Departamentul Culturii, prin Bibliotecile Publice din Catalonia, participă la o campanie de reciclare care va funcționa la nivel internațional pentru a furniza din electronice dispozitive către școlile din întreaga lume. Inițiativa este o colaborare cu platforma non-profit Labdoo, care este responsabilă cu trimiterea dispozitivelor în diferite țări.
Bibliotecile publice acționează ca puncte focale de colectare a laptopurilor și tabletelor dezafectate, pentru să promoveze economia circulară și accesul la educație și digitalizarea celor mai nevoiași copii de pretutindeni. În acest fel, ei contribuie și la combaterea schimbărilor climatice și a decalajului digital.
Colaborarea cu platforma Labdoo, creată de catalani și recunoscută de UNESCO, permite aducerea de laptopuri cu aplicații educaționale către școlile din întreaga lume fără costuri economice și fără a genera emisii suplimentare de CO2 în întreaga planetă. Această acțiune comună urmărește atingerea diferitelor obiective ale dezvoltării durabile, dar, mai presus de toate, prioritatea este promovarea accesului la educație în medii sărace în resurse și protejarea planetei de schimbările climatice.
Alte campanii durabile ale Serviciului Bibliotecă
Departamentul de Cultură se angajează să promoveze proiecte pentru realizarea Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD 2030) în sectorul cultural, care includ promovarea economiei circulare și reducerea semnificativă a generării de deșeuri cu activități de prevenire, reducere, reciclare și reutilizare.
Astfel, serviciul Bibliotecă a participat la alte campanii de sustenabilitate precum „Schimbă cip, reciclează-le”, începută pe 2019 în colaborare cu Departamentul pentru Teritoriu și Sustenabilitate, de asemenea, pentru a încuraja colectarea selectivă și reciclarea echipamentelor electrice și electronice prin biblioteci înregistrări publice. Campania a avut ca scop intensificarea implicării cetățenilor în reducerea deșeurilor și în reutilizarea și reciclarea dispozitivelor electronice
Pe de altă parte, ediția a V-a a proiectului Biblioteci fără frontiere, anul 2021, a fost dedicat justiției de mediu, și în special apărării, promovării și garantării durabilității. Scopul acestui proiect este de a oferi activități interactive virtuale și față în față pentru ca cetățenii să folosească instrumente care să le permită să pună sub semnul întrebării și să transforme modelul economic și social către un model care respectă planeta. Programul Biblioteques Sense Fronteres este o inițiativă a Serviciului Bibliotecii al Departamentului de Cultură și a Agenției Catalane pentru Cooperare pentru Dezvoltare a Generalitat de Catalunya.