#Madrid –

PREZENTĂ ANOMALITĂȚI ÎN ENDOTELIUL VASCULAR ȘI MICROCIRCULAȚIA CORONARĂ

Cardiologii de la Spitalul Clinic San Carlos, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, au descoperit că pacienții cu COVID persistente și dureri toracice de tip anginos prezintă anomalii în microcirculația coronariană și endoteliul vascular, țesut care căptușește interiorul vasele de sânge, ceea ce reprezintă un avans important în cunoașterea cauzelor durerii toracice de tip anginos asociate cu COVID persistent și a posibilului tratament. În cercetările lor, publicate în prestigioasa jurnală „Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Interventions”, cardiologii de la acest spital public din Madrid au arătat că 80% dintre pacienții diagnosticați cu covid persistent cu angină și artere coronare aparent normale, care au participat la studiu, au dezvoltat spasme coronariene asociate cu disfuncția endotelială, uneori cu tulburări asociate cu microcirculația coronariană, ceea ce le-ar explica simptomele. Acesta este primul studiu din lume care dezvăluie cauza anginei pectorale la persoanele cu COVID pe termen lung.

Una dintre manifestările persistente ale COVID este apariția durerii în piept cu caracteristici de angină, adesea legate de efort fizic. „Când i-am studiat pe acești pacienți, unii dintre ei tineri și cu obiceiuri sportive, am observat că majoritatea nu prezentau îngustari coronariene care să explice angina, așa că bănuim că problema lor ar putea fi în microcirculația coronariană sau în endoteliul vascular și că aceste modificări ar putea fi legate de infecția lor anterioară cu virusul COVID”, explică investigatorul principal al studiului și șeful Secției de Cardiologie de la Spitalul Clinic San Carlos, Javier Escaned.

80% au avut anomalii la nivelul endoteliului și microcirculației coronariene

Cardiologii din acest spital public din Madrid au studiat acest fenomen și au efectuat teste specifice în timpul cateterismului cardiac la 20 de pacienți, care au constat în administrarea medicamentului acetilcolină și măsurarea fluxului sanguin în arterele coronare. În acest fel, au demonstrat că 80% dintre acești pacienți prezentau anomalii la nivelul endoteliului vascular, care joacă un rol foarte important în reglarea alimentării cu sânge a inimii, și în microcirculația coronariană.

Endoteliul este tapiseria de celule care căptușește interiorul vaselor de sânge și joacă un rol foarte important în reglarea alimentării cu sânge a inimii, precum și în microcirculația coronariană. Celulele endoteliale sunt afectate în special de infecția cu virusul SARS-CoV-2, iar funcționarea slabă a acestor celule poate face ca inima să primească mai puțin sânge decât este necesar în timpul efortului fizic.

În timpul studiului, cercetătorii au confirmat că simptomele și anomaliile electrocardiogramei au dispărut imediat după administrarea unui medicament eficient împotriva spasmului coronarian. În urmărirea clinică, s-a observat că, per total, frecvența anginei a scăzut și stabilitatea simptomelor acesteia s-a îmbunătățit semnificativ după începerea tratamentului la majoritatea pacienților.

Clinica San Carlos, lider mondial în microcirculația coronariană

Acest studiu este primul din lume care arată cauza anginei asociate cu COVID persistent și reprezintă o constatare care consolidează Spitalul Clinic San Carlos din Comunitatea Madrid ca centru lider mondial în tratamentul și cercetarea problemelor anginei coronariene. microcirculația, cu peste 100 de articole publicate în reviste științifice internaționale pe această temă.

Această activitate a fost extinsă la rețeaua de spitale CardioRed1, din care face parte Clínico San Carlos, împreună cu spitalele din Madrid din Fuenlabrada, Severo Ochoa și Príncipe de Asturias, pe lângă centrele de sănătate Summa 112 și 43, facilitând diagnosticarea acestora. patologii la mii de pacienţi. În acest sens, merită subliniat faptul că „sprijinul amplu oferit de rețeaua de spitale care alcătuiesc CardioRed1 în Comunitatea Madrid pentru diagnosticul și tratamentul miilor de pacienți care prezintă patologii de microcirculație coronariană este fără precedent în sistemele de sănătate”. argumentează el.șeful Serviciului de Cardiologie al Spitalului Clinic San Carlos și directorul CardioRed1, Julián Pérez-Villacastín.

În domeniul specific covid, cercetătorii de la Clinica San Carlos au publicat anterior un studiu în care, pe baza măsurătorilor efectuate în mod neinvaziv pe brațul pacienților, au demonstrat apariția disfuncției endoteliale asociate cu infecția cu covid. -Virusul CoV-2, deși spre deosebire de studiul publicat acum, acea cercetare nu a fost efectuată la pacienții cu sindrom covid cronic și circulația coronariană nu a fost studiată.

În prezent, acești cercetători efectuează un nou studiu, cu sprijinul Institutului de Sănătate Carlos III, la pacienții cu sindrom covid cronic și angină pectorală, folosind un design randomizat care urmărește să demonstreze eficacitatea tratamentului medical ghidat de tehnicile de diagnostic intracoronar pentru îmbunătățește simptomele și calitatea vieții acestor pacienți, care uneori este mult redusă din cauza infecției cu virus.

Sursa: Comunitatea Madrid – Cardiologii de la Spitalul Clinic San Carlos dezvăluie pentru prima dată în lume cauza anginei pectorale la persoanele cu COVID persistent