#ComisiaEuropeana – Printre acestea se numără definiția sistemului de IA, alfabetizarea în domeniul IA, precum și un număr foarte limitat de cazuri interzise de utilizare a IA, descrise în Regulamentul privind IA, care prezintă riscuri inacceptabile în UE.

Pentru a facilita inovarea în domeniul IA, Comisia va publica orientări privind definirea „sistemului de IA”. Scopul este de a ajuta industria să stabilească dacă un sistem software constituie un sistem de IA.

De asemenea, Comisia va publica un repertoriu „viu” al practicilor de alfabetizare în domeniul IA, colectate de la furnizorii și implementatorii sistemelor de IA. Acest lucru va încuraja învățarea și comunicarea dintre aceștia, asigurând, în același timp, faptul că utilizatorii își dezvoltă competențele și înțelegerea necesare pentru a utiliza în mod eficace tehnologiile de IA.  

Pentru a ajuta la asigurarea respectării Regulamentului privind IA, Comisia va publica orientăriprivind practicile interzise în domeniul IA care prezintă riscuri inacceptabile pentru siguranța cetățenilor și pentru drepturile fundamentale ale acestora.

Aceste orientări vor explica conceptele juridice și vor oferi cazuri practice de utilizare, pe baza contribuțiilor părților interesate. Ele nu sunt obligatorii și vor fi actualizate în funcție de necesități. Comisia a lansat mai multe inițiative de promovare a inovării în domeniul IA, de la pachetul privind inovarea în domeniul IA, care sprijină întreprinderile nou-înființate și IMM-urile, până la viitoarele „fabrici de IA”, care vor oferi acces la puterea masivă de calcul de care întreprinderile nou-înființate, industria și cercetătorii au nevoie pentru a-și dezvolta modelele și sistemele de IA.

Mai multe informații, precum și orientările, vor fi disponibile aici.

Sursa: Au intrat în vigoare primele norme ale Regulamentului privind inteligența artificială