziţia surprinde dezvoltarea şi evoluţia artei experimentale în Europa de Est, începând din anii 80. Lucrările lui Dan şi ale Liei Perjovschi tratează teme precum criza, schimbările şi perfecţiunea ce depăşesc sfera subiectivului în efortul de integrare în lume şi care îndeamnă spectatorii să-şi trăiască viaţa cu mult curaj.
Desenele lui Dan Perjovschi sunt pline de umor şi spontaneitate, fiind realizate cu minimum de elemente. Operele prezentate de Lia Perjovschi fac parte din şapte arii bine definite: pământul, corpul, arta, ştiinţa, universul, cultura şi conştiinţa.
De asemenea, vizitatorii pot viziona un film documentar de 60 de minute, în care pot descoperi lucrările şi prezentările de Performance Art, realizate de cei doi expozanţi români din 1987 până în 2007.
Dintre operele de Performance Art prezentate de Lia Perjovschi se regăseşte şi „I am fighting for my right to be different„, în care artista foloseşte o păpuşă de dimensiuni mari, manevrând-o astfel încât să îşi reflecte propriul limbaj corporal.
Arta celor doi români încearcă să-i determine pe cei care o admiră să gândească, să simtă şi să zâmbească, o combinaţie unică şi vitală într-un mediu politic şi cultural în care libertatea, autonomia, cunoştinţele şi necesitatea de a înfrunta realitatea cu uşurinţă sunt, de fiecare dată, tot mai greu de atins.