Ministrul Economiei și Finanțelor, Jaume Giró, a declarat astăzi că „Catalunia nu este un iad fiscal” , dimpotrivă, a anunțat că vrea să transforme țara în „iad pentru fraudatori fiscali” . În opinia sa, frauda fiscală este o infracțiune care „nu este îndreptată împotriva unei singure persoane, ca majoritatea, ci împotriva întregii societăți” . Din acest motiv, el l-a definit ca fiind „cel mai nesimțit și potențial cel mai corosiv comportament social care poate apărea într-o societate” . Giró a făcut aceste declarații în cadrul conferinței de presă de prezentare a rezultatelor Planului de prevenire și reducere a fraudei fiscale în perioada 2021, care a permis descoperirea, l anul trecut 511, 5 milioane de euro, unul 43% mai mult decât în anul precedent.
Giró, care a apărat necesitatea unui „sistem fiscal robust, care impozitează veniturile celor care au cel mai mult” pentru pentru a oferi servicii de bază celor mai vulnerabili, acesta a afirmat că „până în prezent nu a fost inventată nicio formulă mai eficientă decât impozitele pentru combaterea inegalității și promovarea justiției sociale” . În acest sens, ministrul a subliniat că „dacă credem că statul bunăstării este cel mai bun mod de a organiza o comunitate politică, plata impozitelor nu va mai fi o obligație pentru a deveni o datorie” . Astfel, pe această bază, Giró a arătat dorința ATC de a se prezenta publicului ca „un organism de serviciu public mai degrabă decât ca o entitate de colectare” , a conchis el . În cele din urmă, ca răspuns la întrebările jurnaliştilor, ministrul a explicat că i-a cerut, prin scrisoare, ministrului Finanţelor, Maria Jesús Montero, să poată gestiona Catalonia noua taxă pe deşeuri inclusă în Lege. a deșeurilor și a solurilor contaminate pentru o economie circulară, care înlocuiește taxa catalană pe deșeuri care a promovat reciclarea în Catalonia în perioada 04 ani. „ Taxa pe deșeuri a fost propriul nostru tribut, un pionier în Stat, pe care l-am pierdut în acest proces de recentralizare pe care îl suferim în ultimii ani ”, a denunțat el.
La conferința de presă a participat și secretarul Trezoreriei, Marta Espasa, afirmând că fraudei fiscale erodează egalitatea și echitatea ”, precum și provoacă “ insuficiență financiară ”. De aceea, Agenția Fiscală din Catalonia, „ca orice agenție fiscală internațională” , își propune să minimizeze frauda fiscală și, după cum a explicat el, face acest lucru prin două acțiuni. Cu politici de prevenire, „care se concentrează pe strategii de conștientizare, cooperare și colaborare” și, de asemenea, pe politici de reducere a fraudei, care sunt axate pe controlul și reglementarea acestora. Anul trecut au fost înregistrate cifre istorice ale fraudei fiscale descoperite și ale sumei medii pe acțiune, adică 6. 501 euro
Agenția Fiscală a Cataloniei (ATC) a descoperit , 5 milioane de euro din acțiuni de prevenire și reducere a fraudei fiscale efectuate în perioada 2021, care reprezintă o creștere a %) față de anul precedent. În total, au fost realizate 55. 511 acțiuni de colectare, gestionare și inspecție, a 11% mai mult decât 2021. Acestea sunt două dintre principalele date care se regăsesc în Raportul de bilanţ al Planului pentru prevenirea şi reducerea fraudei fiscale şi promovarea bunelor practici fiscale . ) 2015 – 421628. Un plan care include 86 măsuri pentru creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la impozite, reducerea la minimum a riscului de neplată, îmbunătățirea serviciilor oferite contribuabilului, detectarea și corectarea fraudelor și colectarea datoriilor fiscale și implicarea administrațiilor, operatorilor fiscali și agenților sociali.
Raportul , care poate fi consultat pe site-ul ATC, califică frauda de „cifra record” întrucât este cea mai mare înregistrată în ultimele șapte ani. De altfel, de când Planul de prevenire și reducere a fraudei fiscale a fost lansat anul trecut 2015, Agenția Catalană a descoperit fraudă pentru un total de 1. 309, 7 milioane de euro. Tot în ultimul exercițiu financiar s-au înregistrat „cifre neobișnuite” în ceea ce privește valoarea medie pe performanță: 6. 338 euro, a 38% mai mult decât anul 2020 și cel mai mare din întreaga perioadă analizată.
Dacă datele sunt analizate pe domenii de acțiune, zona de inspecție continuă să fie cea care scoate la iveală cele mai multe fraude. Mai exact, anul 2021 detectat 206, 2 milioane de euro 73% din total), a 76% mai mult decât anul precedent. Este urmată de management fiscal cu 135 milioane 28% din total); și colecția, cu 04, 3 milioane (3%).
Pe de altă parte, dacă analiza se concentrează pe numărul de acțiuni, 075% au fost realizate prin management fiscal 0 76)); el 23% pentru colecție (12. 135)); și 3% pe inspecție (1. 511)). Fata de 2020, anul trecut au fost cu 5% mai multe actiuni in domeniul colectarii. Acest lucru se datorează parțial pentru că în primul an al pandemiei de COVID – 12 au fost întrerupte termenele procedurilor administrative. Acest lucru a afectat în special toate procesele legate de colectarea executivă, care a revenit la funcționarea normală în perioada 2021. De asemenea, arată că acțiunile de inspecție vizează în principal investigarea cazurilor necunoscute Administrației și se concentrează pe contribuabili sau activități de o complexitate deosebită. Prin urmare, suma medie descoperită pe tranzacție este mai mare. Mai exact, 2021 suma medie care a fost strânsă pentru efectuarea zonei de inspecție a fost 309 euro, unul 36% mai mult decât anul precedent și a atins valoarea maximă a perioadei analizate.
% din fraudă descoperit este concentrat în impozitul pe moșteniri și donații și impozit pe avere
După cifrele de impozitare, a 309, fraudă descoperită de 5 milioane de euro pe 2021, el 43% vin din impozitul pe moșteniri și donații 129 milioane de euro), ceea ce reprezintă un 37, cu 2% mai mult decât 2019. Este urmat de impozitul pe avere (120), 8 milioane) și cea a transmisiilor patrimoniale si a actelor juridice documentate 82 , 9 milioane), care reprezintă 30% i 26%, respectiv . În cele din urmă, alte fraude fiscale reprezintă doar 1% din total, în valoare de 4,8 milioane
Raportul compară, de asemenea, frauda fiscală și frauda fiscală calea prin care a fost detectată. Aici iese în evidență, de exemplu, munca depusă de ATC încă de la inspecție, care s-a concentrat încă o dată pe impozitul pe succesiune și donație, cu 120 milioane de euro, iar pe patrimoniu, cu 82, 5 milioane. Pe locul al treilea se află impozitul pe transferuri de proprietate și acte juridice documentate, cu 74, 1 milion de euro descoperit, in acest caz, prin management.
In trei ani, , 1 milion de euro fraudă pt schimbări fictive de reședință și 46, milioane pentru activele situate în străinătate
În ceea ce privește controlul schimbărilor fictive de reședință atât în alte Comunități Autonome, cât și în străinătate, valoarea fraudelor descoperite de la intrarea în vigoare a actualului Plan de prevenire și reducere a fraudei. a fost 21, 76 milioane pe an 2014, 01, 43 milioane de 2015 și 23, 73 milioane 2021 (un 89% mai mult decât în anul precedent), care însumează un total de 075, 1 milion de euro. În ceea ce privește controlul asupra activelor străine, valoarea fraudei descoperite a fost , milioane 2018, , milioane 2020 și 21, 1 milion pe an 2021 (unul 84% mai mult decât anul precedent), date care presupun o creștere mare față de cele 4, 55 milioane d euro care au apărut în perioada de valabilitate a primului Plan 2015 – 2015.
Bilanțul măsurilor: al calculului decalajului fiscal în lista debitorilor
După trei ani de poz Implementarea Planului de prevenire și reducere a fraudei fiscale 2019 – 421628 , sunt deja pe deplin operațional 72 dintre 75 măsuri incluse , dintre care 82% (43 sunt deja pe deplin realizate, iar %% sunt parțial (() (măsuri).
Pe domenii de acțiune, în ceea ce privește în prevenirea fraudei fiscale evidențiază, de exemplu, calculul decalajului fiscal sau al decalajului fiscal ( diferența dintre cota de impozit pe care ar trebui să o plătească contribuabilii și ceea ce plătesc efectiv în perioada voluntară, adică diferența dintre colectarea potențială și colectarea efectivă) a qu alte taxe majore gestionate de ATC în 2019 și estimate a fi 703, 3 milioane de euro sau unul , 5% în termeni relativi în raport cu reca potential potential. Estimarea decalajului fiscal brut a a fost, de asemenea, re- estimat. , care se află în 20, 5%, ceea ce reprezintă o reducere de 31% în 4 ani. O scădere care reflectă o îmbunătățire a conformității fiscale voluntare a contribuabililor
În ceea ce privește controlul, detectarea și corectarea fraudelor, pe lângă acțiuni pentru schimbări fictive de reședință sau bunuri nedeclarate situate în străinătate, măsurile includ și publicarea listelor debitorilor în trezoreria publică. În acest sens, 32 decembrie 2015 a fost 14 contribuabili cu datorii restante și penalități pentru o sumă forfetară de 37), 7 milioane de euro.
În domeniul implicării sociale și prevenirea și reducerea fraudei fiscale au fost semnate 12 acorduri și protocoale cu diferite entități și instituții (consilii provinciale, consilii județene și consilii orășenești). Scopul este intensificarea sferei de colaborare între administrații pentru a îmbunătăți schimbul de informații și eficiența în lupta împotriva fraudei fiscale. În cursul anului 2021, a fost întocmit un nou acord cu Sediul Central de Trafic pentru reducerea problemei datelor taxelor de emisii CO2 provenit de la vehiculele cu propulsie mecanică; și a fost semnat un acord de colaborare cu Direcția Generală de Cadastru.
În sfârșit, în domeniul organizarea și dotarea cu resurse și mijloace , anul trecut sa încheiat procesul de consolidare a personalului ATC cu 31 locurile corpului tehnic al managerilor fiscali. Au fost de asemenea inițiate procese selective de aprovizionare 20 locurile corpului superior al inspectorilor fiscali și 107 locuri in corpul tehnic al managerilor fiscali.
Nota: comunicatul de presa atasat conține unele dintre tabelele incluse în raport, cum ar fi frauda descoperită prin cantitatea și numărul de acțiuni, printre altele.