„Mititelu frumuşelu”, „Printre munţi şi printre văi”, „Mi-o zis mama ca mi-o da”, „Braşoveanca”sau „Ciobănaşul” sunt doar câteva dintre melodiile şi dansurile care alcătuiesc repertoriul micului ansamblu de muzică populară „Primăvara”, din Castellon. Opt copii cu vârste între 7 şi 9 ani, dar cu sufletele pline de mândrie că sunt pui de români, cântă muzică românească şi şi dansează pe ritmuri tradiţionale, îmbrăcaţi în costume populare.
„Grupul se numeşte <<Primăvara>>, pentru ca am strâns copiii chiar înainte de Mărţişor. Pe 1 iunie am avut primul spectacol, chiar de ziua lor”, precizează coordonatorul de activităţi culturale al organizaţiei „Siempre Joven”, Bianca Iotu (20 de ani). Organizaţia face parte din Fundaţia Sfântul Nicolae din Castellon.
Deşi sunt de-o şchioapă, micuţii artişti nu s-au sfiit să cânte din toată inima oriunde s-au prezentat şi să încânte auditoriul cu repertoriul lor artistic. Grupul „Primăvara” a fost invitat în luna iunie la un hotel din Castellon, cu ocazia prezentării activităţilor fundaţiei, unde copiii au interpretat câteva strofe din imnul naţional al României. Apoi au participat la activităţile organizate de Crucea Roşie, la inaugurarea unui colegiu şi, ca o încununare a eforturilor lor, pe 27 iunie au cântat în deschiderea concertului susţinut la Castellon de îndrăgita solistă de muzică populară Irina Loghin, spectacol la care au fost prezente peste 400 de persoane. Interpreta a mai avut două concerte, la Benidorm şi la Calpe. În prezent, micuţii se pregătesc să participe, pe 23 octombrie, la Săptămâna Interculturală din oraşul Castellon de la Plana.
Sufletul grupului şi cea care îi coordonează pe micii artişti este Liliana Iotu (43 de ani). „Copiii sunt încă mici, aşa că dansurile şi cântecelele sunt uşoare, ca să îi atragă; nu e nimic complicat sau prea greu de învăţat”, precizează Liliana.
Iniţial, repetiţiile aveau loc la sediul fundaţiei, însă cum majoritatea copiilor sunt din Dâmboviţa, s-a încheiat un acord cu Biroul Consiliului Judeţean Dâmboviţa din Castellon, acord prin care este pus la dispoziţia grupului un spaţiu pentru repetiţii, iar copiii participă la multe dintre activităţile organizate aici.
Astfel, pe 1 octombrie, micuţii din grupul „Primăvara” au cântat şi au dansat la sediul Biroul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, marcând începerea primei ore a cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească ce se va desfăşura în acest loc.
„Aşteptăm mult mai mulţi copii, chiar dacă sunt sau nu din judeţul nostru, să se înscrie la cursuri, dar sperăm să fie şi mulţi care doresc să facă parte din grupul „Primăvara”, ne-a mărturisit Diana Georgescu, reprezentantul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.