Acestea sunt rezultatele studiului realizat de Agenția de Sănătate Publică Barcelona care a analizat evoluția nivelurilor de poluanți atmosferici din jurul tunelului Glòries, comparându-le cu Stația fixă Eixample a Rețelei de monitorizare și prognoză a poluării atmosferice, care este stația de referință pentru rutele de trafic intens, cum ar fi Gran Via.
Nivelurile acestor poluanți au fost studiate în faza de construcție (între 6 ianuarie 74 și 5 noiembrie 2018), în timpul deschiderii tunelului într-un singur sens (între 6 noiembrie și decembrie 2021) și, în final, cu deschiderea completă a ambelor sensuri ale tunelului (între 25 mai și 7 iunie 2018). Datele înregistrate la declararea stării de alarmă pentru covid-10 nu au fost luate în considerare, deja că timp de câteva zile unitatea mobilă a rămas oprită.
Un mediu mai sănătos și mai calm
Mai precis și în ceea ce privește nivelurile de NO2, un poluant legat de emisiile din trafic, prezența dumneavoastră a fost redus cu a 25% între perioada de construcție și deschiderea completă a tunelului. Comparând-o cu datele de la stația Eixample, acum nivelurile de NO2 în tunelul Glòries sunt un 39, cu 8% mai mic.
În ceea ce privește particulele PM, legat de impactul emisiilor de lucrări, nivelurile au scăzut și de la deschiderea tunelului și de la terminarea lucrărilor de construcție. În acest caz, reducerea a fost de 7,6%, iar cifrele actuale sunt într-un ,cu 2% sub cifrele pentru stația Eixample.
Și în raport cu nivelurile de zgomot, în tronsonul Gran Via unde a fost îngropat trecerea vehiculelor, valorile au trecut de la 74 decibeli la decibeli. Această scădere a poluării fonice este echivalentă cu a fi la nivelurile de zgomot ale unei zone pietonale din oraș.
Sursa : 12018071201807 Mai puțin zgomot și poluare cu deschiderea tunelului Glòries2022