#Spania – Acest proiect, finanțat din fonduri europene din Planul de redresare, va fi realizat de un grup de companii spaniole, integrate în Uniunea Temporară de Afaceri (UTE) format din startup-ul Qilimanjaro Quantum Tech și compania spaniolă de tehnologie GMV, care au câștigat premiul. concurs public.
Noul computer cuantic va fi instalat în Barcelona Supercomputing Center – National Supercomputing Center (BSC-CNS) și va fi integrat în supercomputerul MareNostrum 5, cel mai puternic din țara noastră și printre cele mai avansate din Europa și din lume.
Quantum Spania atinge acest nou reper în obiectivul său de a crea un ecosistem cuantic eficient în Spania. Această inițiativă, care face parte din Strategia națională de inteligență artificială a agendei Digital Spain 2026, are 25 de centre, situate în 14 comunități autonome și integrate în rețeaua spaniolă de supercomputing (RES), coordonată de BSC-CNS.
Spania, printre cele șase țări europene selectateSpania a fost una dintre cele șase țări europene selectate de consorțiul de supercomputing al Uniunii Europene, Întreprinderea Comună Europeană de Calcul de Înaltă Performanță (EuroHPC JU), pentru a găzdui și opera primele calculatoare cuantice EuroHPC. Investiția în țara noastră se va ridica la 12,5 milioane de euro, cofinanțată în proporție de 50% de UE și Guvernul Spaniei.
Această infrastructură va fi instalată pe tot parcursul anului 2023 și va fi integrată în supercomputerul MareNostrum 5, care va fi operațional în iulie anul viitor. MareNostrum 5 va permite progresul în multiple aplicații academice și va însemna încă un pas către următoarea frontieră a supercalculaturii.
În acest fel, impactul cercetării și inovării va fi sporit semnificativ prin crearea de soluții care completează capacitățile supercalculatoarelor actuale. Noua infrastructură va fi disponibilă comunității de cercetare, companiilor și organismelor publice.
În cadrul prezentării acestui nou avans, desfășurat în cadrul Mobile World Congress, secretarul de stat pentru digitizare și inteligență artificială (SEDIA), Carme Artigas, a subliniat că această piatră de hotar reprezintă „un pas fără precedent în crearea unui ecosistem în Spania. atractiv pentru talent și investiții. Un angajament față de viitor care va consolida dezvoltarea tehnologică și industrială în Spania și va crea locuri de muncă de înaltă calificare, unul dintre marile noastre obiective”.
„Instalarea acestui nou computer care va integra calculul cuantic cu MareNostrum 5 consolidează rolul BSC ca unul dintre liderii în supercalculatură din Europa. Ne va permite să adăugăm noi capabilități rețelei spaniole de supercomputing și, mai presus de toate, ne va permite să continuăm să contribuim la strategia europeană de suveranitate digitală”, a declarat Mateo Valero, directorul BSC.
Instalarea și punerea în funcțiune a computerului cuantic este esențială pentru implementarea inițiativei Quantum Spain, al cărei obiectiv principal este crearea unui ecosistem solid de calcul cuantic în Spania, valorificând și promovând talentul cercetătorilor locali care sunt experți în această tehnologie. .
„Datorită acestui proiect, Spania va avea un spațiu public cu o tehnologie emergentă și se va alinia unor propuneri similare europene și globale. Dorim să promovăm utilizarea acestei tehnologii într-o manieră transversală, ne vizam atât cercetătorii, cât și companiile”, a spus el. a indicat la rândul ei Alba Cervera, cercetător BSC și coordonator al Quantum Spain.
Qilimanjaro, startup-ul vedetă al calculului cuanticQilimanjaro este unul dintre cele cinci startup-uri din lume, singurul spaniol, cu potențial de a influența industria de calcul cuantic, potrivit raportului StartUs Insights 2022. Scopul său este de a dezvolta următoarea generație de computere cuantice cu acces la cloud ușor de utilizat. utilizare, care permite abordarea eficientă a problemelor complexe din sectoare precum logistica, finanțele și energia, printre altele, precum și simularea proceselor fizice și chimice.
„Calculatorul cuantic pe care îl punem la dispoziție proiectului Quantum Spain ne permite să extindem capacitățile de calcul ale rețelei spaniole de supercomputing la noua paradigmă de calcul cuantic, constituind un exemplu de pionierat în Europa de supercomputing hibrid și de calcul cuantic”, a explicat cofondatorul. și CBO al Qilimanjaro, Victor Canivell.
„Pentru societatea mixtă formată din Qilimanjaro și GMV, construcția și punerea în funcțiune a celor două unități ale calculatorului cuantic pe care le vom instala la BSC constituie o provocare tehnologică de primă ordine, căreia ne confruntăm cu angajamentul că acest proiect va fi un succes complet și va oferi platforma adecvată pentru a promova în mod decisiv dezvoltarea calculului cuantic în Spania”a asigurat Manel Martinez, liderul tehnic al UTE.
GMV este un grup tehnologic spaniol fondat în 1984, deținut privat și cu o prezență internațională semnificativă, cu o forță de muncă de 3.000 de profesioniști în 12 țări. În această inițiativă, GMV completează tehnologia cuantică a lui Qilimanjaro prin preluarea infrastructurii sistemelor și rețelelor convenționale necesare funcționării computerului cuantic.
„Angajamentul GMV față de acest proiect de pionierat în Spania se adaugă angajamentului nostru important în domeniul calculului cuantic, unde deja conducem proiectul CDTI Misiones Grandes Empresas CUCO pentru dezvoltarea afacerii utilizării calculului cuantic, în care colaborăm deja. cu Qilimanjaro, și că acum îl extindem împreună în contextul excelenței în lumea academică”, a declarat José María Legido, directorul zonei internaționale Secure e-Solutions a GMV.
Act de prezentare a proiectului la care a participat Secretarul de Stat pentru Digitalizare și Inteligență Artificială, Carme Artigas.
Sursa: Guvernul Spaniei – Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación va găzdui primul computer cuantic din sudul Europei