A Doua Zi de Paşti” (5 de aprilie), zi semnificativă pentru toţi credicioşii ortodocşi români, Centrul de Participare şi Integrare (CEPI) Hispano-Român din Alcalá de Henares a organizat un atelier de pictat Ouă de Paşti, marcând astfel una din tradiţiile cele mai reprezentative legate de sărbătoarea creştinească a Învierii  Domnului.

 

În România (dar şi în alte ţări din Europa centrală şi orientală) există diverse procedee de a ornamenta Ouăle de Paşti. Simbolistica lor, însă, atât de plină de valenţe culturale şi spirituale, a rămas aceeaşi de-a lungul secolelor, amintind de triumful Vieţii asupra morţii, al Bucuriei asupra tristeţii, al Binelui asupra răului şi al Luminii asupra întunericului. 

Sub imperiul acestor trăiri, participanţii la acest atelier –adulţi, tineri şi copii- de diferite naţionalităţi şi-au folosit toată imaginaţia, talentul şi creativitatea pentru a ornamenta ouăle de Paşti, rezultatul fiind o varietate de modele şi o explozie de culori vii. Aparte de motive geometrice, vegetale, animale, antropomorfe, religioase, etc., combinaţia culorilor (roşu, galben, albastru, etc.) a oglindit identificarea participanţilor cu naţionalităţile reprezentate (română, spaniolă, columbiană, ecuatoriană, peruană) cât şi interculturalitatea acestora.

Prin această activitate, Centrul Hispano-Român din Alcalá de Henares a dorit să promoveze participarea şi cunoaşterea reciprocă între culturi prin intermediul obiceiurilor şi tradiţiilor imigranţilor ce trăiesc în Comunitatea Madrid.

În spiritul aceleiaşi tradiţii, Consiliul de Imigraţie din cadrul primăriei Coslada a organizat un atelier asemănător în 27 martie, la care au colaborat Romadrid Cultural Club şi FEDROM.