Carmen Amoros Granell este consilierul departamentului de Bunăstare Socială şi de Creare de Locuri de Muncă din cadrul primăriei din Castellon, coordonatoare a tuturor departamentelor din cadrul ariei de Servicii pentru Cetăţeni.
Reporter: Ce le uraţi românilor pentru anul 2011?
Ne apropiem de un an nou, în care trebuie să ne punem speranţa, aşa că eu doresc tuturor, în primul rând, multă sănătate, pentru că fără sănătate nu putem avea chiar nimic. În al doilea rând le doresc să-şi găsească locuri de muncă. Un serviciu îl face pe om să se simtă demn, liniştit, sigur, optimist. Dumnezeu să ne lumineze astfel încât să găsim soluţia pentru a depăşi această perioadă grea şi să ştim cum să ne organizăm. Să cerem tuturor, fie ei Regi Magi, Moş Crăciun sau oricine altcineva să ne dea puterea de a merge mai departe şi a ne găsi locuri de muncă. Acest lucru este cel mai important şi este cel mai frumos cadou pe care-l putem primi.
Reporter: Cum înfruntă departamentul pe care îl coordonaţi criza economică?
Castellon este un adevărat exemplu de integrare şi de convieţuire. Noi şi Coslada din Madrid suntem cei care avem cei mai mulţi locuitori veniţi din afara Spaniei. De aceea trebuie să mulţumesc echipei pe care o am la AMICS (Agenţia de Mediere pentru Integrare şi Convieţuire Socială) pentru tot ceea ce face, pentru că este cea mai bună, fără ei nu am fi putut să progresăm atât de mult. Mereu am spus că sunt foarte mândră de toate lucrurile pe care am reuşit să le oferim pentru integrarea noilor-veniţi, toate acestea fără ca ei să-şi piardă rădăcinile.
În acest moment, situaţia este foarte grea, rata şomajului este foarte mare, niciodată nu am trăit o criză economică atât de puternică şi de nimicitoare. Dar nu trebuie să ne demoralizăm, trebuie să luptăm. Noi, echipa Partidului Popular, suntem o echipă foarte muncitoare şi, între toţi, trebuie să căutăm o formulă prin care să generăm noi locuri de muncă. Dacă avem ce lucra, atunci ne putem organiza viaţa. Trebuie să reducem impozitele tuturor firmelor pentru ca astfel să-şi poată permite să facă noi angajări. Trebuie să sprijinim afacerile mici şi mijlocii şi mai trebuie să strângem toţi cureaua. Dacă trebuie să lucrăm ore suplimentare pentru ca firma să-şi poată continua activitatea să o facem, să nu ne mai plângem şi să muncim mai mult. Acestea sunt lucruri care deja au început să se facă. Cel mai important e să fim împreună cu toţii. Voi, românii, ne-aţi ajutat în ultimii 10 ani să construim un Castellon mare, dezvoltat, acum şi voi trebuie să ne sprijiniţi, să ne fiţi alături ca să readucem oraşul acolo unde îi este locul: un oraş în plină dezvoltare, cu multe locuri de muncă.
Reporter: Cum va sprijini primăria oamenii care vor rămâne din februarie 2010 fără cei 426 de euro?
Nu pot să dau nimănui garanţii că va fi bine, din moment ce guvernul azi zice că e alb, mâine că nu, de fapt e negru, iar poimâine este iarăşi contrariul. Chiar mă întreb cum ne vom putea descurca din februarie toţi consilierii din primăriile Spaniei. Noi am început încă de anul acesta să ajutăm cu tot ce se poate: fondul de urgenţe s-a dus pe alimentele de bază distribuite gratuit celor aflaţi în dificultate, am investit deja aproape 2 milioane de euro în acestea. Persoanele care primeau cei 426 de euro îşi plăteau cu aceştia facturile de curent, apă, chiria. Întrebarea este ce vor face de acum fără aceşti bani. Guvernul ne-a pus într-o situaţie extremă pe noi, cei din primării, pentru că noi suntem cei din prima linie de foc, noi suntem cei care dăm ochii cu oamenii. Pentru a face faţă va trebui să ne unim toate instituţiile de profil –AMICS, Caritas, Crucea Roşie, Banca de Alimente, centrele sociale, adăposturile sociale ca să mai putem ajuta o perioadă de timp. Însă aceasta nu e o ieşire, ci doar o soluţie de moment. Ni s-a spus de la guvern că cei care rămân fără ajutorul de 426 de euro trebuie să participe la cursuri de recalificare. Mi se pare corect, dar apoi ce să facă dacă tot nu sunt locuri de muncă? În plus, în perioada cursurilor… oamenii nu mai mănâncă? Deocamdată, trebuie să oferim tot sprijinul nostru celor aflaţi în dificultate pentru a depăşi această perioadă şi apoi vom vedea ce se mai întâmplă. Vom încerca să coordonăm toate asociaţiile caritabile şi să încercăm să asigurăm oamenilor măcar mâncarea. Apoi, trebuie să orientăm toate eforturile să înfiinţăm noi locuri de muncă pentru femei, tineri şi persoane peste 45 de ani, aceste colective fiind cele mai defavorizate.
Reporter: Ce le transmiteti românilor pentru a-i îndemna să voteze la alegerile locale din 2011?
Românii ajută deja mult şi sunt oameni harnici, care au venit aici să muncească. Între toţi, trebuie să ne ajutăm, iar voi sunteţi un colectiv foarte important aici şi să ştiţi că mereu puteţi conta pe o echipă guvernamentală care a fost şi este alături de persoanele aflate în dificultate. Trebuie să mergem înainte, să luptăm şi, mai presus, să reţinem că avem şi nişte drepturi. De aceea, ca noi locuitori ai oraşului, românii se pot considera implicaţi în viaţa politică a oraşului. Au dreptul să se plângă, pentru că şi ei sunt afectaţi de deciziile acestui guvern actual. Dacă vor completa cererile de înscriere în registrul electoral vor avea dreptul să voteze şi să-şi aleagă şi ei viitorul. Eu nu le pot spune pe cine să voteze, dar ştiu că în momentul alegerilor pot sta cu capul ridicat în faţa oricui pentru activitatea depusă în ultimii opt ani.