Alegerile locale și regionale de duminică, 24 mai, sunt așteptate în Spania ca o confruntare politică fără precedent în istoria recență a țării.
La acest exercițiu democratic sunt invitați să participe și străinii, iar europenii au ocazia să fie chiar și candidați. Unul dintre românii care au făcut pasul în față la aceste alegeri locale este Ciprian Roman, un cunoscut membru al comunității românești din Madrid.
Șansele de ajunge în consiliul local la Villalbilla, localitatea madrilenă în care trăiește cu familia de mai mulți ani, depind în mare măsură și de interesul compatrioților pentru participarea la viața socială din Spania.
Ciprian Roman recunoaște că este dificil să candidezi, dar mărturisește că în această campanie electorală va căuta să atragă și votul spaniolilor din localitate.
– Domnule Ciprian Roman, de ce ați ales să candidați pentru Partidul Popular din Villalbilla?
– Sunt membru al PP din 2009, m-am înscris în acest partid pentru că am considerat că mă reprezintă cel mai bine, îmi reprezintă cel mai bine convingerile politice şi candidez pe listele PP, încercând să fiu de folos atât spaniolilor, cât şi românilor din Villalbilla.
– Ce presupune pentru un român să participe la viaţa politică din Spania? Să ajungi pe listele unui partid spaniol pare ceva insolit. Ce vi s-a cerut pentru asta?
– Nu e atât de insolit, cunosc mai mulţi români care au participat şi înainte. De cerut, nu cer nimic. Este vorba de participare benevolă, voluntară, dintr-o convingere, încercând să faci ceva care să fie util atât spaniolilor, cât şi românilor.
Ca să ajungi pe liste, e nevoie de implicare. Sunt convins că pe listele partidelor spaniole ar fi fost mai mulţi români dacă românii ar participa la viaţa socio-politică din Spania.
– Cum se raportează românii la viaţa politică din Spania? Participă, votează?
– Nu. Cred că participarea noastră este minimă. Nu ne implicăm suficient, nu ne interesează viaţa socială. Probabil că moştenim acest lucru din trecut, de pe vremea comunismului din România, unde nu exista o implicare propriu-zisă. Pe vremea părinților noștri nu se punea problema să fim voluntari la vreo asociaţie de protecţie a animalelor sau la organizaţii precum Caritas. Nu exista aşa ceva.
Poate că o vină importantă o au şi partidele şi noi, cei care suntem înscrişi în ele. Noi trebuie să fim cei care ar trebui să-i atragem mai mult pe oameni, să le transmitem un anumit mesaj şi să mergem spre ei.
– Ce se poate obţine prin participarea electorală?
– Putem cere locuri de muncă, sedii pentru asociaţii, atât de necesare pentru ca românii să se întâlnească, să se organizeze, să vorbească. Putem reacţiona la atitudinile xenofobe şi putem să ne exprimăm poziţia, dacă românii noştri se implică.