Galerie foto
Briefing de presă susținut de Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt la Guvernului, la finalul ședinței de guvern
[Check against delivery]
Dan Cărbunaru: Bună seara, doamnelor și domnilor! În urmă cu doar câteva minute s-a încheiat ședința de guvern, în cadrul căreia au fost pregătite noi măsuri pentru sprijinirea cetățenilor ucraineni care se refugiază în România, ca urmare a agresiunii militare ruse. Vă voi prezenta imediat această situație a noilor măsuri dispuse de guvern.
Înainte de asta, pentru că mâine este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă, generată de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19, sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi, guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, mâine, la miezul nopții, va expira starea de alertă în România. În privința situațiilor privind formularul de localizare a pasagerului și a certificatului verde, Ministerul Sănătății, în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente. Revenind însă la măsurile pe care guvernul le-a decis astăzi pentru a sprijini cetățenii ucraineni, pot să vă spun că la acest moment pe teritoriul național se află peste 80.000 de cetățeni veniți din Ucraina, dintre care 30.000 sunt minori. Având în vedere evoluția evenimentelor din Ucraina, țara vecină, guvernul este pregătit să ofere toate soluțiile familiilor refugiate, oamenii au nevoie de asigurarea dreptului la educație, sănătate, muncă, protecția copilului, protecția persoanelor cu dizabilități. De aceea este nevoie de noi măsuri de organizare pentru autorități și, totodată, de facilitare și încurajare a implicării societății civile, a mediului privat, a persoanelor fizice care vor face în continuare donații în beneficiul refugiaților ucraineni, pe de altă parte, organizațiile internaționale având nevoie de un mecanism mult mai simplu de colaborare și de implicare, alături de autorități. Pentru gestionarea fluxului tot mai ridicat de la Punctele de Trecere a Frontierei, Ministerul Afacerilor Interne va putea, ca urmare a măsurilor aprobate astăzi, să recheme din activitate, la nevoie să reîncadreze fără concurs, pe o perioadă de un an, cadre militare sau polițiști care au trecut în rezervă, ori le-au încetat raporturile de serviciu, precum și alte categorii de personal. În privința dreptului la educație, după cum vă spuneam, sunt deja zeci de mii de copii ucraineni care se află în România, fiecare dintre acești copiii, dintre acești tineri având nevoie să li se asigure dreptul la educație.
Ca atare, toţi copii ucraineni, aflaţi pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecţie, potrivit legii azilului, vor beneficia de drept la educaţie în unităţile de învăţământ din România în aceleaşi condiţii cu antepreşcolarii, cu preşcolarii şi elevii români. Acești copii ucraineni vor avea şi dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, drept de alocaţie de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi manuale. De asemenea, aceşti copii vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ din România, iar în situația în care nu sunt vaccinați vor putea beneficia de schema de vaccinare din programul național administrat de Misterul Sănătății. Statul român le va asigura acestor copii dreptul de a beneficia de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege, dar și de alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial.
În privința studenților – Ministerul Educației va putea aproba un număr suplimentar de locuri, în limita a 20% din capacitatea de școlarizare. Această măsură vine în completarea dispozițiilor pe care ministrul educației, după cum știți, le-a anunțat deja încă de la debutul crizei generate de fluxul mare de refugiați ucraineni în România, permițându-le studenților din Ucraina să se înscrie la cursuri în universitățile din România pentru a avea continuitate la studii. În plus, pentru toți refugiații care vor fi cazați în spațiile unităților și instituțiilor de învățământ preuniversitar, fie de stat fie de privat, va fi acordată o subvenție pentru cazare pentru fiecare refugiat de 50 de lei pe zi și subvenție de masă în cuantum de 20 de lei pentru fiecare refugiat pe zi, timp de 90 de zile.
În privința protecției copilului. Sunt, am văzut cu toții aceste imagini, cu mame cu copiii sau cu familii care însoțeau și copii care nu făceau parte din acea familie. Sunt deja mulți copii neînsoțiți care au intrat ca urmare a valului de refugiați care a intrat în România din Ucraina pe teritoriul național. Pentru a se asigura o intervenție integrată a instituțiilor care trebuie să fie implicate pentru protecția drepturilor acestor copii, în fiecare județ, la nevoie, în fiecare sector al municipiului București, va fi constituit un grup operativ pentru copiii neînsoțiți. Acest grup va identifica rapid măsura cea mai adecvată pentru a proteja acești copii. Până la acest moment, din datele pe care le avem centralizate la nivelul guvernului, sunt 186 de copii cetățeni ucraineni, îngrijiți în centre specializate din nouă județe ale țării.
Prin măsurile decise astăzi de guvern au fost instituite și măsuri de protecție pentru persoanele cu dizabilități care intră în România și fac parte din fluxul de refugiați care vin din Ucraina. Aceste persoane vor avea posibilitatea să beneficieze, la cerere, de serviciile sociale de protecție prevăzute de lege, locuințe protejate, centre de reabilitare, centre de îngrijire și asistență. Persoanele vârstnice, cu mobilitate redusă sau aflate în situație de dependență, la rândul lor vor putea beneficia la cerere de servicii sociale în conformitate cu legislația privind asistența socială a persoanelor vârstnice. În privința asistenței medicale, cetățenii străini, dar și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, chiar și fără să fi solicitat o formă de protecție în România, potrivit Legii azilului, vor primi gratuit asistență medicală și tratament corespunzător pentru situații de urgență. Serviciile medicale vor fi oferite atât în taberele temporare de cazare și asistență umanitară, precum și în locațiile de cazare stabilite de comitetele pentru situații de urgență.
De asemenea, refugiații ucraineni vor fi incluși în programele naționale de sănătate publică pentru a beneficia de medicamente și asistență medicală adecvată. Setul aprobat astăzi de guvern cuprinde și soluții pentru facilitarea accesului cetățenilor ucraineni pe piața muncii din România, astfel încât aceștia să aibă asigurată o sursă de venit din muncă. Cetățenii din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a avea nevoie de o viză de şedere în scop de muncă. Vă spuneam, atât măsurile care țin de facilități, de forme de sprijin pe care autoritățile statului român le vor oferi în continuare cetățenilor ucraineni care s-au refugiat din calea războiului pe teritoriul țării noastre… Există o serie de măsuri, de facilități, gândite pentru voluntari, pentru societatea civilă, pentru toți cei care au înțeles în această perioadă să se implice, alături de autorități, pentru a sprijini zecile de mii de refugiați ucraineni care au ales să rămână până acum pe teritoriul României.
Ca atare, printre măsurile aprobate astăzi de guvern se numără și cele care vor putea încuraja donațiile umanitare în beneficiul semenilor noștri care sunt afectați de agresiunea militară. Astfel, va fi creată posibilitatea de a oferi donații prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Aceste donații în bani se vor deduce integral din rezultatul fiscal în cazul plătitorilor de impozit pe profit, iar în cazul plătitorilor de impozit pe venit, microîntreprinderi, se va scădea integral din baza impozabilă. A fost instituit un regim fiscal special și pentru bunurile și serviciile acordate UNICEF, organizație internațională de prestigiu. După cum știți, recent, premierul Nicolae Ciucă s-a şi întâlnit cu directorul executiv al UNICEF, dar nu este cazul doar al UNICEF, și alte organizații internaționale vor avea un regim special fiscal, astfel se prevede o deductibilitate în limitele aplicabile în prezent cheltuielilor de sponsorizare fără a exista obligația înscrierii entităților beneficiare în registrul entităților sau unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Sunt o serie de măsuri suplimentare pe care Guvernul României astăzi le-a decis pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni.
În numele premierului Nicolae Ciucă, vă rog să îmi permiteți să mulțumesc încă o dată societății civile, mediului privat, cetățenilor români care sunt parte la acest efort de solidaritate cu refugiații și cu poporul ucrainean, care au nevoie în continuare de ajutor umanitar. Un gând special se adresează, pentru că mâine este Ziua Femeii, mai ales mamelor, care, alături de copiii lor, mâine vor sărbători Ziua Femeii în situații extrem de delicate, de dureroase și este un motiv în plus să fim solidari și să fim alături de acești oameni care au fugit din calea războiului. Mulțumesc foarte mult. Bună seara!
Sursa: Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 7 martie 2022