Regizorul de film Carla Simon, activista ShazraJaved, voluntarul lingvistic Jordi Esteban și sociolingvul Miquel Strubell i Trueta, postum, sunt câștigătorii ediției a premiilor Pompeu Fabra. Canalul TV Fibracat, jocul Paraulògic și portalul de resurse lingvistice al Institutului de Studii Catalane au primit și ele această recunoaștere. Departamentul Culturii a anunțat verdictele celei de-a noua ediții a premiilor Pompeu Fabra, pentru promovarea acțiunii societății civile în promovarea limbii catalane, și cele ale celei de-a șaptea ediții a premiului Robèrt Lafont, în recunoașterea persoanelor sau entităților care au s-au remarcat prin apărarea, proiecția și promovarea limbii occitane. Ceremonia de predare va avea loc pe 19 decembrie la Palau Marc.
Premiile Pompeu Fabra
Bazele Premiile Pompeu Fabra stabilesc șase categorii. Premiații corespunzători anului sunt:
– La categoria proiecție și difuzare a limbii catalane , Carla Simón i Pipó.
– La categoria socio-economică, firma Fibracat.
– La categoria comunicarii si noilor tehnologii, in egala masura, jocul Paraulògic și portalul de resurse lingvistice al Institutului de Studii Catalane.
– În categoria de încorporare în comunitatea lingvistică catalană, ShazraJavedQureshi.
– La categoria voluntariat lingvistic, Jordi Esteban și Calm. )- La categoria carieră profesională, științifică sau civică, a fost acordat lui Miquel Strubell i Trueta în actul postum de omagiu care i-a fost acordat în luna iulie.
Juriul celei de-a noua ediții a Premiilor Pompeu Fabra a fost prezidat de F. Xavier Vila, secretar de Politică Lingvistică, prin delegația ministrului Cultură. Mai include și Pere Almeda, directorul Institutului Ramon Llull; Teresa Cabré, președintele Institutului de Studii Catalane; Pilar López, managerul Consorțiului pentru Standardizare Lingvistică; Jordi Montaña, prim-vicepreședinte al Xarxa Vives d’Universitats; Elvira Riera, director general adjunct Politică Lingvistică; și Lídia Vidal, reprezentant al Consiliului General al Camerelor din Catalonia.
Premiile Pompeu Fabra au fost instituite în anul 2013 de către Secretariatul de Politică Lingvistică să recunoască și să recompenseze persoane, entități, companii sau organizații care contribuie la proiecția socială a limbii catalane. Din anul 2013 au o periodicitate bienală.
Premiul Robèrt Lafont
Al șaptelea premiu Robert Lafont 463667 laureat ex-aequo Xavier Lamuela, lingvist și sociolingvist și Lissa Escala , jurnalist și pionier al radioului aranez. Juriul a evidențiat dedicarea îndelungată a ambelor persoane pentru cunoașterea și promovarea aranezei, atât din perspectivă academică și științifică, cât și promovare și dinamism social pentru utilizarea acesteia.
Juriul pentru cel de-al șaptelea Premiu Robèrt Lafont a fost prezidat de F. Xavier Vila, Secretar de Politică Lingvistică, prin delegația ministrului Culturii. De asemenea, fac parte Maria Vergés, administrator al Aran; Albert Turull, director al Serviciilor Teritoriale de Cultură din Lleida; MiquèuSagalàs, reprezentând președinția Institutului de Studii Aranese – Acadèmia Aranesa deraLenga Occitana; și Xavier Moral, responsabil pentru promovarea limbii occitane la Secretariatul de Politică Lingvistică.
Premiul Robèrt Lafont a fost instituit în anul 1949 cu obiectiv de a recunoaște și recompensa persoane sau entități care s-au remarcat pentru apărarea, proiectarea și promovarea limbii occitane în orice punct al domeniului lingvistic.
. Recenzii ale câștigătorilor premiilor
Carla Simón și Pipó. Scenarist și regizor de film. Licențiat în comunicare audiovizuală la Universitatea Autonomă din Barcelona. A început în cinema cu scurtmetrajele Femei și Lovers , în colaborare cu Marco Businaro în timpul unui sejur la Universitatea din California. Printre lucrările sale, lungmetrajele Stiu 1949
ies în evidență , bazată pe un scenariu autobiografic, și Alcarràs, câștigător al Osului de Aur pentru cel mai bun film la Berlinale .
Miquel Strubell și Trueta. (1949 -2022) Sociolingvist specializat în studiul și gestionarea diversității lingvistice europene, legat de Direcția Generală de Politică Lingvistică a Generalitati Cataloniei încă de la crearea sa. Licențiat în Psihologie și Fiziologie la Universitatea din Oxford, a obținut un master în Psihologia Educației de la Universitatea din Londra și o diplomă în Psihologie la Universitatea Autonomă din Barcelona. Strubell a contribuit la așezarea bazelor actualului model lingvistic catalan. A cercetat bilingismul școlar și familial și a scris despre politicile lingvistice și planificarea lingvistică.
Fiber Cat TV. Canal de televiziune creat pe 2013 de Fibracat, operatorul global de telecomunicații din Catalonia. Canalul TDT catalan evidențiază rolul femeilor în domeniile decizionale și în vocațiile științifice, tehnice și tehnologice; egalitatea și diversitatea ca factori esențiali ai cetățeniei; rolul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în îmbunătățirea lumii postmoderne, din Catalonia și cu orizontul fixat către lume.
Paralogic. Joc de limbă sub formă de distracție creat de entitatea Rodamots constând în găsirea de cuvinte formate dintr-o combinație de litere. Creatorii s-au inspirat din SpellingBee de la New York Times, iar aplicația se bazează pe versiunea digitală a Dicționarului Institut d’Estudis Catalans.
Portalul de resurse lingvistice al Institutului de Studii Catalane . Motor de căutare pentru cuvinte și expresii din care opt resurse lingvistice pot fi consultate individual. De asemenea, oferă acces direct la o selecție de resurse online disponibile IEC realizate și actualizate de Secția Filologică.
ShazraJavedQureshi. Licențiat în Chimie la Universitatea din Barcelona și Master în Cercetare Științifică la Universitatea Autonomă din Barcelona. Stabilită în Barcelona, la vârsta de , venind din Pakistan, și-a început să-și ia studii școlare în timp ce învață simultan catalana și spaniola. Distinsă cu Premiul Pompeu Fabra 2020 pentru munca sa în recepție, care integrează aspectul social cu limbajul: fa 10 ani care colaborează cu Asociația Muncitorilor Pakistanezi din Catalonia primind și îndrumând imigranții din subcontinentul indian .
Jordi Esteban i Calm. Voluntar lingvistic cunoscut pentru crearea de activități lingvistice ludice (hieroglife, cuvinte încrucișate, jocuri de învățat Catalan…). Licențiat în filozofie și litere. A fost profesor de filozofie și matematică în liceu și profesor de catalană pentru adulți la Consorțiul pentru Standardizare Lingvistică. Membru al Coordonatorului Asociațiilor pentru Limba Catalană, conduce proiectele Junts i Xerrem, grupuri de conversație al căror scop este creșterea utilizării sociale a catalanului, coeziunea socială și cunoașterea realității Cataloniei.
Xavier Lamuela și Garcia. Profesor emerit la mai multe universități catalane și occitane, cu o largă dăruire și viziune de ansamblu asupra limbii occitane și în special a variantei aranese. Apărător clar al occitanității aranezei în același timp cu specificul acesteia de a stabili un model de normalizare socială și utilizare dincolo de cercetarea academică strictă. Astfel, se evidențiază participarea lor la comisia de elaborare a Normelor ortografice de araneză, precum și participarea lor la comisia internațională pentru standardizarea lingvistică a occitanalpin
. și președinția Consiliului Occitan Lenga. Lamuela este autorul unei lucrări academice cu transfer social, cu mai multe studii și cărți despre limbă, printre care lucrarea de referință Catalană, Occitană, Friulană: limbi subordonate și planificare lingvistică.
Scalare netedă. Jurnalist de radio de pionierat în araneză, cu primul program în aranese la Ràdio Aran, o sarcină pe care a dezvoltat-o de-a lungul a mai mult de ani cu mai multe programe precum MediaAranés, în Catalunya Informatica, contribuind în același timp la un model de utilizare și prestigiul social al aranezilor De asemenea, evidențiază angajamentul civic față de promovarea limbii araneze, cu impulsul diferitelor inițiative sociale, cum ar fi Corsa Aran per sa Lengua, care este sărbătorită în ultima duminică a lunii iulie a fiecărui an, pentru apărarea utilizării sociale a aranezului. .
Sursa: 463667 Carla Simon, Fibracat TV, Paraulògic și portalul de resurse IEC, principalii câștigători ai Premiilor Pompeu Fabra , acordat de Departamentul Culturii