Delegatul Guvernului, Bernat Solé, a afirmat că „societatea evoluează foarte rapid și, în ciuda unor realizări incontestabile, există indicatori care arată o tendință negativă în utilizarea și cunoașterea limbii”. De aceea, a spus el, „viitorul catalanului necesită o dezbatere constructivă a forțelor politice, organizațiilor și entităților și a cetățenilor individuali, astfel încât bazele lingvistice ale viitorului Cataloniei și ale întregii comunități lingvistice să fie împărtășite cât mai larg posibil”. . Acest lucru s-a făcut astăzi în cadrul prezentării Pactului Național pentru Limbă de la Lleida, care a avut loc la Centrul pentru Culturi și Cooperare Transfrontalieră al UdL și la care a participat secretarul pentru Politică Limbă, Francesc Xavier Vila. unul dintre coordonatorii raportului academic privind situația limbii, Miquel Àngel Pradilla, primarul orașului Lleida, Miquel Pueyo, și alți reprezentanți instituționali și academici.
A intervenit și Bernat Solé. „noul ecosistem în care catalana trebuie să coexiste ca urmare a noilor moduri și canale cu care comunicăm”, care nu este cel mai favorabil pentru catalană, dar din care trebuie să știm și să profităm de oportunitățile pe care le oferă” . El a subliniat că „Guvernul vrea să consolideze”, să expună provocările catalanei, să reflecteze asupra situației limbii și să adune propuneri de îmbunătățire”, cu scopul de a ajunge la un acord în toamna anului viitor în cadrul lucrărilor de lucru. grup pentru Pactul Național pentru Limbă, care ar trebui să ducă la semnarea în decembrie a unui document care va sta la baza viitorului Plan Multianual de Politică Limbă. Pe scurt, a spus el, „să participăm la decizia colectivă a nevoilor limbii noastre și să putem implementa, în acest fel, cel mai bun plan.”
Delegatul a declarat că „nu, este este timpul să privim în altă parte, pentru că pe măsură ce mecanismul judiciar avansează, utilizarea catalanului ca limbă de coeziune și de utilizare în spațiile comune scade pe zi ce trece. Și în fața acestui scenariu, depinde de noi să ne evocăm”. Și cel mai bun mod de a o face, a adăugat el, este „a contribui, fiecare din domeniul său, din expertiza și din experiența și angajamentul lui” și „să lăsăm în urmă reproșurile, pentru că nu este o cursă pentru cine ajunge primul, este o chestiune de a ajunge acolo toți împreună și de a fi mulți”. Această țară – a conchis Solé – a avansat când am reușit să țesem un mare consens și, astăzi, catalana, mai mult ca niciodată, ne cere consens.”
Sursa: